Hatékony szerekkel, gazdaságos technológiával

Agro Napló
A hûség, a ragaszkodás becsülendõ emberi tulajdonság. Ha ez még a biztonságra való törekvéssel is párosul, az már a napi munkában is jól mérhetõ elõnyöket jelenthet, a mezõgazdaságban meg különösen. Bori János eddigi élete azt igazolja, hogy ezek az emberi tulajdonságok hosszú távon valóban megtérülnek. A fõiskola befejezése óta csak a kunszentmártoni határban dolgozik, s például, ha valami bevált a gyakorlatban, azt csak akkor módosítja, ha az új még biztosabb megoldást kínál.  

Eddigi életútja igazán nem mondható kanyargósnak. A törökszentmiklósi mezőgazdasági szakközépiskola után a mezőtúri főiskola következett. Ifjú gépészként 1975-ben helyezkedett el az akkori kunszentmártoni termelőszövetkezetben. Az elmúlt évtizedekben csak a cégtáblák és a beosztásai változtak, ő mind a mai napig ugyanazt a határt járja, s évről évre azon munkálkodik, hogy magasabb hozamokat érjenek el, az ésszerû legkevesebb költséggel, például búzából, vagy éppen napraforgóból, s minél jobb áron értékesíthessék terményeiket. Ma a hajdani szövetkezetből kivált, s 1993-tól kezdetben, mint Búzakalász Mezőgazdasági Szövetkezet, jelenleg Búzakalász-Agrár Zrt. néven mûködő társaság elnök-vezérigazgatója.





Jelenleg 1465 hektárnyi szántót és némi gyepet mûvelünk – mondja Bori János, akivel egy szakmai tanácskozás szünetében ültünk le beszélgetni. – A terület adottságait figyelembe véve gazdálkodunk, s minden téren a biztonságra törekszünk. Ez az alapja mindennek. Tavaly 700 hektáron termesztettünk napraforgót, 740 hektáron búzát, a maradék területen pedig őszi árpát. A jó termés lehetőségét megalapozó gyomirtásra különösen mindig nagy gondot fordítunk.

 


 

 

Ez mit jelent a gyakorlatban a legfontosabb növényeknél?



Kezdjük a búzával. A szinte mindenütt megtalálható gyomok mellett a mezei acatra és a ragadós galajra kell megkülönböztetett figyelmet fordítani, ezért ennek megfelelően választunk a piacon található szerekből. A korábbi években az Ally Start használtuk, elégedettek voltunk vele. Miután e szer gyártója, a DuPont megjelent egy korszerûbb készítménnyel, a Pointer® Star™-ral – a korábbi termékük megbízhatóságára alapozva – áttértünk ennek használatára. Nem bántuk meg. Ez a szelektív, posztemergens szer a három hatóanyagának köszönhetően gyakorlatilag minden gyomösszetételnél hatékonynak bizonyul. Ebbe olyan gyomokat is beleértek, mint a pipacs, ebszékfû, apró szulák, vagy a már említett ragadós galaj és mezei acat, illetve az árvakelésû napraforgó. Ez utóbbi a mi esetünkben különösen fontos, mert vetésszerkezetünkben a másik meghatározó növény a napraforgó. Mi a Pointer® Star™-t igyekszünk a búza 2 nódusz körüli fejlettségi állapotában kijuttatni a gyártó által ajánlott dózisban, annak ellenére, hogy ez a készítmény akár a zászlóslevél megjelenéséig használható lenne. Ahol kalászos kerül kalászos után, ott a Pointer® Star™-t általában Harvesan®-nal – 0,8l/ha maximális dózisban – együtt juttatjuk ki. Tavaly 300 hektáron már a DuPont Economy csomagját használtuk. Ennek a herbicid része a Pointer® Star™, míg a fungicid része a Harvesan®. S ha már a csomagoknál tartunk, szólnom kell a Harvesan®–Charisma® csomagról, amit elfogadható áron forgalmaz a DuPont, és jól illeszkedik a lomb- és kalászvédelmi technológiánkba. Ez a csomag nem csak gazdaságos, hanem nagyon hatékony is, mert a 3 hatóanyag – mind különböző hatóanyagcsoport tagja – a gombabetegségek elleni védelem mellett teljesíti a rezisztenciakezelés elvárásának megfelelő igényeinket is. Egy csomag 60 hektárnyi gabona kétszeri kezelésére elegendő, de ha megbontjuk, akkor 100 hektárnyi kalászos egyszeri kezelésére is futja.



A megfelelő készítmények és technológiák kiválasztásán kívül mire kell még figyelni?



Az időjárási előrejelzésekre mindenképpen, mert a hőmérséklettől és a levegő páratartalmától függ, hogy mikor, mire készüljünk, mi ellen kell védekeznünk, hogy megelőzzük a különféle fertőzéseket. Ami szintén fontos az a pontos, hatékony permetezés. A mi John Deere 840TF permetezőnk Twin Fluid rendszerû, ami azt jelenti, hogy a kettős áramlású (permetlé és nyomott levegő keveréke) aktív injektoros fúvókákban számítógép vezérli a levegő és a folyadék nyomását, ezáltal tartva az állandó cseppméretet, és az elsodródást alacsony szinten. Gyakorlatilag mindent ezzel permetezünk. Ennek köszönhető, hogy nálunk a gyomirtó szereket 80, a gombaölő szereket hektáronként 100 liter vízzel juttatjuk ki, kitûnő hatásfokkal.





Mindez valahol a biztonságos, gazdaságos termelést szolgálja. Feltételezem, hogy a napraforgónál is hasonló helyzet.



Természetesen, ott is minden részletre ügyelünk. A mezei acatos területeinkre eleve PR63E82 fajtát vetünk, mert az SU technológia jól irtja az acatot. Ilyenkor a vetéssel egy menetben, sávosan (30 centiméter sávszélességben) kijuttatjuk a WingP gyomirtó szert is 1,6 l/ha dózisban a sávra vonatkozóan. Ez kitûnő az egyszikûek és részben a kétszikûek ellen, különös tekintettel a parlagfûre. Kelés után, amikor a kétszikû gyomok 2–6-leveles állapotban vannak, illetve a mezei acat még nem éri el a 15 centimétert, akkor ugyancsak egy DuPont szert használunk, az Express® 50 SX®-et. Korábban a teljes felületet permeteztük, tavaly azonban már a kultivátorozással (Garford) egy menetben, sávosan juttattuk ki. A sávos permetezéssel – szélessége 30 centiméter – a korábban felhasznált vegyszerek 60 százalékát tudjuk megtakarítani. Ma, amikor hol az aszály, hol a belvíz, a csapadékos időjárás sújt bennünket, nem is szólva a hitelek visszafizetéséről, ott kell takarékoskodni és a költségeket megfogni, ahol lehet – mondta befejezésül Bori János.



–A.Gy.–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gabonáink egészségére!

Gabonáink egészségére!

Mivel veszi fel a harcot a termelő a kalászosokban a gyomok és kártevők ellen? Vannak-e a gyakorlatban bevált tippjei, praktikái, kedvenc készítményei...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?