2011 - ötödik évébe lép a siker

Agro Napló
2007-ben amikor a Falcon gombaölõ elérte a 2 millió hektárt és a Sekator gyomirtó az 1 millió hektárt Magyarországon, a jubileum alkalmából egy technológiai csomag készült, ami a Jubileum csomag nevet kapta. A nagy sikerre tekintettel a csomag megmaradt a Bayer palettáján. A gabonatermesztõk körében azóta is töretlenül népszerû Jubileum csomag 2011-ben már az ötödik szezonját kezdi.  

A Jubileum csomagban lévő két készítmény évek óta vezető szerepet tölt be a kalászos gabonák védelmében. A csomag ebben az évben változatlan összetételben és kiszerelésben (20 ha kezelésére 3 liter Sekator OD és 10 liter Falcon), és továbbra is igen kedvező áron lesz kapható. A Jubileum csomag felhasználóit az idén szeretnénk külön is megörvendeztetni: a „Jubileumi zsákvadászat” akció keretében értékes ajándékot kaphatnak, és sorsoláson is részt vehetnek. Nézzük meg röviden, hogy mi jellemzi a Jubileum csomagban lévő készítményeket:





Sekator OD gyomirtó szer



A 2009-ben bevezetett új folyékony OD formuláció három fontos paramétert, a tapadást, a szétterülést és a hatóanyagfelvételt az eddigieknél magasabb minőségben nyújtja. A Sekator OD így új, kedvező tulajdonságokat nyert.



A jobb tapadás eredménye, hogy a hatóanyag nagyobb része hasznosul, kevesebb a talajra hulló szer. A nagyobb fedettség és jobb felvétel biztonságosabb, eredményesebb gyomirtást garantál. Különösen igaz ez a „nehezített viszonyokra”, pl. viaszos levelû, vagy túlnőtt gyomok esetében. A kevésbé érzékeny gyomok ellen és a hatás sebességében is mutatkozik az OD formuláció előnye.



A folyékony Sekator kevésbé érzékeny a vízminőségre: könnyebb a permetlé elkészítése. A cseppbeszáradás után az olaj véd a lemosódástól. Ez jobb – egy órás – esőállóságot eredményez.



A Sekator az elmúlt évtizedben igazán a magyar gazdák kedvelt kalászos gyomirtójává vált. Hatóanyagai az engedélyezett gabonaféléket (őszi búza, őszi és tavaszi árpa és tritikále) kímélik, a káros gyomnövények növekedését viszont megállítják és elpusztítják azokat. De melyek ma nálunk a legfontosabb gabonagyomok?





A 2007–2008-ban végzett Ötödik Országos Gyomfelmérés eredményei szerint a legnagyobb területen károsító kétszikû gyomnövények Magyarországon az ebszékfû, a parlagfû, a ragadós galaj és a mezei acat. Igen jelentős az árvakelésû napraforgó is. A Sekator OD következetes és kiváló hatékonyságú a felsorolt, „vezető” kétszikûek ellen. Emellett a többi, „szokásos” kétszikû gabonagyom ellen és az újonnan terjedő SU- és IMI-toleráns napraforgó árvakelés ellen is hatékony.



A Sekator volt az első védőanyagot tartalmazó kalászos gyomirtó. A herbicidek károsíthatják a kultúrnövényt konkrét tünetekkel jelentkező módon, vagy szemmel nem láthatóan, „csupán” terméscsökkenést okozó módon. A védőanyag előnye abban van, hogy az engedélyezett kultúrákban nem csak a tünetekkel járó károsítás, de a szemmel nem észlelhető, „alattomos” terméscsökkentő fitotoxicitás is elmarad.



A Sekator OD teljesen felszívódik, a hatóanyagok az osztódó szövetekben koncentrálódnak. Ezért a kezelt gyomnövények újrahajtása igen ritka még számukra kedvező körülmények között is. A Sekator OD következetes hatású gyomirtó szer.



