Gabonapiac

Agro Napló
Az elmúlt idõszak is bizonyítja, hogy a gabonapiac szereplõi csak összehangoltan, közös érdekek mentén evezve érhetnek el sikereket. Az Agro Napló a növénytermesztõk gazdálkodási ismereteinek fejlesztésén túl a gabonatermesztés piacát érintõ információkkal is szeretné olvasóit kiszolgálni.Gabonapiac címmel új rovatot indítunk, mely a Vetõmag Szövetség és Terméktanács, a Gabonatermesztõk Országos Szövetsége és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedõk Szövetsége közremûködése által valósul meg úgy, hogy egységbe tömöríti a piacot érintõ információkat.  


A 2010. évi őszi kalászos vetőmag-értékesítési szezon értékelése, avagy milyen vetőmag került a földekbe?

 

 



A 2010. évi őszi kalászos vetőmag szezon már az elejétől számos kérdést, bizonytalanságot hordozott magában. A történelmi mélypontra csökkent szaporító területek mellett a csapadékos, gombabetegségekkel terhelt szezonban a vetőmag-kihozatal jelentősen elmaradt az átlagos évektől. Már a betakarításkor a cégek és a hatóság által végzett elővizsgálatok komoly csíraproblémákat és magas áthullási százalékot mutattak. Az alacsony vetőmagkészletek ellenére nagy volt a bizonytalanság arra nézve, hogy a termelők pénzügyi helyzete és ezzel összefüggésben a vetőmag beszerzési szándéka hogyan alakul. A minősített vetőmagvásárlásoknak kétségtelenül lökést adott a terményárak emelkedése, ugyanakkor a csapadékos időjárás miatt későn lekerülő elővetemények miatt az őszi kalászos vetések jelentősen megkéstek. A vetőmag értékesítések is ennek megfelelően elhúzódtak, előfordultak november közepi megrendelések november végi kiszállítással. A novemberi vetés természetesen nem a klasszikusan ajánlott kalászos vetési periódus, de főként a hónap elején tapasztalható kedvező időjárás esélyt adott a korábban elmaradt munkálatok befejezésére.




A vetőmag szezon során kiemelt hangsúlyt fektettünk annak a kommunikációjára, hogy az idén különösen nagy veszélyt jelenthet a nem ellenőrzött, rossz minőségû mag visszavetése. Az időjárási anomáliák és betegségek miatt az étkezési vagy takarmány céloknak megfelelő gabona hektoliter súlya alacsony, a töppedt szemek aránya magas, csírázóképessége és biológiai értéke gyenge, ezért visszavetése jelentős termesztési kockázatot rejt magában.





A megkésett vetések miatt különösen felértékelődött a fémzárolt vetőmag, illetve a megfelelő fajtahasználat jelentősége, hiszen egy ilyen évben csak a megfelelő csírázási eréllyel bíró vetőmag, és kiváló télállósággal rendelkező fajta ad esélyt a jövedelmező termelésre.





A Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) kalászos szekciója végig figyelemmel kísérte a rendkívül elhúzódó szezon történéseit. Noha egyes térségekben és bizonyos fajtákból hiányhelyzet alakult ki, komoly, országos szintû vetőmag-ellátási nehézség nem jelentkezett. Az év során többször is felmerült annak az igénye, hogy az esetlegesen kialakuló hiányhelyzetre hivatkozva az Európai Uniótól bizonyos vetőmagtételekre csíraengedményt kérjünk. A kalászos szekció minden alkalommal úgy értékelte, hogy ilyen engedményre nincsen szükség. Annak ellenére, hogy ez néhány szaporító gazdaságot esetleg hátrányosan érintett, most már bátran kijelenthetjük, helyes döntés volt. A vetőmagkereskedők nehézségek árán ugyan, de minden igényt szabványos, jó minőségû vetőmaggal ki tudtak elégíteni.





A megkésett vetési időszak miatt a VSZT adatgyûjtéséből származó pontos információk még nem állnak rendelkezésre, de a vetőmag-kereskedői visszajelzésekből és az MgSzH által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján elmondható, hogy kb. 65–70 ezer tonna fémzárolt őszi búza vetőmag kerülhetett elvetésre. Ez kicsit kevesebb, mint a 2009-ben értékesített, de az őszi búza vetésterülete az időjárási nehézségek miatt jelentősen lecsökkent, így a vetőmag-felújítás mértéke lényegesen nem változott. Az őszi kalászos minősített vetőmag értékesítési ára 80–90 ezer Ft/t körül alakult 2010 őszén.

