2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A biogáz üzemek engedélyezésének folyamata

Agro Napló
I. rész. Miután biogáz üzemek létesítésére irányuló engedélykérelmekkel a különbözõ engedélyezõ hatóságok az elmúlt két-három évben találkoznak elõször, ezért az engedélyezési folyamat nem teljesen tisztázott.  

Az egyes engedélyek szükséges előfeltételei más engedélyek megszerzésének, ezért a projekt tervezési szakaszában érdemes előre felmérni, hogy az adott esetben milyen engedélyekre mikor és milyen sorrendben lesz szükség. Kétrészes cikkünkben áttekintést adunk a különböző engedélyekről. A lista nem teljes körû, hiszen az adott esetben olyan egyéb körülmények is felmerülhetnek, ami miatt további engedélyekre lesz szükség.



1. Építési engedély



Az építkezési eljárás érintheti elsőfokú építkezési hatóságként a helyi jegyzőt (pl. mezőgazdasági épület építési engedélyezése; 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről), vagy sajátos építményként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt a 260/2006. (XII. 20.) kormányrendelet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról alapján. (A vezetékjogi engedélyezésnél is ez a hivatal az eljáró hatóság.) Az engedélyezés történhet a 2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról (továbbiakban: VET) XIV. fejezete alapján is. A szervezet regionálisan épül fel. A területi hatályról és a felügyelőség elérhetőségeiről a www.mkeh.gov.hu oldalon találnak pontos információkat.



Az eljárási idő 45 nap. Ez idő alatt az építési hatóság megkeresi a szakhatóságokat. Az ügyfél részéről induló hiánypótlások az eljárási időt felfüggesztik.



Villamosmûvet, termelői vezetéket, magánvezetéket és közvetlen vezetéket saját ingatlanon építeni a hatóság építési engedélye alapján szabad (lásd: vezetékjogi engedély).



Az építési engedélyezéshez tartozó kérelem tartalmát a telekalakítási és az építészeti-mûszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet szabályozza. Az eljárásokhoz jogszabályban meghatározott eljárási díjak tartoznak. Az engedélyezéshez/bejelentéshez szükséges terveket a szakmailag illetékes (építész, illetve mérnöki) kamara által névjegyzékbe vett tervező készítheti el jogszabályban meghatározott jogosultságának megfelelően.





2. Környezetvédelmi engedély



Az építési engedélyezés során az elsőfokú építési hatóság jogszabály alapján szakhatóságokat von be az engedélyezési folyamatba. A regionális környezetvédelmi felügyelőség csak abban az esetben ad ki szakhatósági véleményt és hozzájárulást, ha már a saját környezetvédelmi eljárását lefolytatta. Tehát az építési engedélykérelem beadása előtt szükséges a környezetvédelmi engedélyezés (vagy véleménykérés) lebonyolítása (kivételeket lásd később).



A környezetvédelmi engedélyezési eljárást a 314/2005. (XII. 25.) kormányrendelet szabályozza. Az eljárás a felügyelőségeken történik, melyek illetékességi területének kijelölését a 347/2006. (XII. 23.) kormányrendelet tartalmazza. (A település kereső és a felügyelőségek pontos címe a www.orszagoszoldhatosag.gov.hu oldalon megtalálható.)



A 314/2005. számú rendelet az 1–3. számú mellékletben meghatározza azokat a tevékenységeket, melyekre vonatkozik a környezetvédelmi vizsgálat valamely szintje.





Biogáz üzemekre vonatkozóan: 



- A 2. számú melléklet részletezi az egységes környezethasználati engedélyhez kötött tevékenységeket. A biogáz üzemek szempontjából idetartozó tevékenység az állati anyagok feldolgozása – létesítmények állati tetemek és állati hulladékok ártalmatlanítására vagy újrafeldolgozására 10 t/napnál nagyobb kezelési kapacitással. 



- A 3. számú mellékletben találhatóak a felügyelőség döntésétől függően környezeti hatásvizsgálat-köteles tevékenységek. Ebbe a kategóriába sorolták a nem veszélyes hulladék hasznosítását 10 ezer t/év kapacitástól. 



- A 10.000 tonna/évnél kisebb mennyiségben nem veszélyes hulladékot befogadó biogáz üzemeknek az építési engedély részeként kell a környezetvédelmi tervfejezetet benyújtaniuk, így külön környezetvédelmi engedélyt nem kell kérniük. A területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az építési engedély részeként írja le a létesítmény által kötelezően teljesítendő környezetvédelmi előírásokat.





A környezethasználó kérhet előzetes konzultációt a környezeti hatásokra vonatkozó engedélyezésről, illetve a termelés volumenétől függően előzetes vizsgálat is elrendelhető. Szükség esetén megkezdődik a környezeti hatásvizsgálati eljárás. A környezeti hatásvizsgálati eljárás a környezethasználó kérelmének és – ha történt előzetes vizsgálat vagy előzetes konzultáció, az azt lezáró határozatra vagy az annak során adott véleményre figyelemmel elkészített – környezeti hatástanulmánynak a felügyelőséghez való benyújtásával indul.



Következő fokozat az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás. Új tevékenység esetén a környezethasználó – az előzetes vizsgálat végén kiadott határozat vagy előzetes konzultáció végén adott vélemény vagy a környezeti hatásvizsgálati eljárást lezáró végzés szerint – kérelmére indítja meg.



Az eljárások során a felügyelőség bevonja a nyilvánosságot is, valamint közmeghallgatást is tart.



A részszakterületi dokumentációkat szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő készítse el. Az eljárásokhoz jogszabályban meghatározott eljárási díjak tartoznak.



Az engedély kiadása után a felügyelőség már biztosan kiadja a szakhatósági hozzájárulást az építési engedélyezési eljárás során.



Az Agro Napló januári számában tovább foglalkozunk a biogáz üzemek létesítéséhez szükséges engedélyekkel, melyben kitérünk a villamos csatlakozás kiépítésére, a kiserőmûi összevont engedély kérésre, valamint egyéb szükséges engedélyek beszerzésére.



Kapcsolódó anyagok

 



Somosné Nagy Adrienn • Szárszó Tibor

Magyar Biogáz Egyesület

A cikk szerzője: Somosné Nagy Adrienn

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!