A Vitapol

Agro Napló
A huminanyagok, /huminsavak, fulvosavak/ a növényi eredetû biomassza évezredes bomlási folyamataiban keletkeznek (növény, tõzeg, lignit, barnaszén, feketeszén, gyémánt). A természetes huminsav és fulvosav legalább 70 féle ásványi anyagot tartalmaz önmagában és mindezeket felvehetõ, biológiailag hasznosítható formában. Érdemes megjegyezni, hogy a világ legjobb minõségû, legtisztább huminanyag lerakódása Magyarországon található.  

A huminsav és fulvosav évezredek óta ismert gyógyászati hatásait, mint „természetes antivirális hatóanyagot” és „alternatív antibiotikumot” a modern tudomány is felfedezte. A huminsav és fulvosav mikroelemekkel képzett komplex vegyületei természetes megoldást nyújtanak a technikai civilizáció kihívásainak megfelelni vágyó ember testi, lelki és szellemi megpróbáltatásaihoz is.



Az Organit Kft. huminsav és fulvosav alapú, ma már a nemzetközi piacokon is elismert termékei több csoportra oszthatók:



- Talajjavító szerek, talajkondicionálók, levéltrágyák. Ezeket a termékeket, Úgynevezett oxidált szenekből állítjuk elő, melyeknek ásványtani nevük Leonardite. A világon nagyon kevés ilyen oxidált szénlelőhely létezik, a legjobb minőségû Leodardite (Dudarit) Magyarországon található.



- Ásványi takarmányok, ásványi mikroelemek, premixek gyógyhatású készítmények, Vitapol termékcsalád.



- Humán gyógyászati és étrend kiegészítők is.



Az ásványi takarmányok, és gyógyhatású készítmények alapanyaga a humifikáció korai fázisában maradt tőzegfajták, melyek humin anyaga a Leonarditehoz hasonlóan egyedülálló a világon.



Takarmányozási kísérleteinket a 90-es évek második felében kezdtük, bár a 70-es években már voltak olyan elképzelések, melyek Magyarország összes premix szükségletét huminsavas mikroelemekkel képzelték megoldani.



Első termékünk a Vitapol szuszpenzió volt. melyet az etológusok nagy megdöbbenésére a kétnapos malac jóízûen elfogyasztott.

 


 







A szuszpenzió hatására



- növekszik a választási súly az almok kiegyenlítettek lesznek

- csökken az elhullások száma és a gyógyszerfelhasználás

- megelőzi a hasmenéses jellegû betegségeket

- erősíti az immunrendszert, elmarad az Úgynevezett választási stressz

- elősegíti az emésztő rendszer kialakulását, mûködését,- magas rost tartalmánál fogva.





A szuszpenzió adagolása azonban problémás volt, ezért elkészült a porított változata Vitapol Pulvis.



A por megjelenésével folytattuk a malac kísérleteinket. de már egyidejûleg elkezdtük a broiler-csirke és a szarvasmarha etetési kísérleteket is.



Kezdetben úgy gondoltuk, hogy elegendő a huminsavak etetése 25-30 kg-os súlyig, addigra úgy felerősödött az immunrendszer, hogy nincs szükség a hízlaldában a további etetésre, ma már tudjuk, hogy érdemes tovább etetni. Javul a folyamatos takarmányfelhasználás, hamarabb elkészülnek a hízók is.



Lehetőleg már a prestarter-starter takarmányoknál 0,5-1 %-ban javasoljuk a bekeverést, választás után pedig 0,5 %-ban keverjük a tápba a Vitapol Pulvis takarmánykiegészítőt.



A Vitapol Pulvist, mint alapot meghagyva, az igényeknek megfelelően, és a Takarmánykódex előírásait betartva, kelátkötésû rézzel, illetve cinkkel dúsított Vitapolt is gyártunk.



Tapasztalataink alapján a választást követő emésztőszervi vagy légzőszervi megbetegedések megelőzésére, a legyengült immunrendszer támogatására a Vitapol rézzel illetve cinkkel dúsított változatát javasoljuk.



A mikroelemek a huminsavakhoz kötött formában folyamatosan szívódnak fel, mert egy részük a bél nyálkahártyájához kötődve folyamatosan segíti az ásványi anyagok és mikroelemek felvételét, másik részük viszont a kisebb molekulájú huminsavaskhoz kötve bekerül a keringési rendszerbe. A huminsavak adszorpciós immunrendszer erősítő és detoxikáló hatásai így együttesen érvényesülnek a dúsított mikroelemek kedvező élettani és hozamfokozó hatásaival együtt. A várható eredmények a következők:



- megelőzi a takarmányváltás okozta emésztési gondokat.

- erősíti az immunrendszert,

- javítja a takarmányhasznosulást, növeli a súlygyarapodást,

- csökkenti a gyógyszerfelhasználást, eredményesen használható antibiotikumos kezelések kiegészítésére,

- egységes az állománynövekedés,

- fentiek együttes hatása lerövidíti a nevelési időt.



A Vitapol Cu és Zn pulvis ásványi takarmányokat kiegészítve a Fulvix nevû, vízben oldódó fulvosavas termékünk egyidejû itatásával, igen jó tapasztalataink vannak vírusos eredetû tünetek kezelésében is. Azok a termelők, akik saját pénztárcájukon megtapasztalták a huminanyagok kedvező hatásait, a Vitapol pulvist végig etetik a hízlalási ciklus alatt is.



Külön programunk és vastartalmú Vitapol Fe pulvis termékünk van a kocák immunrendszerének erősítésére, az ivarzási ás vemhesülési problémák megelőzésére:



- javul a tejhozam,

- megnövekszik a vér vastartalma,

- javul a vemhesedési százalék,

- megköti és kiüríti a takarmány-toxinok jelentős részét,

- megnövekszik az élve született malacok száma,

- kiegyenlítettek sz almok, nagyobb súlyúak a malacok



A Vitapol Fe pulvison kívül alaptermékeink etetése is kedvező tapasztalatokat eredményez a tenyészállatok nevelésében.



Varga Csaba

termék menedzser

06-30/561-4065





ORGANIT Kft., 8175 BALATONFÛZFŐ Ipari Park 1498/279 hrsz.

Tel.: +36-88/574-535 fax: +36-88/574-534 www.organit.hu  





Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., 8000 Székesfehérvár, Homoksor 7.

Tel.: +36-22/516-419 fax: +36-22/516-416 www.alpha-vet.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AM: Fejlődésben a hazai baromfiágazat

AM: Fejlődésben a hazai baromfiágazat

A legkorszerűbb technológiával felszerelt, automatizált telepek létrehozása jelenti a hazai baromfiágazat alapanyagtermelésének legfontosabb fejlődési...

Talajjavítás – VulcanAgro

Talajjavítás – VulcanAgro

Belvizesedés, savanyodás, szikesedés és lúgosodás? Megannyi talajprobléma, ami javításra szorul. Nincs egy csodaszer, és nem is lesz. Ahhoz, hogy ered...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!