Hogyan fedezzük a napraforgó mikroelem igényét?

Agro Napló
A növények életfolyamataikhoz 12 ásványi tápelemet igényelnek különbözõ mennyiségben. A gyakorlatban sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a fõ tápelemeken kívül nem számolunk a növényeink mikroelem igényével.  


 

Igaz, hogy ezekből a növények jóval kevesebbet, csak néhány kilogrammot igényelnek hektáronként, hiányuk azonban terméskiesést okoz. Nemzetközi tanulmányok bizonyítják, hogy a „rejtett éhségnek” nevezett jelenség, amikor a mikroelemek hiánya vizuális tünetet ugyan nem mutat, de a növények életfolyamatai zavart szenvednek, jelentős akár 10–30% terméskiesést jelenthet. Tudjuk azt is, hogy a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel sokszor gátolt lehet, akár a környezeti tényezők negatív hatásai miatt (csapadékhiány, vagy -többlet), akár a talajtani adottságok miatt (pH, kötöttség, rossz tápanyag-utánpótlásból adódó elem-antagonizmus). Ilyenkor a tápanyag-ellátás egyik lehetséges módja a lombon keresztüli táplálás. De hatékony módszer abban az esetben is, amikor a növény kritikus fenológiai stádiumában, az egyes tápelemek iránt hirtelen megnövekvő igényét pótoljuk!




A napraforgóról általánosan elterjedt vélemény szerint élelmes növény tápanyagellátására nem kell nagy gondot fordítani. Ez a kijelentés egyre kevésbé igaz a hibridekre, melyek bizony meghálálják a mûtrágyázást, valamint a fungicides kezelésekkel egymenetben alkalmazott lombtrágyázást is.



A napraforgó a bór, mangán, kén hiányára érzékenyen reagál, amit a termés mennyiségének és olajtartalmának csökkenése jelez. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, használjuk a YaraVitaTM Brassitrel lombtrágyát, amit kifejezetten a napraforgó igényeire fejlesztettük ki.

 

 





Összetétele a következő:



8% bór, 7% mangán, 0,4% molibdén, 5% magnézium, 11,5% kén.

A napraforgó 4–8 leveles állapotában juttassuk ki, 3 kg/ha adagban, a permetlé mennyiség minimum 200 l/ha legyen.

A második lombtrágya kezelést csillagbimbós állapotban végezzük el YaraVitaTM Bortrac-kal, a javasolt adag amennyiben korábban Brassitrel-lel kezeltük az állományt 1 l/ha, egyéb esetben 2 l/ha legyen.

 


 

Czinege Erik • Yara Hungária • +36-30/525-2641

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!