Hiánytalan, magas szintû technológia a Kwizda Agrótól

Agro Napló
A tavalyi évben a repcetermesztõk jelentõs része veszteséges volt, a 2,1 t/ha-os országos átlag nem fedezte a költségeket. Idén új lehetõséget adhatunk a repcének és nem a tavalyi áron!

Miben hibáztunk mi, és mit érdemes javítani a technológiánkban?

 

- A szárormányos ellen még mindig sok gazda túl későn védekezik. 



- Az extrém csapadékos évjáratban mindenki megtapasztalta a területének szklerotínia fertőzöttségét és sokan több tonnás kárt is elszenvedtek. 



- Az alacsony tavalyi árak láttán a termelők egy része spórolt a lombtrágyázásban.





Sok partnerünk tavaly is eredményesen alkalmazta a Kwizda technológiát, ami idéntől (több új termék érkezésével) gyakorlatilag teljessé vált. Tavaszi programunk három elhagyhatatlan növényvédelmi-lombtrágyázási lépésből áll.

 

1. permetezés: 0,125 l/ha Talstar® 10 EC + 3 l/ha Jello™ OIL



Az első szárormányos imágók betelepedéséhez kell időzítenünk, mert néhány napsütéses nap után már kezdődik a peterakás. Ha a peterakás szúrás nyomai (1. kép) már megtalálhatók, akkor elkéstünk a permetezéssel! Kora tavaszi, hideg időjárásban is teljesen megbízható megoldás a hosszú tartamhatású Talstar 10 EC. Szerény költsége mellett, hatékonysága gyakorlatilag a 100%-ot közelíti, melyet a hideg idő és a csapadékosság sem csökkenti. Fontos tudnivaló: idén utoljára, 2011. május 30-ig lehet felhasználni és a nagykereskedők 2011. április 30-ig fogják forgalmazni.

 


 

 

A repce kifejezetten kénigényes, ezért a kén-lombtrágyázás megtérülése borítékolható. A repce ideális kéntartalma 0,3-0,5%, a nagyobb termésre képes állományoknál a felső értéken kell tartani a növényt. A Jello Oil a legtöményebb S-tartalmú, formázott, folyékony lombtrágya.



Összetétele: 1000 g/l SO3, továbbá 3% N, 2,7% B, 3%, 3% Mg és 0,3% Mo. Talstarral és más Kwizda lombtrágyákkal is kombinálható.

 

 



2. permetezés: 0,075 l/ha Fury® 10 EC + 2 l/ha Wuxal® Boron + 1 l/ha T-Rex



Méréseink szerint a virágzás kezdetétől a kártevők folyamatos betelepedése miatt a felszívódó készítmények tartamhatása gyenge, ezért a gazdaságosabb és tartamhatás nélküli piretroid készítményeket javasoljuk. A 0,075 Fury 10 EC + 2 l/ha Wuxal Boron kombináció nettó hektárköltsége 4000 Ft alatt marad és az azonnali taglózó hatás mellett a lombtrágyázás 100–400 kg-os terméstöbbletet hoz. Csapadékos idő esetén regulátor mellékhatású gombaölő szerrel védekezzünk a szklerotínia másodlagos fertőzésének (2.kép, felső kör) lelassítására. A gyökéren át történő elsődleges fertőzést tavasszal a termésfokozó Trifender® 2–3 kg/ha dózisával lehet kisebb mértékben mérsékelni. Ezt jobb még az első permetezéssel kijuttatni, ha szükséges. A T-Rex gombaölő szer 5 liter Folicur® Solo-t és 20 gramm ajándék Champion® WG-t tartalmaz. Kiválóan keverhető!

 


 

 



3. permetezés: 0,2 kg/ha Gazelle® + 3 l/ha Wuxal® Ascofol + (szükség szerint 1 l/ha T-Rex)



A virágzás 5–10. napja körül a becőormányosok elhúzódó betelepedése esetén javasoljuk a 3. rovarölő kezelést a tartamhatású és eltérő hatásmódú Gazelle® rovarölővel. Tavalyi kísérletünkben az ekkor adott Wuxal® Ascofol lombtrágya tovább növelte a kén- és bór-lombtrágyázás eredményét. A komplex lombtrágyázásunk több mint 600 kg terméstöbbletet eredményezett és ez a jelenlegi repceáron kb. 5-szörös megtérülést mutat!

 


 



A Kwizda technológiában javasolt Talstar és Fury rovarölőket, valamint a Jello Oil és Wuxal Boron lombtrágyákat idén is 40 ha-os virtuális csomagban, árkedvezménnyel forgalmazzuk, és területi képviselőink további óriási meglepetéssel is várják a repcetermesztők érdeklődését. Keressen minket Ön is!



Fehér Tamás • Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?