A biztos termés érdekében - Pioneer kukorica- és napraforgóhibrid-ajánlat

Agro Napló
Kedves Gazdálkodó! A Pioneer kukoricahibrid-ajánlatát a rövidesen elkezdõdõ vetések szempontjából is szeretnénk most bemutatni. A szakszerûen és megfelelõ idõben földbe került vetõmag már a kezdetekben jobban fejlõdik, ami a késõbbiekben termésben realizálódik. Azonban a hibridek közötti különbségeket is ismerni kell ahhoz, hogy a megfelelõ kukoricahibridet a megfelelõ idõpontban vessük el. Ehhez szeretnénk most információt adni hibridjeinket illetõleg.  

A tavalyi évben már egészen korán, akár március végén is el lehetett vetni az erre alkalmas hibrideket, az idei év azonban eddig nem ugyanezt látszik követni. A cikk írása idején még a leesett nagy mennyiségû hó borítja a szántóföldeket, a híradások a kezdődő belvizekről szólnak. A korai vetést talán jobb is inkább mindig az adott évjárathoz társítani, hiszen ami egy átlagos évjáratban normál vetésidőnek számít az egy másikban, például az előbb említett 2009-esben, már kései.





Az optimális vetésidőt általában az április 15-től 25-ig tartó időszakra tesszük. Világviszonylatban és ezen belül Magyarországon is tapasztalhatjuk azonban, hogy ez az időszak egyre előrébb tolódik. Ez a korábbi időszak azonban nem mindig felel meg a csírázás optimális viszonyainak, ezért természetesen nem is minden kukoricahibrid alkalmas rá. Ha a talaj hőmérséklete a vetés mélységében 10°C alatt van, ráadásul még levegőtlen, túl nedves viszonyok is vannak, akkor a csírázás komoly károkat is szenvedhet. Erre idén éppen a leesett nagy mennyiségû téli csapadék, a hó olvadása utáni belvizek miatt is van esély. Ezért fontos, hogy a megfelelő hibridet válasszuk, amel­lyel csökkenthetjük a korai vetés kockázatait.



A Pioneer hibridjeinek tesztelése során saját módszert, mérőszámot fejlesztett ki az egyes hibridek korai vetésre való alkalmasságának megállapítására. Ez a mérőszám az SE érték (az angol Stress Emergence – stressz kelés rövidítése). Az SE érték azt mutatja meg az adott Pioneer hibridnél, hogy mennyire alkalmas genetikailag meghatározott tulajdonságánál fogva a korai vetésre. Ez egy 1-től 9-ig terjedő skála, ahol 1 a leggyengébb, 9 a legjobb kelést jelenti. A jelenlegi Pioneer hibridek 3 és 7 közötti értéket kaptak. A Magyarországon forgalmazott kukoricáink magas SE értékkel rendelkeznek.



A fentiek fényében nézzük is meg mely hibrideket ajánljuk elsősorban termelőink figyelmébe.



Igen korai éréscsoport – FAO 290-ig



PR38N86 – FAO 290



Az igen korai csoportban az N86 termőképességben jelentős előrelépés a szegmens korábbi Pioneer hibridjeihez képest. 2008-ban kapott állami elismerést, ezt megelőzően 2006-ban és 2007-ben is a legnagyobb termést adta a fajtajelöltek között a csoportjában az MgSzH regisztrációs kísérleteiben. 2006 és 2007 két teljesen eltérő évjárat volt, az N86 termésstabilitását, megbízhatóságát jól mutatja, hogy mindkét évben a legjobb fajtajelölt volt a FAO 200-as csoportban. 2008-ban bekerült a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletekbe, ahol megint hozta a formáját és megint csak nem talált legyőzőre az igen korai csoportban. 2009-ben megismételte ugyanezt a kiemelkedő teljesítményt a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletekben, a legnagyobb termést ismét a PR38N86 adta!



