Kukoricától a zabig - gazdag vetõmag kínálat

Agro Napló
A Gabonakutató Nonprofit Kft. immár 85 éve foglalkozik növénynemesítéssel, munkánk eredményeképp közel 20 növényfaj fajtáit és hibridjeit kínáljuk a termelõknek.

Az elmúlt 2009-es évet elemezve ismét új tapasztalatokkal gazdagodtunk. Az aszály más időpontban és módon jelentkezett, mint 2007-ben. Ezért az ország egyes részeit eltérő módon sújtotta, és jelentős különbséget mutattak az egyes növényfajok is. A kukorica talán a legérzékenyebb a vízhiányra, ezért bíztató, hogy tavaly is kiemelkedő eredményt nyújtottak hibridjeink. Az azt megelőző intenzív évben és a 2007-es aszályban is jól vizsgáztak kukoricáink, s most sem vallottak szégyent. 



Dacolók és intenzívek



A Kenéz már több éve a figyelem középpontjában van, termőképessége kiváló és jól alkalmazkodik az eltérő termesztési feltételekhez. A FAO 400-as csoport elején érik, erényei aszályos körülmények között még szembetûnőbbek.

A GK Boglár 2009-ben vizsgázott először nagyüzemi körülmények között. A megmérettetés jól sikerült, hiszen intenzív területeken is a legjobbak között szerepelt. Az állománya tetszetős, termése és szárszilárdsága miatt a termelők gyorsan megkedvelték.

A GK Csanád kiemelkedik gyors kezdeti fejlődésével, tetszetős megjelenésével. Szemtermése egészséges, a csövei 18–20 szemsorosak. Elsősorban az intenzív területen termelőknek ajánljuk.

A Szegedi 349 sok hibriddel ellentétben kiválóan dacolt az elemekkel. A jelentős aszály és az őszi viharos szelek sem tépázták meg, szárszilárdságával és stabil hozamával méltán megbecsült kukoricánk. Speciális felhasználási területe az élelmiszeripar, hiszen a grízgyártáshoz kiváló alapanyagot biztosít. A különböző termőhelyek változó körülményei alig befolyásolják az erre a hibridre jellemző magas grízkihozatalt.

A legújabb, 2009-ben elismert, zöldszáron érő típusú Szegedi 386 a korai vetésre törekvők jó választása. Kettős hasznosítású, bátran ajánljuk a korai silóhibridet termelők számára.



Versengő növényfajok



Talán az aszályt legkevésbé a takarmánycirkok sínylik meg. Ezért, és széleskörû felhasználhatóságuk miatt ajánljuk szemescirok hibridjeinket (Alföldi 1, GK Emese), a Róna 1 silócirkot, valamint a szudáni füveket (Akklimat, GK Csaba). Jelentős munkát végeztünk a cirok gyomirtás területén, mely kísérletek eredményeként engedélyezték a Pledge 50 WP használatát alapkezelésben, mely jelentősen megkönnyíti a cirok gyomirtását.

A hazai szójatermesztés újabb lendületet kaphat, hiszen az ország nagy részén sikerrel és nyereséggel termelhető, és nem elhanyagolható, mint kiváló elővetemény. Kínálatunk kiemelkedő fajtája a 2008-ban minősített Pannónia kincse középérésû szója. A termésátlaga 4,5 tonna feletti és alkalmazkodó képessége minden területen sikeressé teszi termesztését.

A hagyományos olajipari napraforgó hibridjeink idén is jól vizsgáztak. A Manitou PR és Masai PR állták a versenyt a vetélytársakkal. A Mandala fajtajelöltünk kimagasló terméspotenciálját különböző körülmények között bizonyította.

Kínálatunkat tovább színesíti egy új elismerésû köles, a GK Alba (fehér), mely az eddig kedvelt Fertődi 2 (sárga), és a GK Piroska (piros) mellett jelent meg.

A tavaszi kalászos ajánlatunkat gazdagítja egy kiváló tavaszi árpa a GK Habzó, mely az elmúlt években kivétel nélkül a legnagyobb termést adta az országos kísérletekben. Ez az árpa nemcsak termőképességével tûnik ki, hanem a malátázási tulajdonságai miatt a sörgyártás kitûnő alapanyaga.

 


 



A tavaszi zabot vetők számára egy igazi különlegességgel szolgálhatunk, hiszen elismerést nyert az első fekete zabunk a GK Kormorán, mely a lovak legkiválóbb takarmánya. A zab kínálatunk széleskörû, hiszen a hagyományos zabok mellett, (GK Pillangó, GK Iringó) pelyvamentes zabot is kínálunk (GK Zalán), mely a biotermesztésben is közkedvelt.

A legutóbbi eredmények tükrében is bátran kijelenthetjük, hogy a változatos időjárási körülményekhez jól alkalmazkodó hibrideket és fajtákat kínálunk Önöknek. Stratégiánk, hogy a növényfajok széles választékával, a termesztés minden igényét kielégítve legyünk jelen a piaci versenyben.

Virágné Pintér Gabriella






Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?