2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

DURSBAN DELTA* CS - A klórpirifosz jövõje

Agro Napló
Az elmúlt évtizedben a szerves foszforsav-észter hatóanyagú készítmények gyakorlatilag eltûntek a növényvédõ szer piacról. A klórpirifoszt, a szerves foszforsav-észterek utolsó mohikánját 1965-ben hozták forgalomba az Egyesült Államokban. A klórpirifosz azóta a világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált hatóanyaggá nõtte ki magát. Ezt jellemzi, hogy 50 féle növénykultúrában engedélyezett, több, mint 140 károsító faj ellen és mintegy 88 országban használják!  

Az egyre korszerûbb humántoxikológiai, ökotoxikológiai vizsgálati módszerek, illetve élelmiszerbiztonsági előírások a növényvédő szer engedélyezési folyamatba beépülve egyre szigorúbb követelményeket támasztanak a különböző hatóanyagok forgalomba hozatalában, illetve a meglévő engedélyek meghosszabításában. A klórpirifosz az elmúlt években is pozitív listára került az EU szabványok szerint, ennek köszönhetően még ma is elérhető a kereskedelmi forgalomban, gondoljunk például a jól ismert, számos technológiában nélkülözhetetlen Nurelle* D-re. A fejlesztés azonban töretlen, hiszen például a humántoxikológiai mutatókat folyamatosan kell javítani. Ennek okán jött létre a Dow AgroSciences égisze alatt a Dursban Delta* CS, melynek toxicitása melegvérûekre negyvenszer kisebb, mint egy standard 25 EC formulációjú klórpirifosznak.

 


 

 



Az új Dursban Delta* 200 g/l klórpirifosz hatóanyagot tartalmaz. A fejlesztés eredménye nem is a hatóanyag, hanem az új formuláció, a „CS”, azaz a kapszulázott szuszpenzió.



Mi is ez tulajdonképpen? A hatóanyag mikrokapszulákba zárva található a termékben, kipermetezés után a klórpirifosz a mikrokapszulákból szabadul fel, ezután fejti ki hatását. A mikrokapszulának tehát egy szabályozó szerepe van a hatóanyag feltáródásában.



A mikrokapszulák mérete – más mikrokapszulázott termékekkel ellentétben – homogén, illetve olyan mérettartományba esik, hogy ezáltal a termék viszkozitása igen alacsony (ábra).

 


 

 

Miben jelent ez előnyt? Kijuttatáskor a permetezőgép rendszerében csökken a lerakódás, kisebb a permetlé veszteség, a kultúrnövényen pedig jobb permetlé-fedettséget érhetünk el, ezáltal hatékonyabb védelmet a kártevők ellen.



A Dursban Delta* CS érvényes engedélyokirattal rendelkezik, 2011-ben kerül kereskedelmi forgalomba az alábbi kultúrákban és dózisokban: őszi káposztarepce, mustár, olajretek: 2,25 l/ha. Gabonafélék: 2,25 l/ha. Kukorica: 3,5 l/ha. Cukorrépa: 3,6 l/ha. Káposztafélék: 2,5 l/ha. Alma: 3,5 l/ha. Borszőlő: 3 l/ha. Talajfertőtlenítés (kukorica, cukorrépa): 4,8 l/ha talajba injektálva.



Őszi káposztarepcében forgalomba kerül ikercsomagban is, Dursban Duo* néven, ami Dursban Delta* CS-t tartalmaz, illetve Centris* 250 EC-t, a Nurelle* D-ből is jól ismert cipermetrin hatóanyagot.





Részletes technológiai javaslatainkról tájékozódhat 2011-es kiadványainkban, soron következő cikkeinkben, téli rendezvényeinken és szaktanácsadó kollegáinknál.



Garamvölgyi Péter +36-30/351-3363

A fent leírtak tájékoztató jellegûek!

A felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén található utasításokat.

* A Dow AgroSciences LLC védjegye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Horsch újdonságok

Horsch újdonságok

A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!