Az elmúlt négy év hivatalos és független vizsgálatai tehát egy irányba mutatnak, meggyőző termőképesség és megbízhatóság jellemzi. Feltétlen javasoljuk azoknak a termelőknek, akik az igen korai csoportból választanak kukoricahibridet. A bevezető témához kapcsolódóan korai vetésekre alkalmas, a Pioneer által szabadalmaztatott SE pontszáma 6, ami a jobbak közé tartozik. Ezért az átlagnál hidegebb talajokra is alkalmas. Az N86 esetében fontos lehet még az esetleges kései vetésekre való alkalmassága. Azon termelőknek is ajánljuk, akik késve tudnak csak kukoricát vetni, az N86 alkalmas akár a május végi vetésekre is, hiszen érésidejéből kifolyólag biztonsággal be fog még érni.





Kései vetésekre alkalmas Pioneer hibridek



Ha már a kései vetések kerültek szóba, a mostani időjárási körülmények ismeretében (belvíz, kifagyások) érdemes erre vonatkozólag is megemlíteni a szóba jöhető Pioneer hibrideket. Az előbb említett N86 az egyik ilyen hibrid, azonban mellette még kései vetésekre használhatjuk a következőket:



PR39D81 – FAO száma 280, már több éve szerepel a köztermesztésben. Stabil, megbízható, jól alkalmazkodó hibrid. Éppen ezért az előnyös tulajdonságokért választotta az MgSzH sztenderd hibridnek az igen korai csoportba. Gyors vízleadására, megbízható termőképességére minden évjáratban számíthatunk. Május végi vetésekre, esetleg másodvetésekre a D81 nagyon jó választás!



PR39T45 – érésidejét tekintve a D81-nél is korábbi, FAO száma 270. A kései vetésekre szintén fokozottan ajánlott, ár-érték aránya is kedvező ehhez. A T45 alkalmas még igen korai szilázskészítéshez is. Agronómiai tulajdonságai kedvezőek, szára, gyökere erős, jó stressztûrő ­képesség jellemzi.





FAO 300-as éréscsoport első fele, FAO 330-ig



Az utóbbi két évben egy teljesen új generáció jelent meg ebben a szegmensben a Pioneer kínálatában, különösen a termőképességben történt meghatározó előrelépés korábbi hibridjeinkhez képest. A csoportba tartozó hibridek még szóba jöhetnek kései vetésekhez is, nagyjából május közepéig.



PR38A79 – FAO 310



A PR38A79 különösen fontos hibridünk, stressztûrő és alkalmazkodóképessége folytán Magyarország minden termőhelyére ajánljuk. Termőképességét még fajtajelöltként bizonyította 2007-ben, a szélsőségesen aszályos évben 910 kg-mal múlta felül a sztenderd fajták átlagát az MgSzH regisztrációs kísérleteiben (1. sz. ábra).

 


 



Agrotechnikai kísérleteink közül a mûtrágya reakciós kísérleteinket érdemes még az A79 vonatkozásában megemlíteni. Hibridjeink különböző szintû tápanyagdózisokra adott reakcióit és termését vizsgáljuk ezekben a kísérletekben. A tápanyag nélküli kontroll parcellákon egymást követő két évben is az A79 adta a legnagyobb termést a vizsgált Pioneer hibridek közül (2. sz. ábra)! Itt is bizonyossá vált tehát a jó alkalmazkodóképessége! A korai vethetőséghez fontos SE érték az A79 esetében 6-os, ami átlag feletti, tehát alkalmas a korai vetésekhez!

 

 


 



P9400 – FAO 320



A P9400 kiemelkedik a korai vethetőségével a Pioneer hibridek közül, korai fejlődési erélye nagyon jó. SE értéke 7, ami miatt korai vetésekre kifejezetten a P9400-at ajánljuk. Termőképessége magas, tőszámkísérleteinkben az emelt tőszámokra terméstöbblettel reagált. Ha a termesztési viszonyok lehetővé teszik, a termés növelésének egyik útja a P9400 esetében, ha emelünk a korábban alkalmazott kivetett magszámon. Kísérleteinkben egyértelmû terméstöbbletet mutatott a korábbi időszak ismert Pioneer hibridjeihez képest.