 

 


A Gabonatermesztők Országos Szövetségének javaslatára a BÉT megváltoztatta a kereskedett gabona termékek követelményeit: 

- A Fuzárium megszûnik, mint „szubjektív” követelmény, helyette az EK-rendeletre hivatkozva a DON toxin vizsgálat lép. 

- Az Euro Búza kivezetésre kerül, helyette a MALMI elnevezést fogják használni. 

- A minőséggel kapcsolatos egyéb kérdésekben a szállításkor hatályos EK-rendeletek követelményei az irányadók. 

- Terméklista 5.3 pontja szerint kell eljárni.

 




 

 


Az USDA legfrissebb becslése szerint a világ búzatermése 646,5 millió tonna volt 2010-ben, ami 35,6 millió tonnával kevesebb, mint 2009-ben. A csökkenő termés mellett növekedett a felhasználási igény (10 millió tonnával) és így nem véletlen, hogy a várható zárókészletek közel 20 millió tonnával lesznek alacsonyabbak, mint az elmúlt szezonban (176,7 millió tonna). A világ kukoricatermését 820,7 millió tonnára becsülik, ami abszolút rekordnak számít, de azt is hozzá kell tenni, hogy a felhasználási igény is csúcsot döntött a közel 837 millió tonnájával. Így a világ kukorica zárókészlete negyedik éve folyamatosan csökken és a szezon végére várhatóan 130 millió tonnára apad.

 



Magyarország 2010. évi gabonatermése 12,25 millió tonna körül alakult, mely 840 ezer tonnával maradt el a tavalyi terméstől. Ezen belül búzából 3,7 millió tonna termett, míg kukoricából várhatóan 7 millió tonna kerül a raktárakba. A kukorica betakarítása meglehetősen vontatottan haladt a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően és egyre valószínûbb, hogy a termés akár 6–8%-a a mezőkön marad. A minőség tekintetében, a klasszikus beltartalmi értékeket vizsgálva egy átlagos évről számolhatunk be, de az élelmiszer-biztonsági szempontokat is figyelembe véve igen komoly problémákkal kellett szembenézniük a piac szereplőinek.





A malmok annak érdekében, hogy a mindenkori élelmiszer-biztonsági követelményeknek megfeleljenek, kénytelenek súlyos milliókat költeni az áru tételenkénti megvizsgálására és gondos szortírozására, rostálására. Mindemellett azzal is szembesülniük kell, hogy egyre nehezebben jutnak megfelelő áruhoz a kialakult keresleti piacon, ahol természetesen azé lesz az áru, aki a leghamarabb és a legtöbbet fizet érte.



A takarmánykeverék szinte valamennyi összetevője jelentős mértékben drágult 2010. júniusa óta. Ma már nagy kihívást jelent a takarmányipar számára az, hogy hogyan lehet az egyre növekvő alapanyagárakból előállított takarmányt egy szûkülő gazdaságban értékesíteni.



A gabonakereskedelem a számok tükrében eddig töretlen, a KSH adatai szerint a gazdasági év első 3 hónapjában több mint 780 ezer tonna búzát, 600 ezer tonna kukoricát és 150 ezer tonna árpát szállítottunk ki külföldre, ami december végére megduplázódhat. Ennek ellenére, a kereskedők esetében sem számolhatunk be egy zökkenőmentes évről, hisz nap mint nap szembesülniük kell, hogy egyre nehezebben tudnak megkötött szerződéseiknek érvényt szerezni.



Mára egy igazi keresleti piac alakult ki a világon, mely Magyarországra is jellemző és az árakban is nyomon követhető.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

A Syngenta megújult őszi búza palettája

A Syngenta megújult őszi búza palettája

Az őszi búza termesztésének fontos feltétele, hogy megfelelő fajtát válasszunk. Felértékelődik az időjárási változásokra kevésbé érzékeny, minőségben...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!