2024. május 2. csütörtök Zsigmond

GreenManager – víztakarékos zöldítés gyümölcsösben és szőlőben

Agro Napló
Ökológiai gazdálkodás lévén nagy hangsúlyt fektet a biológiai talajművelésre Gere Attila szőlészete és borászata Villányban. A Güttler Kft. partnereként a véleményvezér szerepét felvállalva a témában március végén bemutatónak adott otthont a víztakarékos zöldítés technológiáját fókuszba helyezve.

A gépbemutatót megelőzően a sorközzöldítésben használatos magkeverékek alkalmazásáról tartott előadást Dr. Lepossa Anita, a Pannon Egyetem docense. Előadásában a gyepek létjogosultságára hívta fel a figyelmet a sorközzöldítésben. Hangsúlyozta, hogy a gyeptelepítés eredményessége a terület fekvésének, csapadékellátottságának megfelelően összeállított magkeverék kialakításán múlik. Felsorolta a sorközökbe ajánlható, kis vízigényű, évelő fű- és pillangós fajokat és a magkeverék összeállításának szempontjait: a magkeverék 80–90%-ban fűféléket, 10–20%-ban pillangósokat tartalmazzon; dús bojtos, de nem mélyre hatoló (10–20 cm) gyökérzetet növesszen, továbbá bokros és tarackos hajtásnövekedésű fajokat egyaránt tartalmazzon a jól záródó gyepnemez kialakításához. Taposást jól tűrő, alacsony növénymagasságú fűfajok (ún. aljfüvek) szerepeljenek a keverékben, melyek a tenyészidőszak alatt maximum 2-3 alkalommal igényelnek nyírást. A kaszálás május végén–június elején, ill. szüret előtt történjen. Megfelelő arányban legyen benne gyors fejlődésű faj is a kezdeti erózióvédelem kialakulásáért, valamint lassabb fejlődésű fajok a mérsékelt tápanyag- és vízfogyasztás, valamint a hosszabb élettartam (>5 év) miatt. Az így kialakított gyep szárazság- és fagytűrő, lehetőség szerint önfelújító legyen. A technológiai megoldások közül kiemelte a Güttler sorközzöldítési technológiájának egyediségét és javasolta a GreenManager gépet a magkeverékek elvetésére.

A zöldítés tudatos alkalmazásával a szőlők és gyümölcsösök vízkonkurens növényei visszaszoríthatók és ezáltal a kultúrnövény növekedése is szabályozható. A 2016-os AGROmashEXPO-n nagydíjat nyert GreenManager rugalmas zöldítési technológia megoldást kínál a zöldítő sorközök telepítésére, alkalmas utánvetésre, illetve a vízkonkurens gyomnövények visszaszorítására. Száraz időjárási feltételek mellett, a kikelt növények a sorköz teljes szélességében alávághatók, így a vízkonkurens növények térhódítását a zöldítésen keresztül csökkenteni lehet anélkül, hogy veszélyeztetnénk a talaj nedvességtartalmának csökkenését, amely az intenzív megmunkálás következtében jelentkezik. A GreenManager alkalmazásával a talajerózió veszélye minden körülmény között minimálisra csökken.

A GreenManager nemcsak fűmag, hanem magkeverékek egyidejű kijuttatására is alkalmas az osztott magtartálynak, a kapák mögött elhelyezett vetőegységnek és a szórva vetőnek köszönhetően – hangsúlyozta Vörös Endre értékesítési vezető. Lehetőség van egyszikűek mellett nagyobb magvak vagy pillangósvirágúak kijuttatására is. Különböző növényeket vethetünk a művelőút közepére, egyidejűleg a meglévő növényzet alávágásával (direktvetés). Lehetséges apró szemű és nagyobb szemű vetőmagok egyidejű vetése is, akár a művelőút teljes szélességében is.

A prémium kategóriás szárzúzó és mulcsozó gyártó német Müthing hazai képviseletét szintén a Güttler Kft. látja el. Termékeik mind a szántóföldön, mind pedig az ültetvényeken egyaránt hasznosíthatók típustól függően, utóbbira jó példa a gyakorlati bemutatón is megjelent gally- és venyigezúzó. A Müthing gépekre egységesen jellemző a speciális hajlított ház kialakítás, az erősített hajtóművek és kardánalagút, valamint a cápauszony alakú álló késsor, ami a gyártó saját szabadalma. Opcionálisan, többek között front és hátsó kerettel, hidraulikus oldalra tolással is rendelhető.

A szárzúzók mellett az olasz gyártmányú Moreni Vitis forgóboronát is láthattuk munka közben. A tradicionális olasz gyártó termékei Güttler-hengerrel is szerelhetők, továbbá opcionálisan kiegészíthető vetőgép-, illetve bakhátkészítő egységekkel is. A gép többféle kapamegoldással kérhető, 30 cm mélyen, de akár a felszínen is lehet vele dolgozni. Fontos tulajdonsága, hogy vertikális rotorral működik, aminek köszönhetően nem képződhet művelőtalp.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

Mivel, mit és hogyan

Mivel, mit és hogyan

A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!