Minõségi takarmány minõségi gépekkel

Agro Napló
Az állattartásban kiemelt fontosságú terület a megfelelõ technológiával biztosított takarmányozás, mivel a költségek döntõ hányadát teszi ki ez a tétel. Az Axiál már 2001-tõl kezdõdõen úttörõ volt a szálas takarmány betakarítás szegmensben, mert míg a többi importõr nem helyezett megfelelõ hangsúlyt ezekre a termékekre, õk elsõként tudtak a CLAAS gépeivel egy teljes „zöld sor”-t kínálni ügyfeleiknek. Profizmusuknak és a gépek professzionális mivoltának köszönhetõen kínálatuk évek óta tartósan uralja kategóriájában a piacot. Az Agro Napló olvasóinak Albert Csaba termékmenedzser beszélt a betakarítógépes kínálatukról.

A szálastakarmány felhasználási köre nagyrészt a takarmányozást jelenti, de van különbség abban, hogy mi maga a növény, illetve milyen állat számára szánják azt. A fûfélék, illetve a pillangós takarmánynövények más-más technológiát igényelnek, így a betakarítás első fázisa, a kaszálás két irányra bontható. Szempont az is, mihez tudunk társítani géprendszereket vagy betakarítási technológiát. A növényfajta, a terület minősége (mekkora, milyen módon aprózott, mennyi vonulás tartozik a feladatba), és maga a talaj milyensége az, amit figyelembe kell venni a munkálatoknál. Sajnos hazánkban még kevés a jól előkészített minőségi talaj, pedig nem mindegy, hogy milyen géppel indulunk az aktuális munkának. Vannak a talajegyenetlenségre érzékenyebb és kevésbé érzékeny gépek, mivel sok gép nem tolerálja a vakondtúrással, illetve vadállat nyommal teli területet.

 


 





Fûfélék betakarításánál a legelterjedtebbek a tradicionális (amelyhez sokan ragaszkodnak) dobos kaszák. Az Axiálnál ezen elváráshoz 1,85 m-től 3 m munkaszélességig tudnak kínálni megfelelő CLAAS Corto kaszát. Frontfüggesztett kivitelben ez kombinálható úgy, hogy egy másik gép van a traktor hátuljára akasztva, ami lehet egy rendterítő, vagy akár mindjárt egy bálázó, illetve egy rendfelszedő kocsi. Sőt a frontkasza kombinálható még hátsó függesztett- vagy vontatott kaszával is. Nagyobb teljesítményt igénylő ügyfélkívánság esetén egy frontkaszával és egy hátsó (vontatott vagy függesztett) kaszával akár 6 m munkaszélességet is el lehet érni egy menetben. A lehetőség a gépcsoport összeállításnál speciális igényekre is adaptálható. Egyszerû kasza, amely „csak levágja” a szálastakarmányt, kiegészíthető a száradást elősegítő berendezéssel – kondicionáló vagy szársértő egységgel. Dobos kaszákhoz és fûfélékhez leginkább a verőujjas szársértőket kínálják, mert itt a legelőnyösebb az összetördelés hatékonysága. Figyelembe kell azonban venni a következő technológiai lépést: nem mindegy ugyanis, hogy a termelő zölden akarja felhasználni a növényt, vagy szénát kíván készíteni belőle. Szénakészítés során például előnyösebb szársértőt használni a kaszán, mert ez legalább egy nappal lerövidíti a fû fonnyadását, illetve száradását. Ez különösen ajánlott a közelmúlt időjárási körülményei között, amikor a betakarításra váró termény rothadását idézheti elő egy esősebb időjárás. A fûfélékhez ajánlott dobos kaszák előnye még, hogy csekély mértékben érzékenyek a talaj minőségére – durva, hepe-hupás felület sem okoz problémát a gépnek.

