2024. május 8. szerda Mihály

Permetezés Caffini-val

Agro Napló
A válság ellenére a SZEGÁNA Kft, a Caffini permetezõk hazai forgalmazója, tovább tudta növelni eladásait.

A Caffini gyár kizárólag permetezőket gyárt, kínálatukban mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kialakításút. Szántóföldi- és ültetvénypermetezők vannak függesztett, vontatott és önjáró kivitelben, egyszerû olcsó változatok mellett a minden igényt kielégítő profi, számítógépes vezérlésû, teljesen hidraulikus vezérlésû vagy akár lombérzékelős változat is a termékpaletta része.

Az ültetvénypermetezőknél, az ültetvények sokfélesége miatt is igen vegyes volt az eladott permetezők felszereltsége. Az axiálventilátoros Caffini T rend Plus Reverse permetezőknél főleg a vontatott 2000 literes permetezők fogytak nagy 920 mm átmérőjû ventilátorral, mely akár 63 000 m3 levegőt képes szállítani munkaóránként. Ez a nagy légszállítás magas fák (akár 7–9 m) és nagyobb sortávolságok (10–15 m) esetén szükséges, hogy permetszer a magasan levő levelekre is jusson. Ezek a permetezők mind ikerventilátoros (az egyenlő jobb és baloldali légkiáramlás érdekében) és fordított légáramos kivitelûek. A fordított légáram esetén a permetező előröl szívja, hátul pedig kifújja a levegőt, előnye hogy nem szedi össze a permetező légárama által levert leveleket és a traktor felé szinte nem is jut a permetszerből, így védi a kezelő egészségét.



Szőlő és intenzív gyümölcsös ültetvénybe ajánlott a Caffini Synthesis, mely hasonló az előzőekben említett T rend Plus Reverse permetezőhöz, annyi kiegészítéssel, hogy a levegő kiáramlási helyén terelőlemezekkel van felszerelve a gép. A terelőlemezek segítségével jól szabályozható a légáram, ezért kisebb a kárbaveszett légáram és permetszer, tehát takarékosabban végezheti a permetezést. További nagy előnye ennek a permetezőnek, hogy szeles időben is jól lehet vele dolgozni.



Szántóföldi zöldségekhez, üvegházakhoz és magas fák permetezéséhez egyaránt alkalmas radiálventilátoros légágyús Caffini Performer és Geomais permetezőink a termelői tapasztalatok alapján egyenletes, gomolygó ködöt képeznek, és így szépen az egész növény védelmét megoldja, a nagy légáram miatt a levelek fonákjára is jut vegyszer.



A permetezők legnagyobb része elektromos szelepekkel valamint részben szabályzó számítógéppel került eladásra. A szabályzó számítógépről az általános vélemény, hogy pontos és rendkívül egyszerû a használata. Még olyan gazdák, akiknek ez volt az első számítógéppel szerelt munkagépük megjegyezték, hogy gyorsan és gond nélkül sikerült elsajátítaniuk a kezelését.

Nagy Márk, Szegána Kft.

 






M.I.: Géptípus: Caffini Trend Plus Reverse 2000/920, 2008.

Opciók: Elektromos szelepek, terelőlemezek magas fákhoz, 920 mm átmérőjû ventilátor.

Traktor: McCormick F100 (92 LE)

Tapasztalat, vélemény: azért döntöttem Caffini permetező vásárlása mellett, mivel munkahelyemen 3 Caffini Trend Plus axiálventilátoros permetező dolgozik évek óta 200 ha feletti területû gyümölcsösben gond nélkül. Minden téren elégedettek vagyunk a géppel, üzembiztos, szépen szór. Almásunk van, 1000 liter/ha mennyiséget permetezünk ki, 8-9 km/h munkasebességel, így a 3,5 m-es almafákat egyenletesen szépen befedi a vegyszer.

 


 

M.B.Z.: Géptípus: Caffini Geomais 1000, 2009.

Opciók: elektromos szelepek, hidraulikus mozgatású légágyú, vegyszerbekeverő.

Tapasztalat, vélemény: a légágyús permetezőt kiváló permetképzés, egyedülálló hatótávolság (szélmentes időben), könnyû és praktikus kezelhetőség (robotfej)jellemzi. Kertészeti kultúrákban (nálunk a dinnye) kiváltképp jól használható, mivel a taposási kár teljes mértékben csökkenthető. A kultúrák/állományok kezelésének eredményessége tökéletes, mivel az erős légáramlat a permetező szert a levelek mindkét oldalára eljuttatja. Ha teljes képet szeretnénk kapni, akkor meg kell említeni az egyedüli negatív tényezőt, ami a szélérzékenység. Munkavédelmi szempontból biztonságos megoldás a flakonmosós vegyszerbekeverő beépítése.

Tapasztalataink a Szegana Kft.-vel: mindig korrekt, gyors és udvarias ügyintézéssel találkoztunk. Ajánlataikat a mi érdekeink szem előtt tartásával tették meg. Az üzletek lebonyolításakor mindig pozitív hozzáállást tanusítottak! Részünkről elmondható, hogy a Szegana Kft. azon kevesek közé tartozik, akikkel érdemes a mai világban üzletet kötni!




 

SZ.I.: Géptípus: CAFFINI Trend Plus „Reverse”.

A tulajdonosról: kb. 30 ha-on gazdálkodik, gyümölcsöt és szabadföldi zöldséget termeszt.

Traktor: Carraro 7400 TGF (70 LE).

Tapasztalat, vélemény: a permetezőt 2009. tavaszán vásároltam. Ez a gép egy 2000 l-es axiálventilátoros permetező fordított légárammal, 920 mm-es ventilátorral, plusz álló terelőlapátokkal, felső terelővel és elektromos szelepekkel. A permetezőt elsősorban szilva és őszibarack ültetvényem kezelésére használom, de permetezek vele burgonyát és sárgarépát is. Ez utóbbiaknál a munkaszélesség tapasztalatom szerint kb. 24 m. Az álló terelőlapátok miatt egyenletes mindkét oldalon a ködképzés. A fúvókával ellátott felső terelők lehetővé teszik a magasabb növények permetezését is. A permetezőt egy 70 LE-s Carraro traktorral üzemeltetem. Ez a teljesítmény elegendő, de minimális a tartalék. Véleményem szerint célszerûbb lenne egy 85–90 LE-s traktorral mûködtetni. Eddig a permetező munkájával elégedett vagyok, meghibásodásom még nem volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!