SAATEN-Union: újat húz!

Agro Napló
A SAATEN-UNION a napraforgóhibridek európai fejlesztését a versenytársakkal szemben gyökeresen más genetikai alapokra helyezve kezdte el néhány évvel ezelõtt.  

A kezdetektől fogva kiemelten kezeltük az imazamox-ellenálló napraforgók fejlesztését, mivel a hazai termesztés körülményei között a genetikai fejlődésen túl a gyomirtás hatékonyságában rejlő tartalékok teremthetik meg a napraforgótermesztés biztonságának és jövedelmezőségének növelését. Az elmúlt két évben igen dinamikusan alakultak a napraforgó vetőmag értékesítési számaink, az üzemi termesztési eredmények a nehéz évjáratok ellenére a várakozásokat messze felülmúlóan jók voltak.

 


 

 



A pozitív termelői tapasztalatokat megerősítik az MGSZH 2010. évi fajtakísérletei: a középérésû imazamox-kezelt csoportban az első öt hibridből három a SAATEN-UNION portfóliójából került ki. A PARAISO 102 CL, CELIA CL, SUNFLORA CL, TAMARA CL hibridek esetén kimagasló termőképességük mellett figyelemre méltóak a kiegyensúlyozott kórtani jellemzőik is. Ezek a hibridek egyedülálló módon a plazmopara 10 patotípusa ellen rezisztensek.






A PARAISO 102 CL magas, kiegyenlített állományú, zöld száron érő, nagy tányérméretû és ezerkaszattömegû, jó szárszilárdságú hibrid. Az összes Magyarországon előforduló peronoszpóra rasszra rezisztens, emellett jó általános szántóföldi rezisztenciával rendelkezik. A napraforgónak ugyan jó a gyomelnyomó képessége, de fejlődésének kezdeti szakaszában (az első 4-6 hét) minden napraforgó érzékeny a gyomosodásra. Ezért is nagy jelentőségû a PARAISO 102 CL hibrid gyors és erőteljes kezdeti fejlődése az IMI rezisztencián túl. Új hibridünk a CELIA CL, mely az MGSZH kísérleteiben rel. 105,7% kaszattermés és rel. 109,1%-os olajtermés eredménye mellett jó általános rezisztenciális tulajdonságaival, kiváló fóma-toleranciájával tûnt ki. A SUNFLORA CL hibridünk a középérésû csoport elején érik. Kezdeti fejlődése erőteljes, erős gyökérzet és jó szártulajdonságok jellemzik.

 

 

Nagy termőképességét magas ezerkaszattömege alapozza meg. Diaportéval szembeni ellenálló-képessége kifejezetten magas. A TAMARA CL egy középkorai, kiváló termőképességû és átlagos olajtartalmú hibrid, igen gyors kezdeti fejlődéssel. Kiegyenlített, középmagas állománya biztosítja a gépi állománykezelések hatékony végrehajtását. Termesztését elsősorban az extenzívebb termőterületekre ajánljuk. 2011 tavaszán az újdonságok sorát erősítik a bevezetésre kerülő ARMADA CL és OLIVA CL-HO hibridek. Míg az ARMADA CL egy középkorai, alacsony, homogén állományt képező hibrid, kiváló beltartalmi paraméterekkel, addig az OLIVA CL-HO mellett elsősorban koraisága, kiváló stressztûrése és stabil olajminősége szól. Mindkét hibrid alacsony termetû így kiválóan illeszthető a hidastraktoros növényvédelmi technológiákhoz.





A SAATEN-UNION napraforgóhibridek vetőmagára 2011-ben is magában foglalja a rovarölő szeres csávázás költségét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!