Termésbiztonság, termésnövekedés, magasabb olajtartalom

Agro Napló
Hódmezõvásárhely térségében, 5000 hektáron gazdálkodó Vásárhelyi Róna Kft. területén vizsgáltuk a Trifender® mikrobiológiai készítmény hatékonyságát, mely a Trichoderma asperellum antagonista gomba T1 törzsének konídiumait, illetve klamidospóráit tartalmazza.  

A napraforgó előveteménye kukorica volt, az azt megelőző évben pedig őszi búzát termesztettünk a kísérlet területén. Ősszel 3 q/ha 15:15:15-ös NPK-t szórtunk ki a területre, tavasszal 1,5 q/ha ammónium-nitrátot. Huszonegy napraforgó hibriddel állítottunk be a kísérletet. Minden hibrid parcella felét a gyomirtással (acetoklór + oxifluorofen) egy időben, de nem egy menetben kezeltük Trifender® -rel a vetés után 6 nappal. Csillagbimbós állapotban (06. 06.) a kontroll és a Trifender® -rel kezelt területet is fungiciddel (cimoxanil + famoxadon) és inszekticiddel (tiametoxam) permeteztük. Júniusban 74 mm csapadék hullott a kísérlet területén. Ezt megelőzően és ezt követően a napraforgó tenyészideje alatt jelentős csapadék már nem hullott. Folyamatosan végeztünk növénykórtani megfigyeléseket, de tüneteket (sclerotinia, diaporthe, foma, alternaria) csak elhanyagolható mértékben találtunk. A Trifender® -rel kezelt és a kontroll parcellák tekintetében nem volt jelentős különbség.

A betakarítást szeptember 4-én végeztük, és a mérleg meglepő különbségeket mutatott az előzményekhez képest. Szignifikáns volt a különbség a termés mennyiségében: a Trifender® -rel kezelt parcellák átlagosan hektáronként 687 kg-mal adtak több termést. A kezelt területen mindegyik hibrid jobban teljesített: 21 kg-tól 1500 kg-ig volt kimutatható az eltérés.

 


 

 

Tizenöt hibrid termésének az olajtartalmát is megvizsgáltattuk, a különbség ismét jelentkezett tizenhárom esetben a Trifender® javára. A vizsgált hibridek esetében átlagosan 1,03%-kal volt magasabb az olajtartalom a kezelés hatására. Ez is jelezte a zavartalanabb anyagcsere folyamatokat.


 

 

A Kwizda fejlesztés fontosnak tartja a napraforgó termesztők speciális igényeinek kielégítését. Ezért napraforgóban is olyan csomagokat állítottunk össze, amelyek mennyiségileg és minőségileg egyaránt megalapozzák a jövedelmező termesztést.

- Alapos alapkezelés: CAMEL® BOX

A 10 ha-os ikercsomag két tagja – a Global® 240 EC (oxifluorofen) a magról kelő kétszikûek, az Aceto® EC az egyszikû gyomok elpusztítására szolgál. A preemergens gyomirtó szerek, még viszonylag kevesebb csapadék mellett is, biztosítják a napraforgó gyommentes kezdeti fejlődését.

- Együtt gazdaságosabb: „ECO” csomag

A magasabb olajtartalom elérése érdekében a Camel® Box Wuxal® Boron lomb­trágyával lett kiegészítve.

- Teljességre törekedve: „SCLERO” csomag: Trifender® „talajaink totális testőre”. Elpusztítja a talajból fertőző gombákat, és elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését. A csomag a Camel Box® és a Wuxal® Boron mellett, Trifender®-t is tartalmaz. Így komplex megoldást nyújt a magról kelő egy- és kétszikû gyomok ellen, a talajból kiinduló fertőzések megelőzésére, valamint az olajtartalom növelésére.


A Trichoderma asperellum antibiotikus hatású anyagokat termel kórokozó mikroorganizmusok ellen. Más gombák gombafonalát közvetlen parazitája, növényi növekedést serkentő anyagokat termel. Cellulózbontást végez, és bizonyos mikroelemek felvehetőbbé válnak élettevékenységei nyomán a növények számára.

 

A gyökérrendszer környezetében lévő (más mikrobák által termelt) kedvezőtlen tulajdonságú anyagokat közömbösíti, lebontja. Ezen folyamatok valamelyike, vagy mindegyike hozzájárulhatott a fenti eredményekhez.

Máté Imre • Vásárhelyi Róna Kft.

Turóczi György egyetemi • docens (SZIE)

Mathiász Tivadar • Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zamir és Mavrik

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?