2024. augusztus 14. szerda Marcell

Új lehetõség az egyszikû gyomok ellen õszi búzában

Agro Napló
Az õszi búza gyomirtásában évrõl évre fokozódó problémát jelent az egyszikû gyomnövények elleni védelem. Ki kell emelnünk a nagy széltippan, vadzab, parlagi ecsetpázsit és az egyre feljövõben lévõ rozsnok fajok fertõzését, amelyek megjelenése bár az ökológiai és talajtulajdonságoktól függõen regionális, de annál komolyabb gondot jelentenek a termelõknek.  

A Cheminova Magyarország Kft. a Caliban nevû gyomirtó szerével a problémára olyan megoldást kínál, amely az említett magról kelő egyszikû gyomokon túl a tarackbúzára is hatékony. A készítményben a 10 g/kg jodoszulfuron mellett nagyon fontos szerep jut a 168 g/kg propoxikarbazonnak, amellyel a levélen keresztüli hatás tökéletesen kiegészül egy talajon keresztüli tartamhatással is. A Caliban a magról kelő kétszikûek közül kiválóan irtja a pipitérféléket, tyúkhúrt, pásztortáskát, vadrepcét és az árvakelésû repcét. Kísérleti megfigyelésekben a mezei acatra 80 %-os hatékonyságot tapasztaltunk. A hatóanyagok a növénybe kerülve blokkolják a fehérje bioszintézist és anyagcserét (ALS enzim gátlás), a növények sejtosztódása, majd növekedése leáll, a levelek elszíneződnek. A hatóanyagok növénybe történő bejutása viszonylag gyors, a gyomirtási tünetek megjelenése és a pusztulási folyamat a befolyásoló tényezőktől (hőmérséklet, talaj kémhatás) függően 1-2 hét körül alakul.

 


 



A Caliban 250 g/ha dózisának kijuttatását a kultúrnövény 3 leveles állapotától a bokrosodás végig, szárbaindulás kezdetéig időzítsük, ekkor érhetjük el a legjobb hatékonyságot. Vegyük figyelembe, hogy a készítmény eredményességét – főként egy megkésett kijuttatás esetén is – jelentősen fokozhatjuk a Keratív 0,5 l/ha-os dózisának hozzáadásával! Tudnunk kell, hogy a Caliban kevésbé hatékony a kék búzavirágra, árvacsalán fajokra és a nefelejcsre. A mezei árvácska, veronika fajok és a pipacs ellen nem hatékony!

 


 



Vetésváltási előírások: Caliban-nal kezelt őszi búza után következő tavaszi vetésû növény esetében vetési korlátozások nincsenek. Ugyanabban az évben ősszel a kezelt területre kalászos gabona vethető, őszi káposztarepce csak szántást követően kerülhet a területre! Caliban-nal kezelt őszi búza betakarítása után, másodvetés esetén kerüljük a keresztesvirágú növények vetést!

 

Dr. Varga Zsolt



00-36-20/943-86-22

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Erdőtelepítésre még bőven van forrás

Az ezen a héten újranyíló pályázattal együtt a Vidékfejlesztési program (VP) öt kiírásában van még fejlesztési forrás az erdőgazdálkodók számára. A pr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?