2024. május 5. vasárnap Györgyi

Preemergens gyomirtás kukoricában

Agro Napló
Hazánkban az elmúlt 10 év csapadékviszonyait figyelembe véve a kukorica preemergens gyomirtás a 10-30 mm bemosó csapadék hiányában sok esetben felesleges pénzkidobásnak tûnt, mert a kellõ eredményt nem tudtuk elérni, így esetenként több alkalommal is poszt kiegészítést kellett alkalmaznunk. A 2010-es év viszont több esetben is bizonyította a kezelés létjogosultságát.  

A haszonnövény kelése előtt kijuttatott vegyszerek a hatásmechanizmusuktól függően sok esetben kellemes meglepetést okoz nehezen irtható gyomok esetében is, mint a parlagfû vagy csattanó maszlag. Mindenképpen figyelembe kell venni a talajadottságokat a kijuttatás előtt, hogy optimalizálni tudjuk a költségeket, mert laza talajokon a kisebb dózis használata mindenképpen megtakarítást jelenthet.



Az ehhez ajánlott szerek széles skáláját áttekintve megállapítható, hogy a gyártók általában 200–300 liternyi permetlé kijuttatását ajánlják, de már a hatóanyag mennyisége jelentősen változik: 0,08 kg és 6,0 l-es hektáronkénti érték is előfordul az adatok között.



Ennek megfelelően a kijuttatás-technikai eljárását is ezekhez a mennyiségekhez kell beállítani. Említést érdemel még az a tény is, hogy némelyik szer erősen mérgező hatású lévén a környezetvédelmi veszélyessége nagynak mondható. Ez a követelmény az elsodródás csökkentését írja elő, így a vegyszer hatékonyságát is növelni tudjuk.





Mivel a szántóföldön nem lévén még semmilyen vegetáció (preemergens fenológia) a lapos sugarú permetező fúvókát elhagyó permetlé elsodródását a permetező keret lejjebb engedésével (kb. 30 cm magasság a szokásos 50 cm helyett) is lehet hatékonyan csökkenteni. A permetezés utáni bemosó folyadék kiegyenlíti az esetleges szórásbeli különbségeket, mely az átfedés hiányából adódik. Az ilyenkor tapasztalt nagyobb haladási sebesség viszont mindenképpen indokolja a csökkentett elsodródású (anti drift) vagy légbeszívásos fúvóka használatát, ahol a nagyobb méretû cseppeknek köszönhetően nehezebben sodródik el a folyadék a tömegéből adódóan.





A megadott hektáronkénti permetlé mennyiségeknél maradva egy ISO színskálázott fúvóka családból a pirosat (04) választva 2,5 bar permetezési nyomáson (lehetőleg kevés finom permet részarány érdekében) 5 és 6 km/ó haladási sebesség mellett elérhető az előírt kijuttatandó lémennyiség. Ha nagyobb a haladási sebesség, akkor a barna színû (05) fúvóka is megfelelő megoldást adhat, mely 10 km/h sebességnél 5 bar nyomáson 300 l körüli teljesítményt biztosít. Az alkalmazható fúvóka típus tekintetében egyetlen fontos döntés: olyan gyártmányt válasszunk, amelynél a gyártó a megadott mûszaki jellemzők megfelelő biztonságát garantálja. Mindenképpen számoljunk a fúvókák kopásával is, hiszen a típustól (mûanyag vagy kerámia) függően meghatározott élettartam feletti használat veszteséget okozhat.





permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!