2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Karintia Kft. fajtakínálata 2011-ben

Agro Napló
A vasvári székhelyû Karintia Kereskedelmi, Mezõgazdasági és Szolgáltató Kft. 1995. óta vesz részt aktívan Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kiváló genetikájú fajtái révén a gazdák jó minõségû fémzárolt vetõmaggal történõ ellátásában. Cégünk 2000. január 1-jétõl az egyik legnagyobb, több mint 40 éves múlttal rendelkezõ svájci-ausztriai kereskedõház, az Agrarkommerz AG-Mauther Csoport érdekeltségi körébe került, ami a stabil pénzügyi háttér mellett új lendületet adott a vetõmag-gazdálkodási, termeltetési és terménykereskedelmi tevékenységünknek is, melyek a cég fõ tevékenységi körének tekinthetõk. A Karintia Kft. több kiváló kalászos faj, illetve fajta kizárólagos képviselõje Magyarországon, továbbá egy új „OMMI gyõztes” szója fajtával is büszkélkedhetünk, melyhez a genetikai alapot a cégcsoporthoz tartozó Probstdorfer Saatzucht, illetve a Saatzucht Donau biztosítja. A vetõmag-gazdálkodási tevékenység során kiváló minõségû õszi és tavaszi vetõmagokat szaporítunk, dolgozunk fel és forgalmazunk, melyekkel jelen vagyunk az egész országban közvetlenül, illetve forgalmazóinkon keresztül is.  

A prémium minőség külföldön nem újkeletû. A Mauther-Csoport tagjai régóta szállítanak prémium minőséget adó „prémium búzát” (Premium Weizen) elsősorban ausztriai és olasz piacokra. A prémium minőség elérése érdekében a korai éréscsoportban a Josef, míg a középérésû csoportban a Fridolin nevû prémiumbúzák állnak rendelkezésre. A kiváló minőség mellett mindkét fajta jó termőképességgel is rendelkezik. Ugyancsak a prémium kategóriát egészíti ki, két új kiváló genetikával rendelkező probstdorfi őszi búza fajtánk a Fulvio és a Peppino. A minőségi búza kategóriában továbbra is két bejáratott fajtánk, a Dunai és a Brutus szerepel, míg malmi búza kategóriában a 2006. év végén állami elismerést kapott Balaton nevû malmi búzafajtánk képviselteti magát, mely elsősorban óriási termőképességével hívja fel magára a figyelmet (MgSzH kísérletek 13%-os terméstöbblet az St-ekhez képest). A fajta reményeink szerint a mennyiségi búzatermelés meghatározó fajtájává válhat.



Ezen kiváló minőségû fajtáink mellett ajánljuk szíves figyelmükbe két új őszibúza fajtánkat a Fulvio-t és a Peppino-t, illetve a fajtaszortiment kiegészítésére az Auradur nevû őszi durumbúza fajtánkat.



Fajtakínálatunkban őszi árpából egy kétsoros fajta, a Cordula áll rendelkezésre, amely elsősorban kiváló termőképességével, és nagyon jó beltartalmi paramétereivel hívja fel magára a figyelmet. Triticale-ból a Polego nevû fajta 2008 tavaszán kapott állami elismerést, így a jövőben egy nagyon jó termőképességû (+9,2% terméstöbblet MgSzH kísérletekben) triticale fajtával is ki tudjuk szolgálni partnereinket.



Tavaszi kalászosok esetében a Karintia Kft. által régóta kizárólagosan képviselt Leguan nevû tavaszi búza mellett a Floradur tavaszi durumbúza, valamint forgalmazói megállapodás alapján a Xanadu tavaszi árpa is megtalálható lesz, a söripar számára teremtve jó minőségû alapanyagot. A Leguan ma is az egyik legtermőképesebb tavaszi búza, mely rendkívül jó fagytûrő képességgel és figyelemre méltó minőséggel rendelkezik. A kalászos kínálatunk mellett szójából a Sigalia nevû korai, MgSzH győztes, nagy termőképességû szója fajtával büszkélkedhetünk.



Bízunk abban, hogy fajtakínálatunk lehetővé teszi, hogy a mindenkori termőhelyi és technológiai viszonyokhoz legjobban illeszthető fajta kerüljön kiválasztásra, melynek segítségével magasabb jövedelem realizálható. A kiemelkedő terméshozam és -minőség eléréséhez széles körû mûtrágya és növényvédő szer kínálattal állunk partnereink rendelkezésére. Ehhez kívánunk sok sikert!



További hasznos információk megújult honlapunkon: www.karintia.hu



Bene Zoltán

cégvezető


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!