 


 





A telepített szálastakarmány növényre (lucernára illetve egyéb pillangósokra) nagy előszeretettel ajánljuk a CLAAS Disco tárcsás kaszákat. A nagyobb területteljesítményû és jobb vágásminőségû Disco tárcsás kaszákat kifejezetten a pillangósokhoz fejlesztették ki, és hasonló kapcsolatrendszerben állnak rendelkezésre, mint a dobos kaszák. Frontkivitelû és hátsó függesztett illetve vontatott változatán túl nagy területteljesítményû kivitele is rendelkezésre áll. A nagy területteljesítményû kaszák 8–9 m-es munkaszélességet jelentenek, elöl egy frontkaszával, hátul pedig kettővel. A CLAAS Xerion traktor (ahogy a Fendt is), fordítható üzemben (tolatva) is tud dolgozni – akár a három kaszát összekapcsolva, tolt üzemmódban mûködtetve a gépet.



A korszerû Disco kaszákhoz egyébiránt felszerelhető a szársértő, amelyből kétfélét választhatnak a vevők: a verőujjas szársértőt, valamint (a lucerna, angolperje és egyéb kényes növényhez) a tápanyagban gazdag levelet kímélő gumihengeres szársértőt – ahol a két profilozott gumihenger egymás fölött helyezkedik el, és a levágott termény e között a két henger között halad át. A préseléstől a szárak megtördelődnek, illetve hosszirányban meghasadnak, miközben a levél megmarad a növényszáron. Ez kíméletes megoldás, amely elősegíti a fonnyadást, ugyanakkor megmarad teljes értékûnek a lekaszált növény.



Az elmúlt években egyre erőteljesebben mutatkozik meg a gazdák részéről is az igény, miszerint szükség van a rendterítésre. A rend felső rétege, ahol a szél és a napsütés éri, valamely mélységig megfelelően képes megfonnyadni, de az alsó réteg nedves maradhat. A 4,5 m-től 13 m munkaszélességig rendelkezésre álló Volto rendterítő ezeket a rendeket szétdobja. Hátsó függesztett vagy vontatott kivitelû változatban kapható, és a kaszálást követő szőnyegrendre terítésen kívül alkalmas a megázott rend szétrakására is – így a megázott rendnek is lehet esélye a száradásra. Ezt követően ebben a technológiában mindegy, hogy milyen rendsodrót alkalmaznak, hiszen már egy összefüggő szőnyeg áll rendelkezésre.





A rendképzők három csoportba sorolhatók. A kisebb gazdaságoknak szánt egyrotoros, 3,5–4,6 m munkaszélességû rendképző (függesztett vagy vontatott kivitelben) munkaszélességéből adódóan egy vagy két rendet képes összesodorni a lekaszált terményből. A második és harmadik csoportot a kialakítás határozza meg: mint oldalrendképzők illetve középrendképzők. Ezek minimum kettő-, maximum négyrotoros gépek – munkaszélességük 6 m-től 15 m-ig terjed mindkét csoportra vonatkozóan. A középrendképzőnél a rotorok a vontatás irányához képest egymás mellett helyezkednek el, és valamilyen mértékben kitolhatók oldalirányba. Amennyivel nő a munkaszélesség, annyival nő a hátul kialakult rendszélessége is. Az oldalrendképzők előnye, hogy menetirány szerint két egymást követő rotor van, amelyek vonuláshoz képest kissé szögben állnak egymáshoz. Így az első rotor a rendet a második rotor elé rakja le, és a második rotor, (amely szintén önmagában is visz már egy rendet) – a két rendből csinál egy nagy rendet. De munkaszélességtől függően három, akár négy rendből is képes kialakítani egy nagy rendet. Alternatíva lehet az is, hogy egy irányban haladva két-három rendet összerak egy oldalra, majd a nagy rend túloldalára visszafordulva – már a kétszeres munkaszélességről – tudja a kétszer három rendet egy hatalmas rendbe összerakni.





