Teljes hibridváltás a MARTON GENETICS portfóliójában

Agro Napló
A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett kukorica-fajtabemutatón nyolc nemesítő vállalat mutatta be az általa legígéretesebbnek tartott 4-5 hibridjét, így összesen 33 hibrid tulajdonságaival ismerkedhettek meg a látogatók. A Marton Genetics is prezentálta újdonságait.

A bemutató parcellák szakmai vezetője, Dr. Kiss Erzsébet az évjárati sajátosságokat ismertetve kiemelte, hogy tavasszal szinte a porba kellett elvetni a kukoricát, ezáltal a kelés nehezen indult. A hosszan tartó aszályt követően június elejére megérkezett a várva várt eső, azóta szép ütemben fejlődtek az állományok.

A szakember utalt rá, az elmúlt években rohamos léptekben gyorsult fel a kukoricanemesítés. A világon jegyzett legismertebb nemesítőházak Magyarországon is megtalálhatók, ennek haszonélvezői a gazdák, hiszen egyre nagyobb kínálatból választhatnak. Jelenleg Magyarországon csak a Nemzeti Fajtajegyzékben több mint 400 fajta szerepel.

A bőség zavarában a tudatos fajtaválasztáshoz elengedhetetlen a kellő fajtaismeret és a szakértelem. A kukorica fajtaválasztás szempontjait feszegetve a szakmai vezető az alábbi ismérveket hangsúlyozta: a termőképesség mellett nagyon fontos a termésbiztonság ismerete, melynek alapvető kritériuma a megfelelő stressztűrő képesség, azon belül is az aszálytűrő képesség, ami pedig az időjárás-változás miatt az elmúlt években kiemelten fontos tényezővé vált. Kiragadva néhány tulajdonságot elmondta, hogy a termésbiztonságot befolyásolja még a fajta betegségellenállósága, a tőszámokra vagy a tőegyenetlenségekre, a vetésidőkre, a korai és a késői fagyokra való kompenzációs képesség, a szárszilárdság és a vízleadási jelleg. A vetésidő-optimumok tekintetében nagyok az eltérések a fajták között, ami kapcsolatban áll a hibridek korai hidegtűrésével és a kezdeti fejlődési erélyével. Nagy a különbség továbbá a fajták fejlődési intenzitása között is, ami azért lényeges, mert befolyásolja a virágzási stádium elérését, amelynek figyelembe vételével nagyobb eséllyel kerülhetők el a forró, nyári aszályos időszakok. A termésszintet meghatározó tulajdonságok mellett a gazdáknak tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen célra választják az adott fajtát; például szemes kukorica esetében a gyors vízleadó képességgel rendelkező hibridet érdemes választani a szárítási költség minimalizálása érdekében.

A beszélgetésbe bekapcsolódott Kasza András Géza, a Marton Genetics termékfejlesztési vezetője, aki hozzátette, érdemes a gazdáknak az ehhez hasonló bemutatókon részt vennie, hiszen a személyes szakmai konzultáció és megtapasztalás, az új hibridek megismerése „előszobája” lehet az utóbbi időszakban felértékelődött fajtaismeretnek. A bábolnai bemutatónk – tette hozzá – jól reprezentálja a jövő generációját, amellyel nemcsak az itthoni, de a külföldi partnereink kukoricatermesztésben elért eredményeit is javítani kívánjuk.

Kasza András Géza

Eltökéltek vagyunk a fejlődésben – folytatta a szakember, miközben megtekintettük a Marton Genetics parcelláját –, ezért a következő években szinte teljes hibridváltás következik be portfóliónkban, amelyre már a vetőmag-előállítás szempontjából felkészültünk és idén tavasszal a piaci bevezetést is elkezdtük. Partnereinknek időt és lehetőséget adunk az új martonvásári anyagok megismeréséhez, ezért többek között fajtasorokkal és különböző üzemi kísérletekkel segítjük a bizalom kiépítését.

Az igen korai fajták között az Mv 204 és Mv 214 gyors és pozitív fogadtatásra lelt az elmúlt időszakban. Ezek mellett kínálatunkba vesszük az Mv Koramag-ot, mely extra gyors érésidejével hidat képezne az Mv 170 és Mv 204 között, így a szuper-koraiságot megőrizve nagyobb terméspotenciálú hibridet tudunk ajánlani.
E mellett szintén a küszöbön áll az Mv 272 is.

A korai szegmensben is több új hibridünk jelent meg az idei évtől, mint például az Mv Ducat, a Dalamer, az Mv Lenacorn, az Mv Mardena. További említésre méltó, sokat ígérő hibridünk az Mv 352, mellyel az éréscsoport legdinamikusabb, termésorientált fajtáját kínáljuk. Várhatóan már ősztől elérhető lesz az újdonságot kereső partnereinknek limitált mennyiségben.

A középérésű csoportban látjuk leginkább az igényt az intenzív gazdálkodásba fogható, bőtermő hibridekre. A korábban bevezetett Koregraf mellett az újonnan piacra kerülő Somodor is kiugró, több helyen rekordterméseket produkált. A közeljövőben itt is várható a fejlődés az újonnan megjelenő hibridekben.

Silókukorica tekintetében az országban egyedülálló módon, a Marton Genetics rendelkezik a legszélesebb kínálattal. Az alapfilozófia változatlan marad, így továbbra is megtalálhatók lesznek a kiváló beltartalmú és nagy zöldtömeget biztosító kettőshasznosítású, hagyományos és LFY típusú silóhibridjeink is. A kínálatban várhatóak új genotípusok is, amelyek a mostani kínálat újragondolását jelentik.

A megújulás nagy kihívás, hiszen a kutatás-fejlesztésnek egyszerre kell több oldalról vizsgálnia a hibrideket, hogy azokat a legjobban pozícionálhassa. Ez már a nemesítésnél elkezdődik, mert úgy a mennyiségi, mint a minőségi tulajdonságokat a piaci elvárások szerint kell alakítani. Tehát a piaccal együtt változik a portfóliónk is – hangsúlyozta a fejlesztési vezető. Legjobb példa erre, hogy már évekkel ezelőtt látszott az a tendencia, hogy az eddig egyértelműen FAO 300-as éréscsoport hibridjeinek keresettsége kitolódni látszik a középérésűek felé – összefüggésben a klimatikus változásokkal, nevezetesen az egyre melegedő időjárással, mely egyben találkozik a gazdák nagyobb terméspotenciál igényével, amit a hosszabb tenyészidejű hibridek tudnak biztosítani. Erre válaszként évek óta tudatosan készülve intenzív és extenzív gazdálkodáshoz is rekordtermésekre is képes középkésői és késői újgenerációs hibridek bevezetését kezdtük el (pl.: Somodor, Illango, Mv Anissa).

Az exportpiacokra vonatkozóan Kasza András Géza elmondta, hogy a stabil és szakmailag felkészült hazai kereskedelmi képviseletek mellett már Horvátországban, Szlovéniában és Szlovákia határmenti részein is területi kollégák segítik a martonvásári hibridek térhódítását. Romániában sikeresen felvirágoztatták leányvállalatukat, a Marton Genetics SRO-t. Ezeknek köszönhetően ma már nem csak a kukorica, de kalászos portfóliójuk is stabil pontját képezik a külpiacnak. Az Észak-EU országokon kívül jelentős energiát fektetnek a keleti országokba is, ahol főként a korai fajtáik tudtak sikereket elérni, amit az évről évre növekvő regisztrált fajtáik száma bizonyít.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!