Nagyobb területen nagyobb termés a napraforgóban?

Agro Napló
Védelem a vetéstõl – biztonság a betakarításig!  

Az elmúlt években nagyon sok napraforgóról írott cikk kezdődött azzal, hogy a vetésterülete elérte, sőt meghaladta a félmillió hektárt, ami rendkívül megnövelte a termelés kockázatát. Az ajánlott vetésváltást azonban egyre kevesebben tartják be, és csak a szerencsén múlik, hogy mikor következik be egy újabb - a 2005 évhez hasonló - katasztrófa, amikor a termés nagyobb részét a szklerotínia takarította be.



Az is tény, hogy 2010-ben negatív csúcsot döntött a napraforgó termésátlaga, országos szinten 2 t/ha alatt maradt. A nagyobb terület tehát már 2010-ben sem jelentett több termést, hiszen a sok csapadék, a betegségek és a gyomok csökkentették a mennyiséget, rontották a jövedelmezőséget. Mindezen tények ellenére, várhatóan idén is több napraforgó kerül a földbe, mert egyrészt a magas átvételi ár növeli a termelési kedvet, másrészt a csapadékos időjárás akadályozta a tervezett ősziek vetését, a belvíz pedig tovább csökkentette a területüket. Helyettük is a napraforgó jelenti az egyik alternatívát.



A magas minőség megalapozása, a megtermett mennyiség megóvása megelőzéssel megoldható!

 





Sikeres start – Pannon® Starter



Mikro granulált startermûtrágya a vetéssel együtt kijuttatva gyors gyökérképződést, intenzív fiatalkori fejlődést biztosít. Ezt az előnyt a napraforgó a betakarításig megtartja, ami nagyobb termésben realizálódik. A gyorsabb növekedés a belvizek miatt később elvetett táblák esetében idén különösen nagy jelentőségû lesz.

 


 

 





Alapos alapkezelés – CAMEL® OKSZ



A 10 ha-os ikercsomag két tagja a Global® 240 EC a magról kelő kétszikûek, a Guardian® MAX az egyszikû gyomok elpusztítására szolgál. A preemergens gyomirtó szerek biztosítják a napraforgó gyommentes kezdeti fejlődését. Egyes herbicid rezisztens, illetve toleráns fajtáknál már megoldható az állománykezelés, de az elmúlt év megmutatta, hogy a nedves talajra nem lehetett kellő időben rámenni, és a gyomokat eredményesen elpusztítani. A biztonságot az alapkezelés nyújtotta! Ha vetni lehet, akkor vegyszerezni is!





Korai kártevők ellen – Rogor®



Az éppen kisoroló növényeket sok kártevő támadja. A levéltetvek, barkók, tücskök pusztítása mázsákban mérhető károkkal fenyeget. A Rogor® kijuttatása után, kontakt hatása révén a vele érintkező kártevőket gyorsan elpusztítja, majd a növénybe felszívódva a levelek védett zugaiba húzódott levéltetveket is megöli. A később betelepülők ellen tartamhatásával nyújt kellő védelmet.





Talajaink testőre – Trifender® WG



A vetésváltás betartása a kórokozó gombák – különös tekintettel a fehérpenész – felszaporodásának és kártételének megelőzésében fontos. A talajban levő szkleróciumok biztosítják a folyamatos fertőzést. Még száraz években is támadják a napraforgó gyökerét, elindítva a szártő fertőzését.

 


 

 



Nedves években az aszkospórás fertőzés folyamatos veszélyt jelent a levélnyelek alapjain keresztül bekövetkező szárfertőzésekhez, amik akár napraforgótáblák teljes megdőléséhez is vezethetnek. Az elmúlt esztendő extrém csapadéka, a vízállások már a szkleróciumokat is károsították, így meglepetésre a megdőlések elmaradtak, ám a jelentős veszteségeket így sem sikerült megúszni.

 


 

 





Ennek két súlyos következménye lett: a betakarítás során a beteg tányérok szétestek, így komoly terméskiesést okoztak, ugyanakkor nagy mennyiségû fertőző anyagot juttattak vissza a talajba, hosszú évekre biztosítva a betegség forrását.

 


 





A Trifender® a száraz években is növeli a hozamot a gyökérnövekedés indukálásával, cellulózbontással, és a mikroelemek feltárásával. Egy tavaly publikált eredmény szerint (amely megtalálható honlapunkon: www.kwizda.hu) 687 kg/ha többlet, 21 vizsgált hibrid átlagában!



Csapadékos évben a fehérpenész és más kórokozó gombák járványszerû fellépésének megelőzésével még komolyabb eredményt produkál: Árpádhalmon a Trifender® vetés előtt bedolgozva – erősen fertőzött területen – 940 kg többletet eredményezett. Szelevényen nem volt jelentős fertőzés, de Camel Boksszal kijuttatva 354 kg terméstöbbletet adott. (2. ábra)

 


 

 



Mathiász Tivadar • Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?