Az Axiál kínálta gépek mind speciálisak. (Megemlítendő, hogy vannak olyan gyártók, akiknél a rendterítő és a rendképző egy gépben valósul meg, tehát egy forgásirány átállítással a rendterítőből rendsodró lehet. Egy bizonyos sebesség felett viszont már nem végezhető igényes munka, vagyis behatárolt a sebesség és a területteljesítmény is, valamint sokkal több a hibalehetőség.) A CLAAS gépek a menetsebességtől teljesen függetlenül dolgoznak, így nincs túlterhelve a gép, és mégis minőségben (minden szálat elmozdítva) dolgozik. Az oldalrendképzőknél a Twin funkció olyan megoldás, amikor a rotorok egymáshoz képest bezárt szögét megváltoztatjuk (jobban nyitjuk), ekkor az első rotor nem a másodikra dobja a rendet, hanem mindkét rotor két külön rendet képez. A funkció lényege, hogy az első megoldás (amikor egy oldalrendet képez a gép) nagyon csekély hozamú, aszályos évben alkalmazható – amikor minél nagyobb munkaszélességgel és minél nagyobb munkaterületről tudunk összehozni megfelelő méretû rendet. Azonban első kaszálás esetén, vagy megfelelően csapadékos évben a Twin funkció használatával több kisebb rendet lehet készíteni (egy kisebb rend jelent egy normál rendet ebben az esetben), amely elegendő egy bálázóhoz.

 


 

 





Technológiában a következő lépés lehet egy önjáró silózó megfelelő felszedővel a rendre vágott zöldtakarmány felaprítására – amely rögtön szállítható az állatok elé. Másik lehetőség a bálázás.

Az évi bálaszámtól, illetve a bálakezeléstől és -tárolástól függően tud az Axiál bálázót is ajánlani, de igény szerint más-más gépre van szükség. A lényeg azonban, hogy maga a termény milyen növény, illetve széna- vagy szenázsbála készítése a feladat.

A szögletes bálát könnyebb, biztonságosabb, helytakarékosabb tárolni és szállítani, így nagyüzemek számára inkább alkalmazható. Éves szinten a 10–20 ezer feletti bálát használók számára mindenképpen ez javasolható.



Nagy szögletes bálázók a Quadrantok, amelyből kétféle méret szerepel az Axiál kínálatában. A 120 cm standard szélességhez a 70 illetve 100 cm-es magasság tartozik. A CLAAS Rollant körbálázók kifejezetten takarmánynövény bálázásra alkalmas fixkamrás bálázók. Fémhengerekből állnak, kialakításukból adódóan pedig a felszedett levágott termény addig kering a kamrában, amíg az megfelelő mennyiségû növényt nem szedett fel, és a mennyiség nem éri el a hengereket, vagyis nem tölti ki teljes térfogatában a bálakamrát. Csak ezt követően kezdődik el a bála tömörödése. Így a bálának viszonylag szellős magja marad, amely biztosítja, hogy át tud szellőzni, és később sem rothad meg (főleg szénafélék vagy megázott rend esetén).





Változtatható kamrás kategóriában a CLAAS Variant bálázó ajánlható 90 cm-től 1,55 m vagy 1,75 m-ig. Az alaphelyzetben kis térfogatú, hevederekből álló térbe érkezik a levágott termény. Ennek mennyisége és a beállított tömörség értéke szerint engedik a hevederek kitágulni a bálakamrát. A Variant minden paramétere változtatható és a traktorfülkéből állítható: a külső átmérő, a keménység, illetve, hogy legyen-e lágy mag benne és mekkora átmérővel, valamint milyen nyomásértéken készüljön a bála.



A bálázóból tudnak kínálni szecskázós változatot is az Axiál szakemberei, amelynek itt jelentős szerepe lehet, hiszen egy szenázsbála készítésekor megfelelően összeaprítva tudja betömöríteni a bálába a növényt. Ezeket a gépeket alapesetben hálós kötözéssel kínálják, mert sokkal praktikusabb, gyorsabb és tartósabb lesz az ezzel készült bála. Mivel a háló teljes felületet képez, ezáltal nem vág be, mint a zsineg – így nem ázhat be a bála a tárolás során.



–Keresztes Júlia–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!