Vannak a gyomirtó szerek, és vannak gyommentességet biztosító szerek

Agro Napló
A hazai kalászosok gyomirtó szer palettája igen gazdag. Ezen sokszínû termékkör a legkülönbözõbb permetezéstechnikai, teljesítménybéli és árkategóriába tartoznak. Érdemes azonban a teljesítménynél egy kissé idõzni, ugyanis rossz döntés esetén az olcsó készítmény gyenge keresztmetszete miatt nagy lehet a termés- és betakarítási veszteség.  

A jó megoldás tehát olyan készítményekben rejlik, amelyek a gyomirtás időszakában jelenlévő gyomnövények legszélesebb skáláját képes kiirtani és nem engedi a vegetációban az állomány újra/vissza gyomosodását. Konkrét táblázatok és adatok nélkül is ismert az a tény, hogy más a gabonák tavaszi és tarló gyomflórája. Azok a herbicidek, amelyek különösebb utóvetemény-korlátozás nélkül lehetővé teszik azt, hogy egy permetezéssel a két időpont (tavasz és tarló) között a tábláink gyommentesek maradjanak; bátran hívhatjuk gyommentességet biztosítóknak! Ezen hatalmas előny képes biztosítani a korai gyomirtás révén a legkedvezőbb hozamkilátást (tavasz) és az egyre gyakoribb melegigényes magas kórós gyomnövények féken tartásával (pl. parlagfû, vadkender, fehér libatop) egy biztonságosabb betakarítást és – időben mindenféleképpen kényelmesebb – tarlóápolást. Mi tehát a megoldás? Mik azok a termékek, amelyek megfelelnek ezen komoly, gazdaságilag megtérülő igényeknek? A válasz:





Savvy: egy készítmény, amely egyszerûen és rugalmasan képes kezelni az általános kétszikû gyomproblémát kora ősztől a tavaszi gyomirtások idejéig, tartamhatással. A nagy széltippan gyökérváltását megelőzően (ősz, igen kora tavasz) kimondottan jól irtható a készítménnyel. Ebben az esetben javasolt a magasabb dózis ősszel való kijuttatása, hogy a széltippanra a talajon keresztüli markánsabb hatását kihasználhassuk.





Ergon: hazánkban teljesen új termék! Szinergista hatóanyagok egyedi ötvözete kimondottan arra a célra, ha az általános kétszikû gyomproblémákon túlmutatóan (Savvy) a kalászosokban szélsőséges kétszikû kihívók (pl. veronikák, ugari szulákpohánka, vadkender, szerbtövisek, fehér libatop, lósóskák) is akadnak a területünkön, mindezt tartamhatással. A kultúrnövények hatóanyagokkal szembeni toleranciája igen magas, ezért kijuttatási időintervalluma kimondottan tág lehetőségeket biztosít. Az őszi, igen kora tavaszi kezelések alkalmával a gyökérváltásig eredményesen védekezhetünk az egyre nagyobb gondot okozó nagy széltippan ellen is. Ez az a herbicid, amely képességei és az önök megelégedettsége révén méltán kerülhet a felhasználói lista élére.



Dream Team-S: a már bizonyított nagyüzemi „általános gyomfertőtlenítő”. A piaci szegmens talán legkarakterisztikusabb készítménye; három összehangolt, különböző hatáshelyeken beavatkozó hatóanyagok harmonikus kompozíciója. Ezek közül az egyik hatóanyag annyira speciális és egyedi, hogy szóló termékként sem nálunk, sem a piac többi szereplőjénél nem érhető el! Komplexitását és erejét misem bizonyítja jobban, mint az, hogy a túlfejlett galajon kívül minden stratégailag fontos kétszikû kapitulál előtte! Nem csak hogy a túlfejlett, nehezen regulázható gyomnövények (pl. fejlett: vadkender, sebforrasztó zsombor, árvakelésû napraforgó /még az ALS gátlókra toleráns egyedek is/, árvakelésû repce…) gyommentesítésére alkalmas; de a gyomirtási spektruma túllép a megszokott dimenzión! Olyan életforma horizontra is (pl. a H életforma agresszíven terjedő képviselője a fekete üröm) hatékonyságában egyedülállóan nyitott kaput, amit eddig nem ebben a minőségi tartományban tudtunk kezelni! Ezek után már nem lehet meglepő az, hogy a mezei acat elleni tényleges hatékonysága is szinte felülteljesíthetetlen! Oka az, hogy ez a gyomirtó egyszerre gátolja a tenyészőcsúcs növekedést, a föld alatti tarack rügyek indukcióját; úgy hogy mindezekkel egy időben az epidermiszt felperzselve a növény vízháztartása is kaotikusan felborul. Az eredmény és a tartamosság – az erre a célnövényre fejlesztett piaci versenytársakkal összevetve is – lehengerlően megnyugtató!

 

Növényvédelmi szakmérnök: Csuri Károly

Helyszín: DPMG Zrt., Cegléd - 2010.

Fotó: Szabó Roland




 


 


 

 

Ez a cikk ajánlat azon kollégák részére, akiknek igénye és megfogalmazott céljai, illetve elvárásai összecsengenek a Sumi Agro kalászos gyommentesítő szereinek képességével; azoknak, akik még nem döntöttek, de már szembesültek és azoknak, is akik még tanácstalanok, de biztos megoldást keresnek egészen a tarlóápolásig!



Szabó Roland • gyombiológus • www.sumiagro.hu  


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!