PETKUS - A MEGBÍZHATÓ TECHNOLÓGIA

Agro Napló
Szárítás felsõfokon A PETKUS szárítók és terményfeldolgozó technológiák már több mint tíz éve jelen vannak a magyar piacon, s évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be a hazai terményfeldolgozásban a tisztítástól, a szárításon keresztül, a vetõmag feldolgozásig.  

A németországi gyártó magyarországi első számú márkaképviselete a Mepet Kft. Az együttmûködésüknek köszönhetően már több mint 100 szárító épült fel eddig a hazai piacon. A 2009-es évben a MEPET

Kft. 22 komplett szárítótelepet épített fel, és már tucatnyi telep építése elő van készítve a 2010-es évre.



A PETKUS szemestermény-szárítók megbízható, könnyen kezelhető, racionális üzemû keresztcsatornás szárítók.



A magok kímélő módon és gazdaságosan kerülnek szárításra. A szárító energiatakarékos, környezetbarát és könnyen kezelhető ismérveivel megfelel nemcsak a mai, hanem a jövő követelményeinek is. A PETKUS szárítók alkalmazási területe széles, használhatók takarmány-, étkezési és vetőmagvak, valamint olajos magvak szárítására.



A PETKUS szárítók ismérve a szekciókból álló modulrendszer, amelynek köszönhetően a szárító teljesítménye utólag is növelhető. A szárító-, hûtő- és kitároló szekciók stabil alátámasztáson nyugszanak. A szárító- és hûtőszekciók váltakozó elhelyezésû tetőformájú csatornákat foglalnak magukban a levegő be- és kivezetésére. A visszahûtésre alkalmazott szekciók száma változtatható.


 

A meleg levegő előállításához közvetlen fûtésû kazánok (D kivitel) vagy közvetett fûtésû hőcserélők (W kivitel) olaj- vagy gázégővel alkalmazhatók. A kazánok, ill. hőcserélők a meleglevegő-zónában nyernek elhelyezést.



A PETKUS szárítók a levegővezetés szempontjából kétféle kivitelben szállíthatók. Az egyik a standard kivitel (S kivitel), amelynél közvetlen átvezetéssel meleg és hûtőlevegőt a tetőtérben elhelyezett axiálventilátor beszívja, és a szabadba vezeti. A hőcserélős kivitelnél a felmelegedett hûtőlevegő a meleg levegőbe keveredik. A PETKUS szárítók másik változata a visszakeringtető elven mûködik (U kivitel). Ennél a hûtőlevegőt és a nem teljesen telített meleg levegőt a hûtőzónában levő ventilátor beszívja, és a meleg levegőhöz hozzákeveri. Ezen az úton a hőenergia magasabb kihasználtsága érhető el.




 

Az axiális ventilátorok a zsaluzat mögött nyernek elhelyezést, amelyek segítségével a szárítóban a légsebesség az ott levő terményhez igazítható. A zsaluzat nyitott kitárolóberendezésnél zárva van, így az ürítéskor a porképződés elenyésző. A szárítók horganyzott acéllemezből vagy nagy szilárdságú alumíniumból készült kivitelben szállíthatók.



A szárítandó terményt adagolóberendezéssel felülről töltjük be a szárítóberendezésbe, és ez szakaszosan csúszik az aknában lefelé. A termény légáramba kerül, amit a tetőformájú légelosztó keresztcsatornák tesznek lehetővé. A levegő a beszívócsatornákon jut a terményhez és a felette és alatta levő elszívócsatornákon igyekszik tovább.



A meleg levegő hőmérséklete a termény nedvességtartalmához igazodik. A termény útja cikkcakkban vezet a szárítóoszlopban az ürítőkhöz, a fenéklap tolattyújához. Eközben a magvak váltakozva felülről és alulról áramló légáramnak vannak kitéve. A maximális levegőáramlás kímélő és hatékony szárítást valósít meg.



A szárító kényelmes és egyszerû kezelését SIEMENS 10 „Touch panel” érintőképernyős vezérlés, valamint automata nedvességfelügyelet biztosítja. A képernyőn a szárító digitálisan jelenik meg, az értékek beállítása, a mûködési funkciók kapcsolása (betöltés, szárítás, hideg levegővel szárítás, utóhûtés, kiürítés) egy érintéssel elvégezhető. A további felügyeletet a Siemens PLC automatikusan vezérli.





A PETKUS szárító előnyei:



• Univerzálisan mûködtethető takarmány-, étkezési és vetőgabona, valamint olajos magvak szárítására.

• Nagy típusválaszték 3 méretsorban, 5-60 t/h teljesítménnyel.

• Egyaránt alkalmazható olaj, gáz és folyékonygáz tüzelőanyag.

• A levegő közvetlen vagy közvetett fûtése választható.

• Alacsony fûtőanyagigény a meleglevegő zóna szigetelésével és a hővisszanyeréssel.

• Alacsonyabb elektromos energiaigény tetőformájú légcsatornák és axiális ventilátorok, de legfőképp a szívott légszekrényrendszer alkalmazásával.

• A terményoszlop csatornáinak öntisztulása úgy biztosított, hogy a kitárolás pneumatikus mûködtetése szakaszos és igen intenzív.

• A kazán/hőcserélő elhelyezése a szárító házán belül van.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!