A Sekator OD nagyon rugalmas a felhasználás idejét illetően: +5°C felett hatása már teljes. A gabona 3-leveles állapotától már felhasználható. Sokszor előfordul, hogy a kalászos táblák gyomirtását késői kitavaszodás, eső, sáros talaj miatt nem tudjuk optimális időben elvégezni. A Sekator OD számára ez nem jelent gondot: kijuttatása a gabona kétszárcsomós állapotáig engedélyezett, de a fejlettebb gabonát sem károsítja.



Falcon gombaölő szer



Magyarország egyik vezető kalászos fungicidje, a Falcon 2008-ban volt 10 éves. Az elmúlt évben is a legnagyobb területen alkalmazott kalászos fungicid volt Magyarországon. Folyamatos sikerét teljes körû védelmet biztosító széles hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvező hektárköltségének köszönheti.



Három hatóanyagot tartalmaz, amelyek külön is rendkívül hatékonyak. Első a tebukonazol, a „nagyágyú”: a világ egyik vezető azol fungicidje rendkívül széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú, kalászfuzáriózis ellen is kiváló, mikotoxin-csökkentő hatású hatóanyag. Második a spiroxamin, a „gyorsító”: igen gyorsan felszívódik, és egyenletesen eloszlik a növényben. Hatáskifejtése nagyon gyors. Gabona lisztharmat és a rozsdabetegségek ellen kiemelkedő. Fontos szerepe, hogy más hatóanyagokat képes „átlökni” a levél viaszrétegén, így a tebukonazol felszívódási sebességét megháromszorozza. Harmadik a triadimenol, a „klasszikus”: különösen erőteljes hatása van a lisztharmat és a rozsdagombák ellen.



A három hatóanyag ereje nem egyszerûen összeadódik a Falconban. Pozitív kölcsönhatásuk gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, s így valamennyi betegség ellen (beleértve a kalászfuzáriózist is) teljes védelmet eredményez a gabona minden fejlődési stádiumában. A Falcon-nal végzett kezelés esetenként a már kialakult betegséget is képes megállítani. A készítmény levélbetegségekkel szembeni hatástartama legalább 4 hét, kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelőző és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.



A Falcon bármely védekezési programban eredményesen alkalmazható. Már kis dózisban hatékony a bokrosodás idején korai lisztharmat és rozsda ellen. A zászlóslevél megjelenése idején végzett Falcon-kezelés – eradikatív módon – a már jelenlévő fertőzéseket megszünteti, négyhetes hatástartama pedig biztosítja a virágzásig tartó védelmet. Ez lehetővé teszi a kalászfuzáriózis elleni virágzáskor végzett kezelés megfelelő időzítését.



A Falcon dózisa levélbetegségek ellen 0,4–0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha a javasolt dózis). Kalászfuzáriózis ellen 0,7–0,8 l/ha a helyes dózis. Erős fertőzési veszély esetén (esős időjárás, kukorica elővetemény stb.) 0,8 l/ha dózist kell alkalmazni.



A Falcon gombaölő szer segítségével mind mennyiségi, mind minőségi szempontból nagy biztonsággal védhetjük meg a talaj, a tápanyagellátottság, a fajta és a technológia más elemei által ígért termésünket.



Biztonságos védelem



Az 5. évébe lépő Jubileum csomag ebben az évben is igen kedvező áron lesz beszerezhető. A Sekator OD széles kétszikû hatásspektruma és rugalmas alkalmazhatósága garantálja az állomány gyommentes fejlődését. Sokszor indokolt a gyomirtás idején a korai, alapozó gombaölő szeres védekezés. Ehhez a 0,5 l/ha Falcon biztosan az egyik legjobb és ugyanakkor pénztárcát kímélő megoldás. Ha az évjárat nem indokolja a korai gombaölőzést, a Falcon a későbbi kezelésekhez is kitûnő. A két készítmény használatával jó esély adódik a nagyobb termésre és egy magasabb minőség elérésére. Használja 2011-ben Ön is kalászos területén a Jubileum csomagot! Keresse a Jubileum zsákokat és vegyen részt a „Jubileumi zsákvadászat” akcióban. A biztos védelemnek köszönhető siker most sem marad el.





Farády László • Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!