2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Mûtrágyaszóró gépek üzemeltetése

Agro Napló
A hatékony, környezetkímélõ, költségtakarékos tápanyag-kijuttatást jó minõségû mûtrágya, korszerû mûtrágyaszóró gép, pontos gépbeállítás és szakszerû üzemeltetés teszi lehetõvé. Elemezzük sorjában ezeket a tényezõket.  

Néhány szó a mûtrágyákról



Pontos adagbeállítás és egyenletes mûtrágya-kijuttatás csak jó minőségû mûtrágyával lehetséges. A mûtrágya jellemzőiben a tárolás és manipulálás során jelentős változások történhetnek. Ezért előnyös, ha a mûtrágyát közvetlenül a kijuttatás előtt szerezzük be, illetve csak rövid ideig tároljuk. Mivel a mûtrágyák rendkívül nedvszívóak, tárolásuk ömlesztve csak zárt térben történhet úgy, hogy kevés levegőréteg vegye a mûtrágyát körül. Fontos tudni, hogy hosszabb idejû ömlesztett tárolásnál a felvett nedvesség hatására a mûtrágya összetapadhat, a rögös összeállt mûtrágya csak előkészítés után szórható ki.



A zsákos mûtrágya – különösen a nitrogéntartalmú - hosszabb tárolás során, ép mûanyagzsákban is összetapadhat a nyomás hatására. Ezért a zsákos mûtrágyát legfeljebb 4-5 rétegben szabad egymásra rakni. Mûanyag zsákban és hajlékonyfalú konténerben a mûtrágya jellemzői – helyes tárolás esetén – néhány hónapig nem romlanak.



Nagyobb tartálytérfogatú gépek táblaszéli feltöltéséhez emelve billentő, vagy áttöltő jármûvek alkalmazhatók. Nem előnyös a mûtrágyát a mûtrágyaszóró géppel szállítani, mert a mûtrágya rázkódás okozta tömörödése – különösen gravitációs adagolású gépek esetén – rontja a gép adagolás egyenletességét, ezzel a hosszirányú eloszlást.

 



A mûtrágyaszóró gépek konstrukciós kérdései



A mûtrágyaszóró gép feladata, hogy a tervezett mennyiségû és összetételû mûtrágyát egyenletes eloszlásban juttassa ki a talaj felületére. A gép konstrukciós jellemzői behatárolják a várható minőséget. A ható tényezők közül az alábbiak a fontosabbak. A gép tartályában betöltő rács legyen, hogy a mûtrágya feltöltése során technológiai zavart okozó idegen anyag, vagy nagyobb mûtrágyarög ne kerüljön a tartályba. Az adagolórés felett hatékony, de mérsékelt intenzitással mozgó (100-150 f/p fordulatszámú, vagy lengésszámú) boltozódás gátló szerkezet mûködjön. Az állítható adagolási hely segíti a keresztirányú szóráskép optimális kialakítását. Két röpítőtárcsával bíró géppel egyszerûbben érhető el a kívánt keresztirányú szóráskép. Kevesebb szórólapáttal jobb a keresztirányú eloszlás, előnyös a két szórólapát alkalmazása. A géphez álljon rendelkezésre az adagnagyság és a munkaszélesség beállításához alkalmas táblázat.

 



A mûtrágyaszóró gépek beállítása



A precíziós, a táblán belüli feltételekhez és igényekhez igazodó tápanyag-kijuttatás, szabatos méréssel, gondos beállítással és pontosan szabályozott beavatkozással valósítható meg. Az adagolási táblázat alapján beállított gépnél mindig el kell végezni a leforgatási próbát, hiszen a felhasznált mûtrágya jellemzői nem egyeznek meg az adagtáblázat elkészítéséhez alkalmazott mûtrágyáéval. A korszerûbb gépeknél a gép tartozéka a mûtrágya felfogására szolgáló edény (1. kép). A leforgatási próbát haladás közben, vagy álló helyzetben végezzük a gyártó cég ajánlása és a géphez rendelt kiegészítő berendezés nyújtotta lehetőségnek megfelelően.

 

 


1. kép: mûtrágyaszóró gép leforgatási próba

 

 



Más cégek által forgalmazott mérőfelszereléssel a leforgatási próba álló helyzetben végezhető el, a röpítőtárcsa leszerelése nélkül, amelyet ebben az esetben ernyő vesz körül, ami a gyûjtőhelyre tereli a mûtrágyát. A berendezéssel haladás közben is lehet mérni, amikor a gép rázkódása miatt jobban igazodik a munkakörülményekhez, ezért az így kapott eredmény megbízhatóbb.



