A 20 százalékos szemnedvesség közelében

Agro Napló
A nyár második fele javarészt meleg volt, és száraz, ennek köszönhetõen a korai kukoricáink (MT Nele, MT Lena, MT Mattes, MT 261, MT Eco) július után, augusztusban is tovább növelték elõnyüket az április végén elvetett hagyományos kukoricákkal szemben, és a júliusi állapothoz képest még inkább elérhetõ közelségbe került a szeptember eleji szárítás nélküli betakarítás.  

Üzemi táblákat és kísérleteket járva, a legtöbb helyen azt tapasztaltam, hogy a korai koncepcióba tartozó hibridjeinknél már látható a betakarítás várható időpontja. A hibridek csuhélevelei szétnyíltak segítve a vízleadást. A legkorábbi anyagainknál, már a levelek, is száradnak jelezve, hogy ezek az anyagok hamarosan készen állnak az aratásra.



A következő képeken jól látható, hogy mind az MT Mattes (1. kép), mind az MT 261 (2. kép) már az intenzív vízleadás szakaszában járnak, betakarításuk szeptember első dekádjában szárítás nélkül lehetséges lesz.

 


 


 

 

 



Termékfejlesztési kísérleteinkben augusztus 24-én már másodszor szedtünk mintákat abból a célból, hogy megállapítsuk a hibridjeink szemnedvességét, vízleadó képességükről információkat gyûjtsünk. A következő táblázat a majsi, és szegedi kísérleteinkből augusztus 24-én gyûjtött minták szemnedvességét mmutatja, valamint a 2009 augusztus 25-én Majson mért eredményeket. Az eredmének azt mutatják, hogy tavalyi hasonló időszakhoz képest idén ezek a hibridek 6–9%-kal nedvesebbek, ami azt jelenti, hogy nagyjából 10–15 napra van szükség ahhoz, hogy idén is szárítás nélkül tudjunk betakarítani.

 


 

 



* 2010. 08. 23. –Z.Zs.–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?