Gabonakutatós kukoricaválaszték

Agro Napló
Az igen koraitól a siló hibridekig  

A 2010-es év ismét szinte megoldhatatlan kihívások elé állította a hazai termelőket. Évtizedek óta nem látott csapadékmennyiség hullott a Kárpát-medencére, sok helyen még a tavaszi vetéseket is lehetetlenné téve. Ahol sikerült a vetés, az ismétlődő felhőszakadás (sokszor jéggel párosulva) nehezítette meg a sikeres kukoricatermesztést.





Vannak olyan körülmények melyekkel szemben védtelenek vagyunk, viszont a növénynemesítők mindent elkövetnek, hogy a gyorsan változó körülményekhez minél jobban igazodó hibrideket biztosítsanak partnereink számára.





A Kenéz hibridünk eltérő évjáratokban bizonyított már. Éréscsoportjának (FAO 400) meghatározó, legkorábban érő hibridje. Kimagasló terméspotenciálja a középérésû csoport legkedvezőbb vízleadásával párosul. Tavaly a megtakarított szárítási költségnek és a magas terméseredményeknek köszönhetően termesztésével komoly nyereség realizálható (1. ábra).

 


 

 



A Kenézzel egy időben került elismerésre a Csanád kukoricánk. A múlt év jelentette az igazi kiugrást, hiszen kiemelkedő termését az intenzív viszonyok között mutatja meg (2. ábra). Meghálálja a magasabb tápanyagszintet, korán vethető, gyors vízleadásának köszönhetően időben betakarítható.

 

 


 



A legújabb, 2010-ben minősítést nyert Szegedi 386-os hibridünk is kiváló alkalmazkodóképességével emelkedik ki a sorból. Az elmúlt években egyre korábbi vetés mellett döntenek a gazdák, erre is megoldás lehet ez a gyors kezdeti fejlődésû kukorica. A termésszintje korai vetésnél is kimagasló, és a betakarításkori szemnedvessége is jóval alacsonyabb (3. ábra). A talaj tápanyagkészletét az átlagosnál jobban hasznosítja, ezért a kevésbé intenzív termőhelyeken is sikerrel termeszthető.

 


 

 



Az ilyen csapadékos év után újra előtérbe kerülnek az igen korai hibridek, melyek a hazai vetésterület 5–10%-át foglalják el. Jelentőségük tovább nőhet, hiszen a genetikai termőképességük sokszor eléri a korai hibridekét, a vízleadásuk pedig lényegesen jobb. Kínálatunkból a Sarolta és a GK 288 (fajtajelölt) kukoricák emelhetők ki. Mindkettő jól tûri a korai vetést, erős szárú, kiváló egészséges szemtermést adó hibridek. A betakarításuk után őszi kalászos időben vethető.



A kevésbé intenzív területeken gazdálkodók is könnyen választhatnak kínálatunkból, hiszen a Szegedi 349, a Szegedi TC 367 és a Bella közkedvelt és jól ismert hibridek.



Megkésett és másodvetésre bátran ajánljuk a Szegedi TC 259 kukoricánkat, mely még júniusi vetéssel is garantálja a fagyok előtti betakarítást.



Az állattartókat, tehenészeteket kiváló beltartalmi paraméterekkel rendelkező siló hibridjeinkkel szolgáljuk ki. Kiemelkedik a Szegedi 521 fajtánk, mely hatalmas zöldtömege mellett kedvező csőarányával hívja fel magára a figyelmet.





Reményeink szerint kínálatunkból megtalálja az elképzeléseihez illeszkedő, gazdálkodási körülményeinek leginkább

megfelelő hibridet.



Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?