FAO 300-as éréscsoport második fele, FAO 390-ig



PR37N01 – FAO 380



A Pioneer kukorica ajánlatának talán legismertebb hibridje, a PR37N01 2008-ban került bevezetésre, azóta jelentősen növekedett vetésterülete. 2009-ben már az egyik legnagyobb zsákszámban értékesített hibridünk volt, idén pedig a legkeresettebb kukoricánk.



A PR37N01 bevezetését korábban széles körû tesztelések előzték meg. A Pioneer szárazság és hő stressztûrésre való nemesítésének egyik olyan hibridje, amelyre nemcsak szélsőséges viszonyok között számíthatunk, hanem a jobb körülmények között is kiválóan szerepel. Azon nemesítői törekvés eredménye melynek fókuszában a termésbiztonság áll.



Az elmúlt három évjáratban (2007–2009) számos kísérleti rendszerben (MgSzH, GOSZ-VSZT, KITE, IKR, Pioneer Nagyüzemi kísérletek) termésben az elsők között szerepelt (3. sz. ábra). Különösen kiugrott az államilag elismert hibridek kísérletében (GOSZ – VSZT) az aszályos 2007-es évben.




 

 



A Pioneer saját kísérleteiben 2007 óta eddig minden évben a legnagyobb termést adta a FAO 300-as csoportban. Vizsgáltuk alacsony és magas termésû helyeken, mindkét szinten az N01 volt a legjobb FAO 300-as hibridünk a saját kísérleteinkben!Agronómiai kísérleteinkben az emelt tőszámokra nagyon jól reagált, még a legnagyobb tőszámon is terméstöbbletet produkált. Ez is jól mutatja stressztûrő képességét, hiszen a magas tőszámok már stresszes körülményt jelentenek a kukoricáknak.



Korai fejlődési erélye is nagyon jó (GOSZ-VSZT Posztregisztrációs kísérletek 2009), ezért akár a legkorábbi vetési időpontokban is vethető. SE értéke 7, ami a legjobbak között van a Pioneer portfólióban. Tervezhető hideg talajokra is, stressztûrő ­képessége erre alkalmassá teszi. Vetési időre nézve tehát elsősorban a normál és korai vetésekre javasoljuk.



A PR37N01-et ajánljuk Magyarország valamennyi termőhelyére. Meredeken felfutó vetésterülete jól mutatja növekvő ismertségét és elismertségét. Ha esetleg még nem ismeri, javasoljuk Önnek is, termésbiztonsága révén nem fog csalódni benne!

 



P9494 – FAO 390



A P9494 már az új generációt képviseli, idén került bevezetésre Magyarországon. 2008-ban és 2009-ben szerepelt az MgSzH regisztrációs kísérleteiben, mindkét évben abszolút első helyezett volt, minden hibridet maga mögé utasított a FAO 300-as csoportban. Győződjön meg Ön is saját területén kiemelkedő termőképességéről! 2008-ban több mint 1 tonnával, 2009-ben pedig 800 kg-mal előzte meg a sztenderd hibridek átlagát. A Pioneer kísérleteiben is a hivatalos eredményekhez hasonlóan a legnagyobb termést adta a FAO 300-as csoportban. Minden kukoricatermesztőnek határozottan ajánljuk a vetéstervbe illesztését! A P9494-ről készült az 1. sz. fénykép.

