Biomin® P.E.P. MGE

Agro Napló
A termelés optimalizálása mátrixkapszulázott fitogenikumokkal


A húsfogyasztás világszerte növekszik és ennek a növekedésnek a kielégítéséhez gazdaságos hústermelés szükséges. A legfontosabb cél, hogy magas életteljesítményt érjünk el, optimális költséghatékonysággal és minimális környezetterheléssel.





A különböző tényezők közül a takarmánynak van a legfontosabb szerepe a termelés hatékonyságára. Az antibiotikus hozamfokozók európai betiltása oda vezetett, hogy egyre többen fejlesztettek ki új takarmányozási stratégiákat, hogy biztosítsák a megfelelő takarmányozási hatékonyságot.



Manapság már olyan fitogenikus (növényi eredetû) kiegészítők érhetők el, amelyek már valóban képesek helyettesíteni az antibiotikus hozamfokozókat a takarmányozásban. A fitogenikus összetevők, mint gyógynövények, fûszerek, és növényi kivonatok (pl. eszenciális olajok) az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet érdemeltek ki, úgy a humán gyógyászatban, mint az állati takarmányozási programokban.





Sok tudományos kutatást végeztek ezen anyagok különböző biológiai hatásaival kapcsolatban. Sok növényi kivonat rendelkezik baktérium-, kokcidia-, gomba-ellenes és antioxidáns hatással a lipofil tulajdonságuk által. Azoknak a fitogenikus összetevőknek, amelyek például az oregánóból, kakukkfûből vagy fahéjból származnak, erős antimikrobiális hatása van számos patogén baktérium ellen, többek között az E. coli, a Szalmonella, a Clostridium és Campylobacter fajok ellen. Érdekes, hogy az általában használt fitogenikumok hatásmechenizmusáról viszonylag kevés információ áll rendelkezésre és a biológiai hatások kiértékelése főként akkor nehézkes, ha a kísérleti anyag összetétele nem tiszta vagy esetleg tételenként változik.





A Biomin® P.E.P. egy olyan fitogenikus takarmány-kiegészítő, amely standardizált összetételû és amelyet körültekintően szelektált nyersanyagokból, szigorú minőségi kontroll mellett gyártanak. A termék válogatott eszenciális olajoknak és prebiotikus összetevőknek a speciálisan formulázott keveréke, amely optimalizálja az állatok emésztését és így a termelést is.
















A Biomin® P.E.P. különböző, az emésztőszerv mûködésére gyakorolt hatásainak meghatározásához nagyszámú kísérletet végeztünk.



Elmondható, hogy az emésztőcső egy olyan szervrendszer, amelyben a takarmány átalakul a test anyagaivá. A belső felülete tartalmazza a bélbolyhokat és a kriptákat, amely a bél felszívó felületét adja. Bármilyen vakcinázás, a takarmány összetételének változása vagy valamilyen patogén támadás destabilizálja a bél környezetét és károsítja a felszívó felületet. A különböző kísérletek alapján fel tudtuk térképezni a termék bélrendszerre gyakorolt hatásait.





Általánosságban elmondható, hogy a Biomin® P.E.P. megvédi az állatokat az emésztőszervi stressztől és optimalizálja az emésztést, így javul a testtömeggyarapodás és a takarmányhasznosítás.



A termék használatával hosszabb bélbolyhok és mélyebb bélkripták alakulnak ki, amelyek megnövekedett felszívófelületet eredményeznek, ezáltal nagyobb mennyiségû tápanyag szívódik fel, így a takarmány hasznosulása is jobb lesz.



A termék a vékonybélben stimulálja az emésztőnedv termelést, megnöveli a felszívó felületet, ezáltal javul a tápanyagok felszívódása, valamint optimalizálja a bél mikroflóráját. A vastagbélben kontrollált bél-mikroflórát alakít ki, amely kevesebb mikrobiális toxint eredményez. Javul a bélsár állaga, kevesebb híg ürülék lesz, ezáltal javul az alom minősége.





Baromfiaknál végzett 42 napos kipróbálás során a testtömeg-gyarapodás a Biomin® P.E.P.-et fogyasztó kísérleti csoportban magasabb volt (2133 g) az antibiotikus hozamfokozót fogyasztó kontroll csoporthoz képest (2030 g), a takarmányhasznosulás (FCR) pedig a kísérleti csoportban 1,60 volt, az antibiotikumos csoportban mért 1,69-el szemben. Ezek a hatások ugyancsak bizonyíthatóak voltak olyan kísérletekben, ahol a madarakat különböző emésztőszervi fertőzéseknek is kitették.





Az illózsírsavak és az ammónia a mikrobiális fermentáció metabolitjai, amelyek túlnyomórészt a vakbélben fordulnak elő. A vakbél alacsonyabb illózsírsav szintje és a bélsárral történő csökkent ammónia kibocsátás mérhető az antibiotikumok és a Biomin® P.E.P. etetése esetén is, ami alacsonyabb bakteriális aktivitást jelez a csökkent mikrobiális tápanyaglebontás által. Ezek az adatok azt bizonyítják, hogy antimikrobiális hatása megfelel a hagyományos antibiotikus hozamfokozók hatásának.





A Biomin® P.E.P. MGE eszenciális olajok és prebiotikumok speciálisan formulázott keveréke egy olyan mátrix kapszulában, amely lehetővé teszi a hatóanyagok folyamatos felszabadulását a bélcsatornában, ellentétben a hagyományos burokkapszulázás esetén fellépő pontszerû hatóanyag felszabadulással.



A genetikai haladás a termelésben azt eredményezte, hogy olyan gyorsan növekvő fajtáink lettek, amelyeknek a takarmányhasznosítása az utóbbi 30 évben rendkívüli módon javult. Ez a rendkívüli növekedés hatalmas metabolikus erőkifejtést eredményez. Az antibiotikus hozamfokozóknak köszönhetően a testtömeg-gyarapodás és a takarmány értékesülés is 3–5%-kal javítható. A világszerte egyre szélesebb körben végzett kutatásoknak köszönhetően ezeket a termelési eredményeket ma már el lehet érni a növényi hatóanyagokkal is!





Amint tudományos vizsgálatok és telepi kísérletek is mutatják, a Biomin® P.E.P. MGE-nek fontos szerepe lehet a takarmányozásban, mert a termelésnek a gazdaságosságát nagymértékben javítja. A takarmány kiegészítése Biomin® P.E.P. MGE-vel stabilizálja az emésztést, optimalizálja a termelést és helyreállítja a bél mikroflóráját. Nem lényegtelen azonban, hogy nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, nincs semmilyen negatív élettani hatása az állatokra és az azt fogyasztó emberekre, valamint a környezetet sem terheli.







Találkozzon velünk a XVIII. Alföldi Állattenyésztési

és Mezőgazda Napokon, 2011. május 6–8. között!






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!