A gépek várható munkaszélessége csak szakszerû vizsgálatokkal határozható meg. Nem szabad megvásárolni és üzemeltetni olyan gépet, amelyik nem rendelkezik ilyen vizsgálati eredményeken alapuló beállító táblázattal. Még a táblázat alapján beállított gép esetén is célszerû ellenőrizni a gép munkaminőségét. A szántóföldi ellenőrzéshez a forgalmazó cégek alapfelszerelésként, vagy opciós tételként ellenőrző szettet szállítanak, melyekkel a durva beállítási hibák kiszûrhetők. A felfogó tálcákat az oda-vissza menet átfedési zónájában egyenletes távolságban kell elhelyezni úgy, hogy a két szélső tálcasor a traktor középvonalától fél munkaszélességre, a belső tálcasor pedig a traktornyom között vagy mellett legyen. Több tálca menetirányú elhelyezése javítja a mérés megbízhatóságát. Az egy sorban lévő tálcákban felfogott mûtrágyát egy mérőhengerbe kell tölteni. Akkor helyes a beállítás és a választott munkaszélesség (átfedés), ha a három tálcasorhoz tartozó mérőhengerben a mûtrágya mennyisége azonos. Ellenkező esetben a beállítást értelemszerûen korrigálni kell.

 



A gépek szakszerû üzemeltetése



A jó konstrukció és az optimális beállítás mellett szakszerû üzemeltetés szükséges. A röpítőtárcsás mûtrágyaszóró gépek a haladási irányra merőleges, keresztirányú szórásképben a gép középvonalától távolodva eltérő mûtrágyamennyiséget juttatnak ki. Az egyenletes mûtrágyaeloszlás érdekében a gépet átfedéssel kell üzemeltetni. Az átfedés mértéke és az ezzel változó keresztirányú szórásegyenlőtlenség csak vizsgálópályán határozható meg. Rendkívüli hibák forrása, ha valaki az átfedés mértékét szemmel kívánja megállapítani. A röpítőtárcsás mûtrágyaszóró gépek munkaminőségi hibáiért leginkább az optimális munkaszélességtől való eltérés a felelős.



A kedvező mûtrágyaeloszláshoz és a jó terményminőséghez elengedhetetlen az optimális szórásegyenlőtlenséghez tartozó munkaszélesség betartása, amihez megfelelő segédeszközt kell alkalmazni. A mûvelőutas termesztési mód megteremtette a lehetőséget a munkaszélesség pontos betartásához. A mûvelőút kialakításához a vetőgép és a mûtrágyaszóró gép munkaszélességét össze kell hangolni.



A munkaszélesség pontos betartásához jó módszer a párhuzamosan vezető rendszer alkalmazása (2. kép). A GPS támogatta párhuzamosan vezetővel elfogadható költségszint mellett biztosítható a röpítőtárcsás mûtrágyaszóró gépeknél megkívánt ±25-30 cm csatlakoztatási pontosság. A párhuzamosan vezető rendszer alkalmazásához a tábla szélén 2 pontban kell a gép pozícióját meghatározni, utána a rendszer a beállított munkaszélességnek megfelelően párhuzamos vezetést biztosít megfelelő mozgásmód kiválasztása mellett. A berendezés fény-, domborzati viszonyok és időjárási feltételektől (pl. köd) függetlenül biztosítja a vezetéshez szükséges jelet. A traktor vezetőjének fénypontokkal jelzi az optimális iránytól való eltérést, amit korrigálni tud. Ebben az esetben a vezetés pontossága függ a traktorvezető reakcióképességétől is. Tapasztalatok szerint a traktorvezetők ±20-25 cm-nél pontosabb vezetésre nem képesek, ezért ennél nagyobb pontosságra a berendezés és a jel kiválasztásánál nem is célszerû törekedni.

 

 


2. kép: párhuzamosan vezető rendszer

 

 



További lehetőség az automatikus kormányzás, amely nagyobb pontosságot (akár ±2-3 cm-t) képes biztosítani. Ez a pontosság a mûtrágyaszóró gépek üzemeltetéséhez nem szükséges, azonban az automatikus kormányzás kikapcsolja a vezetőt, mint korlátozó tényezőt, ezért nagyobb sebesség és ezzel területteljesítmény mellett is biztonságos munkaszélesség-tartást eredményez.

 



A mûtrágyaszóró gépek állagmegőrzése



A röpítőtárcsás gépekkel elérhető munkaminőség jelentősen romlik, ha a gép sérül, deformálódik. A deformáció bekövetkezhet a gépek helytelen feltöltése miatt (durva rátolatás), de a szórólapátok kopása és sérülése is jelentős hiba forrása. Általános tapasztalat, hogy a szórólapátokat addig használják, amíg azok felülete hullámosra kopik, sőt átlyukad. A szórásegyenlőtlenség értéke 2-3 szorosára is emelkedhet sérült lapátok esetén, aminek terméskihatása jelentős. Nem egyszer tapasztaltuk, hogy a kopott és már használhatatlannak ítélt lapátokat házi gyártású lapátokkal cserélték fel, holott az új lapátok árát nagyságrendileg meghaladó hibát eredményez a sérült, vagy nem gyári lapát alkalmazása.

