Ki korán vet, korán arat

Agro Napló
Évrõl évre felmerül a tavasz közeledtével, hogy mikor lehet majd elkezdeni a kukorica vetését. Egyik évben már meleg van de még csak épp hogy elkezdõdött április, máskor hideg van pedig már április közepét mutatja a naptár.  

Mit lehet tenni?



Ilyen évjáratokban is tökéletes választ jelentenek a Syngenta kukoricák. Hogy miért? Mert a Syngenta legtöbb hibridje a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékletet tekintve alacsonyabb hőmérsékleti minimummal rendelkeznek a versenytársak hibridjeinél. Jobban elviselik a hideg okozta stresszt. Ez lehetővé teszi, hogy a termelők már átlagosan 8 C° talajhőmérsékletek mellett megkezdhessék a hibridek vetését. Persze figyelembe kell venni a talajok hőgazdálkodását és a tápanyagellátását is. A kálium és foszfor javítja a növények vízgazdálkodását, mert serkenti a gyökérnövekedést. Ideális esetben a talaj pórustérfogatának 70%-át tölti ki víz. Csapadékos éven ez megnőhet ami gyökér fulladását okozza, mint ahogy ezt 2010-ben nagy területen láttuk. Ezért nagyon fontos a megfelelő talajmûvelés. Megfelelő szerkezetû talajokon a 5 cm mély magágyban jó feltételeket találnak a Syngenta hibridek maguknak az igencsak alacsony 8 °C mellett is.

 

 

 

A korai vetések előnyei:



-Vízzel jól feltöltött talajokba vethetünk. Ezért egy szárazabb tavasz esetén jobban kiaknázható a téli csapadék elhúzódó hatása.



-A tavaszi munkacsúcs időszakát kiszélesíthetjük és egyúttal valószínûleg jobb minőségû magágy készíthető. Korábbi betakarításra számíthatunk, ami nem elhanyagolható, főleg ha a visszagondolunk az extrém csapadékos 2010-re és búzát szándékozunk vetni. Ki tudja, milyen ősz következik?



-Nagyobb eséllyel korábbra fog esni a virágozásuk miáltal jobb eséllyel kerülik el a nyár közepére eső, nagyon gyakran előforduló légköri aszályos napokat, amik termékenyülési problémákat okoznak. Ha 2011-ben a virágzás idején lehulló esők csak 4-5 napot késtek volna a virágzás idején az elért termések töredékét lehetett volna realizálni a FAO400-as és FAO 500-as hibridekkel. A FAO 200 végi és FAO 300 eleji hibridek magasabb termésszintet értek volna el.



-Jelentősen csökkenthető a szárítási költség, ami az egyik legnagyobb termesztéssel kapcsolatos tétel. A leglátványosabban ezt a rendkívül jó termőképességû igen korai ill. korai érésû ugyanakkor korán vethető Syngenta kukoricákkal lehet csökkenteni. Termelői visszajelzések alapján az új generációs Syngenta kukoricák jelentős, 2-3%-os vízelőnnyel rendelkeznek a betakarítás kezdetén, és nagyon örülünk, hogy úgy emlegetik ezeket a hibrideket, hogy mindig ezekkel lehet kezdeni a betakarítást.

 

 

 

A legújabb korai hibridjeink az elmúlt 3 évben már 100 000 ha körüli területen bizonyították, hogy a koraiság előnyeinek kihasználása miatt nem kell lemondani a szuper terméseredményekről. A korai vetést jól tûrő fajták FAO sorrendben: SY ONDINA (FAO 280), NK KANSAS (FAO 300), NK LUCIUS (FAO 330), NK OCTET (FAO 350), NK COBALT (FAO 370), NK FLOVITA (FAO 390), NK THERMO (FAO 370) és az NK COLUMBIA (FAO 450) szintén jól érzik magukat már 8 °C mellet is.



A korai vetés esetén a gyomirtást is korábban végezzük (főleg ha preemergens kezelésben gondolkodunk) és alapvető követelmény a gyomirtó szerektől a hosszú hatástartam. A korai vetés után, a korai gyomkikapcsolás lesz a következő technológiai menet. Egy jól előkészített talajon a gyomok kelése is egyöntetû így a kezelések a legideálisabb fenológiában végezhetők, időben kikapcsoljuk a konkurenciát. A Lumax-szal végzett gyomirtás során a gyomokat még azelőtt eltávolítjuk mielőtt konkurálnának a fényért, vízért, tápanyagért a kultúrnövénnyel, így segítve a kultúrnövényünket, hogy magas termésátlagot tudjon elérni.



Mikor is van ez az időpont?



Lumax esetében az egyszikû gyomok fejlettsége a meghatározó, azok 1-3 leveles állapotában kell a kezelést végezni, ekkor általában a kukorica is kb. 3 leveles állapotban van (kétszikû gyomok lehetnek ennél nagyobbak, akár 2-5 levelesek is).

 

 

 

A Lumax megfelelő bemosó csapadék esetén (30 mm) az egész szezonra kiterjedő tartamhatással rendelkezik, kiváló szelektivitása folytán a gyomok fejlettsége határozza meg a kezelés időpontját.



Hogy mit hoz a 2012-es esztendő, nem lehet tudni, de mind a korai vetés mind a korai gyomkikapcsolás olyan elemek, melyek segítségével kiszámíthatóbb a kukorica termesztése és magasabb termésátlagot érhetünk el.





Vereczkey Katalin

Boncsarovszky Tivadar

Syngenta Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?