Dacolók és intenzívek - Gazdag kukoricakínálat a Gabonakutatótól

Agro Napló
A Gabonakutató Nonprofit Kft. immár 85 éve foglalkozik növénynemesítéssel, munkánk eredményeképp közel 20 növényfaj fajtáit és hibridjeit kínáljuk a termelõknek.  

Az elmúlt 2009-es évet elemezve ismét új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Az aszály más időpontban és módon jelentkezett, mint 2007-ben. Ezért az ország egyes részeit eltérő módon sújtotta, és jelentős különbséget mutattak az egyes növényfajok is.



A kukorica talán a legérzékenyebb a vízhiányra, ezért bíztató, hogy tavaly is kiemelkedő eredményt nyújtottak hibridjeink. Az azt megelőző intenzív évben és a 2007-es aszályban is jól vizsgázott kukoricáink, s most sem vallottak szégyent.



- A Kenéz már több éve a figyelem középpontjában van, termőképessége kiváló és jól alkalmazkodik az eltérő termesztési feltételekhez. A FAO 400-as csoport elején érik, erényei aszályos körülmények között még szembetûnőbbek. Az elmúlt évek nagyüzemi és üzemi kísérleti tapasztalatai alapján szinte kivétel nélkül az üzemi, illetve a kísérleti átlag felett teljesített. Azok a termelők, akik a Kenéz mellett döntöttek, évről-évre számítanak erre a hibridre a vetésszerkezetükben. (1. ábra)

 


 

 



- A GK Boglár 2009-ben vizsgázott először nagyüzemi körülmények között. A megmérettetés jól sikerült, hiszen intenzív területeken is a legjobbak között szerepelt. Az állománya tetszetős, termése és szárszilárdsága miatt a termelők gyorsan megkedvelték. A GK Boglár kiemelkedő termésszintjét már a kukoricatermesztésben javasolt (N:140, P: 150, K: 150 kg/ha hatóanyag) mûtrágya szinten elérhetjük. Magasabb dózisra nincs szükség a maximális termés eléréséhez. A GK Boglár N-reakcióját a 2. ábra mutatja.

 


 

 



- A Szegedi 349 sok hibriddel ellentétben kiválóan dacolt az elemekkel. A jelentős aszály és az őszi viharos szelek sem tépázták meg, szárszilárdságával és stabil hozamával méltán megbecsült kukoricánk. A Szegedi 349 azon hibridek egyike, melynek a tőszáma emelhető, amennyiben a talaj tápanyagtartalma és vízgazdálkodása ezt lehetővé teszi. A Szegedi 349 termése magasabb tőszámon maximalizálható, melyet a 3. ábra szemléltet.

 


 

 



- A legújabb, 2009-ben elismert, zöldszáron érő típusú Szegedi 386 a korai vetésre törekvők jó választása. Kettős hasznosítású, bátran ajánljuk a korai silóhibridet termelők számára. N-reakciója kiváló, jó tápanyag ellátottság mellett kiemelkedő termés érhető el ezzel a hibriddel.



- Ebben az évben komoly gondot okozhat a belvíz és az árvíz is. Ezekre a területekre három hibrid is megoldást jelenthet. A Sarolta, a Szegedi TC 259 és a SZE 269 tökéletes választás a megkésett és a másodvetésû táblákon.



Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?