2024. május 5. vasárnap Györgyi

Az új Cirrus vontatott mulcsvetõgép

Agro Napló

A mulcsvetőgép két sorban elhelyezett tárcsás boronával rendelkezik. Az egyes Ø 460 mm csipkés tárcsalapok gumibakkal csatlakoznak a gerendelyre. A tárcsák csapágyai nem igényelnek karbantartást a kiváló kúpos fészkes tömítésnek és az olajfürdőnek köszönhetően. A rövid tárcsás borona mélységét kényelmesen lehet a traktorfülkéből akár menet közben szabályozni egy kettős mûködésû munkahengerrel. Az Amazone-filozófiához hûen – ami soronkénti előtömörítést jelent – a 400/50-15.5 (átmérő 800 mm) méretû, sávosan tömörítő kerekek végzik el a lazított talaj visszatömörítését. Minden tömörítő keréken négy vulkanizált gyûrû helyezkedik el a 12,5, vagy 16 cm-es vetősortávolságnak megfelelően. Az új RoTeC+ -control bóracél csoroszlyák a 10%-kal növelt csoroszlyanyomással rendelkeznek. Mostantól a Cirrus valamennyi csoroszlyája az új Control 25 jelzésû mélységszabályzó tárcsával van felszerelve. Ezek a mélységszabályzó tárcsák – közvetlenül a vetőmag-elhelyezés pontjában – a vetőcsoroszlyák oldalán találhatók, pontosan vezetik a csoroszlyákat a vetési mélységben és egyidejûleg tisztítják is azokat.

A magtakaró pálcasor a magárkot laza talajjal fedi be, majd a megmûvelt területet elegyengeti. A rugalmas és 15 mm vastag, párban rugózott köracélok kifogástalan munkát végeznek. A magtakaró pálcasor helyett lehetőség van tömörítő keréksor felszerelésére is. A vetőmagtartály nagyobb része a tárcsás borona előtt található – ezzel súlyt visz át a traktor hátsó kerekeire, ami növeli a vonóerőt. Az alumínium létrával, az elülső nagy emelvényen keresztül, valamint a lépcsőkön a tartály könnyen elérhető. A vetőmag adagolását radaros sebességjeladó tesz pontossá, amely a magtartály alatt helyezkedik el. A Cirrus-hoz szériában három cserélhető adagolóhenger áll rendelkezésre: egy aprómag-henger 15 kg/ha kijuttatandó mennyiségig, valamint kettő normál vetőhenger 15–140 kg/ha ill. 140–400 kg/ha mennyiségekhez. A traktortól messze eső csuklópontnak köszönhetően a felkapcsolt Cirrus – tekintélyes szerkezeti hossza ellenére – egészen fordulékony.

A munkagép kezeléséhez és ellenőrzéséhez az Amazone a Cirrus számára az Amatron+ fedélzeti számítógépet szállítja, melyet további Amazone munkagépekhez is lehet használni. A monitor áttekinthető és egyértelmû. Valamennyi hiba és betáplálási „felszólítás” érthető szövegezéssel jelenik meg magyarul. A leforgatás során a monitor emlékeztet bennünket, hogy a cellás kereket fel kell tölteni és egy üres felfogó tálcát kell tenni a nyílás alá. A mûvelőút számára maximum 3 sort lehet oldalanként lezárni, a vetési mennyiséget számítás útján, egy tetszőleges értékkel lehet csökkenteni. A terminálon lehet a nyomjelző-váltást is beállítani: vagy mindig mindkettő nyomjelző lent van, vagy csak egy (mindig ugyanaz vagy automatikusan váltakoznak) vagy egyik sem.

 

Ha a számítógépet kikapcsoljuk, akkor a nyomjelzők sem mozognak, annak ellenére, hogy hidraulikusan össze vannak kapcsolva a kiemeléssel. Nagyon jó megoldás a sáros foltok esetén alkalmazható funkció (a munkagépet kissé meg lehet emelni anélkül, hogy a nyomjelzőket be kellene zárni vagy a mûvelőút tovább lépne) és az akadály-funkció (pl. egy póznánál a nyomjelzőt rövid úton be lehet zárni anélkül, hogy a munkagépet meg kellene emelni). Mindegy, hogy könnyû vagy nehéz talaj, száraz vagy nedves körülmények – a Cirrus a vetőmagot nagyon pontosan és egyenletesen teszi le, ennek köszönhetően egyenletes kelést fogunk tapasztalni. Várva várt újdonság, hogy az Amazone opciós felszereltségként már feltöltő csigát is kínál.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése

Aprómag vetése

Megjöttek az esős napok is így Medárd táján. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámmal. Így hát eljött az ideje a repce ve...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!