 


 

 



Középérésû csoport



PR37F73 – FAO 410



A PR37F73 immár négy évet töltött a köztermesztésben, jól alkalmazkodó, stressztûrő hibrid. Az MgSzH sztenderd hibridnek választotta megbízhatósága, jó termőképessége folytán. Az államilag elismert hibridek kísérleteiben (GOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletek) 2007-ben második, 2008-ban első, míg 2009-ben harmadik helyen szerepelt. Évjáratokat átívelő termésstabilitása jól látszik ezeken az eredményeken, kevés olyan hibrid van, ami egymást követő években mindig az előkelő helyeken szerepel! Az F73 vetési időpontjának megválasztásához a kukorica normális vetésidejét javasoljuk, ne vessük túl korán!



PR36V52 – FAO 430



A PR36V52 2007-ben, mint másodéves fajtajelölt nyerte az MgSzH regisztrációs kísérleteit, 1400 kg-mal múlta felül a sztenderd hibridek átlagát. Ez a 2007-es hi­vatalos eredmény is bizonyítja nagyszerû aszálytûrését. Növényfelépítése ideális, szárszilárdsága a Pioneer vizsgálatai szerint nagyon jó. Kísérleteinkben immár második éve a PR36V52 adta a legnagyobb termést a FAO 400-as csoportban. Korán vethető, jó korai fejlődési erélye erre alkalmassá teszi.







Kedves Termelő!

Válassza az Önnek legmegfelelőbb Pioneer hibridet és további információkért keresse területileg illetékes agronómus kollégánkat, aki segít a helyre adaptált hibridválasztásban!

 





Pioneer napraforgó hibridek



Az elmúlt 26 év Pioneer nemesítési erőfeszítéseinek eredményei között az egyik legjelentősebb eredmény a herbicidtoleráns Pioneer napraforgók megjelenése. Európában az elsők között Magyarországon vezettük be az Express® gyomirtási technológiát napraforgóban 2006-ban, ma már a technológia a kontinens 9 országában elérhető a napraforgó termesztők számára.



Az Express® gyomirtás vitathatatlan előnyei között mindenképpen érdemes kettőt kiemelni. Alkalmazása esetén nincs utóvetemény korlátozás, továbbá kimagasló a mezei acat elleni hatékonysága. Ezeket az előnyöket Magyarországon a PR63E82 Express® toleráns napraforgó termesztésével használhatja ki a gazdálkodó.



A PR63E82 2006 óta közel 250 000 hektáron került elvetésre csak Magyarországot számítva. A köztermesztésben elért sikerét a gyomirtási technológia mellett termőképességének és termésstabilitásának is köszönheti. 2009-ben a második legnagyobb területen termesztett napraforgó hibrid volt hazánkban. Az Express® toleráns napraforgók mellett ajánljuk termelőinknek a hagyományos hibridjeinket is. Ezek a hibridek a következőek:



PR64A36 – új, nagy termőképességû hagyományos (LO) napraforgó, kiváló kórtani tulajdonságokkal. Az MgSzH regisztrációs kísérleteiben fajtajelöltként az első helyezett volt 2006-ban a csoportjában.



PR63A04 – a Pioneer portfólió legkorábbi napraforgó hibridje, különösen a betegségnyomásos években ugrik ki termőképességével, azoknak ajánljuk, akik a biztonságra törekednek!



PR63D82 – a legnagyobb területen termesztett hagyományos Pioneer napraforgó. Stabil, megbízható, évek óta a legnagyobb termések fûződnek hozzá hibridjeink közül.

 



Magas olajsavtartalmú (HO) Pioneer napraforgók



PR64H32 – szádor-rezisztenciával rendelkező korai hibrid, olajsavtartalma 89–91%.



PR64H41 – a legalacsonyabb méretû Pioneer HO napraforgó. Termőképességben az egyik legjobb választás!



PR65H22 – az Olsavil PR változata. Stabilan a legmagasabb olajsavtartalommal jellemezhető, kórtani tulajdonságai nagyon jók.



A Pioneer HO napraforgók a megfelelő technológia betartása mellett garanciát jelentenek a szükséges magas olajsavtartalom eléréséhez!



Fábián László • termékmenedzser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?