Tányérvédelem - Hogyan éri meg?

Agro Napló
A napraforgó esetén a gombabetegségek a legelterjedtebbek és legjelentõsebbek, de jellemzõen a tervezés és okszerû mûvelés elengedhetetlen tényezõje a növényvédelemnek.  

Az első és legfontosabb a fajta helyes megválasztása, mert erősen fertőzött területeken mindenképpen nagyobb rezisztenciájú, toleranciájú fajtákat kell választanunk megfelelő tőszám mellett. A túl sûrû állományokban hamarabb felütheti a fejét a gomba, de a környezeti viszonyok, leginkább a csapadékmennyiség és -eloszlás meghatározó. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a szürkepenész (Botrytis cinerea) a tányéron okoz súlyos minőségi és mennyiségi kárt, de a növény teljes föld feletti részét fertőzheti. A táblánk gyomborítottsága is alapvetően fontos, mert állománysûrítő hatása van, így megváltoztatja a mikroklímát, valamint számos gombabetegségnek lehet gyom is a gazdanövénye.



A vegyszeres tányérkezelések során alapvetően el kell döntenünk, hogy légi úton történjen a kijuttatás vagy önjáró/hidas permetezővel. Mindenki a lehetőségeihez mérten tud a kettő közül választani, de egyértelmûen látszik, hogy költségigényes eljárásról beszélünk. A kijuttatás során alapvetően két fúvókatípus jöhet számításba:

 



A standard lapos sugarú fúvóka



A cseppméretnek köszönhetően a lapos sugarú fúvókával tudjuk a legnagyobb felületi fedést elérni egységnyi vízadag mellett. Ez már szinte köztudomású, de számolnunk kell a sebességgel is, mint tényezővel, mert bérmunkában dolgozva elég kevesen láthattak önjáró permetezőt 6-8 km/órával haladni.

 


 





Kompakt légbeszívásos fúvóka



A légbeszívásnak köszönhetően a lapos sugarú fúvókához képest a cseppek mérete nagyobb lesz, így nagyobb sebességnél (10-12 km/óra) is rendkívül kevés az elsodródott cseppek száma. Összességében elmondható, hogy a fedettség oltárán áldozunk a nagyobb cseppek miatt, de mivel a permetszer eljut az állományra, nagyobb hatékonyságot érhetünk el, így tud összekapcsolódni az szakmai tudás és a gyakorlati kivitelezés.

 






Meg kell említenünk, hogy többszöri kezelést kell végezni a kellő hatékonyság érdekében, még akkor is, ha a megválasztott kijuttatás-technika kellő hatékonyságú. A kritikus időszakok a tányérképződés kezdete, a teljes virágzás-virágzás vége közötti időszak.



A napraforgó rendkívül jó példázza, hogy megfelelő tervezés, analízis és körültekintés szükséges a hatékony és gazdaságos növénytermesztéshez. Csak a problémákra való reagálás a mai mezőgazdaságban már nem elegendő!

 

permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!