 



Termőhely-specifikus tápanyag-kijuttatás



A növények tápanyagigényéhez alkalmazkodó, az adott táblára vonatkozó tapasztalatokat és vizsgálati eredményeket, valamint a környezetmegóvását is szem előtt tartó, termőhely-specifikus tápanyag-kijuttatás csökkenti a mûtrágya-felhasználást, és jelentősen növelheti a fajlagos terméshozamot és javíthatja a termények minőségét. Mindez azonban csak akkor érvényesül, ha a fent felsorolt mûszaki és üzemeltetési feltételeket betartják. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy egy korszerû technika (pl. GPS) alkalmazását mindenhatónak fogadjuk el, pedig az csak egyéb feltételek optimális együtthatása esetén lehet eredményes. Fontos, hogy a korszerû tápanyaggazdálkodásnál komplexen értelmezzük a kérdést, ne szûkítsük le egyik vagy másik technológiai elemre. Ugyanakkor a fenti elemek optimális együtthatása esetén potenciálisan számíthatunk a megcélzott terméseredmény és termésminőség elérésére.



A GPS használatára is alkalmas mûtrágyaszóró gépek számos szolgáltatással rendelkeznek, és egyre pontosabban reagálnak a táblatérképek igényelte változásokra. Általában két paraméter módosítható, az adagolónyílás szimmetrikus, vagy aszimmetrikus változtatása és a röpítőtárcsák egymáshoz viszonyított fordulatszámának a változtatása. E két módosítással, valamint ezek kombinációjával mind a differenciált mûtrágya-kijuttatás, mind a különböző szórásformák megvalósíthatók.



A differenciált tápanyag-kijuttatás megalapozásához számos megelőző mûveletre van szükség. A táblán belüli heterogenitás meghatározását célozza a talajmintavétel, amely helyspecifikusan kézi és gépi úton elvégezhető. A minták elemzése számos hasznos információt nyújt, pl. a talaj tápanyagszolgáltató képességéről. Szerencsés, ha a technológia alkalmazója többéves tapasztalattal rendelkezik a táblát illetően. Amennyiben az arató-cséplő gépeket ellátják nedvességmérővel kombinált hozammérővel, akkor a tábla különböző részeihez a GPS segítségével reális hozam kapcsolható. Az így szerzett alapinformációk segítségével digitalizált táblatérkép készíthető, és alkalmas mûtrágyaszóró géppel differenciált tápanyag-kijuttatás valósítható meg.



A mûtrágyaszóró gépek szakszerû üzemeltetésével kapcsolatban egyre szigorúbb előírások vannak. A korszerû mûtrágyaszóró gépek a táblaszéleket, út menti táblarészeket, csatornák, vízfolyások körzetét korrekt módon tudják kezelni. A szélszórás technikai megoldására több módszer kínálkozik. Módosítható a röpítőtárcsák egymáshoz viszonyított fordulatszáma (1. ábra). Az ábrán az alábbi szórásformák láthatók: normál szórás, ékszórás, szélszórás és határszórás, mely a bal és a jobb oldali tárcsa fordulatszámának célszerû beállításával érhető el. Az ékszórás a szabálytalan alakú táblák kezelésénél, a szélszórás a vízfolyások, utak melletti szórásnál, a határszórás a szomszédos tábla melletti szórásnál szükséges.

 

 


1. ábra: mûtrágyaszóró gépek szórásváltozatai

 



A szélszórás megvalósításának másik módja a terelőernyő alkalmazása (3. kép). Itt a csökkentett szélességû oldal irányába, a szórótárcsa elé ívelt lapátokkal rendelkező terelőernyő fordítható, amely a mûtrágyaszemcsék repülésének irányát a kívánt mértékben módosítja. A terelőlapátok állíthatók, így a szórásszélesség szabályozható. A terelőernyő normál szórásnál felhajtható.

 

 


3. kép: terelőernyő szélszóráshoz

 

 



További megoldást kínál a speciális szélszóró lapát alkalmazása, ahol a lapát két oldala két eltérő lapáthosszúságot ad. A röpítőtárcsa forgásirányának megváltoztatásával a rövid lapátoldalt aktivizálják, ezzel csökkentik a szórásszélességet.



Összességében megállapítható, hogy a minőségi termék előállításához alkalmas tápanyaggazdálkodás számos tényező optimális együtthatásának eredményeként valósítható meg. Bármelyik tényező ezek közül negálhatja a többi hatását, ezért ebben a kérdésben a fent megfogalmazott szempontok komplex kezelése célszerû.



Dr. Csizmazia Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Csizmazia Zoltán

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!