2009. évi kísérletek eredményei - Pioneer ajánlat 2010-re

Agro Napló
A betakarítási eredmények feldolgozása után a Pioneer hibridek idei kísérleti eredményeibõl szeretnénk közre adni egy összefoglalót. Az eredmények alapján pedig fókuszba állítjuk azokat az új és már jól ismert hibrideket, melyeket termõképességük és termésbiztonságuk folytán kiemelten ajánlunk az Önök figyelmébe.


 



Termőképesség és termésbiztonság. Mit is ért ezek alatt a Pioneer? Erre inkább úgy lehetne választ adni merre is tart a Pioneer nemesítési irányvonala, melyek azok a fő szelekciós szempontok, amelyek eredményeként hibrideket ajánlunk Önöknek. A teljesség igénye nélkül kiemelek néhányat:





1, Korai vethetőség, a hideg, kedvezőtlen körülmények tûrése, a jó korai fejlődési erély



Az idei év jó példa volt arra, hogy a korai vetéseknél még nedves talajba került a mag, de a máskor normális vetésidőre a talaj már kiszáradt a csapadékhiány miatt. Ezért volt sok helyen egyenlőtlen kettős kelés és ez bizony terméskieséshez vezetett. A Pioneer hibridjei jó korai fejlődési eréllyel rendelkeznek (MgSzH vizsgálatok), jó példa erre a P9400.





2, Fő nemesítési szempont továbbá a szárazságtûrés



A szárazságtûrés az egyik legfontosabb termésgarancia a kukoricatermesztőknek Magyarországon. Bár a kukorica kozmopolita növény, nekünk mégis a hazai száraz körülményekhez legjobban adaptálódó hibrideket kell ajánlanunk a Pioneer hibridek választékából. Ezért hozott létre a Pioneer nemesítő és kutató­központot Hódmezővásárhelyen, az ország talán legszárazabb termőhelyén. A Pioneer hibridek szárazságtûrését mi sem bizonyítja jobban, mint a 2007-es év, amikor számos kísérleti rendszerben (MgSzH-VCU, GOSZ-VSZT, Pioneer nagyüzemi kísérletek) termésükkel kimagaslottak hibridjeink. A PR37N01 nevét ekkor ismerték meg a kukoricatermesztők, nagyságrendekkel nyerte az államilag elismert hibridek kísérletét. Az N01 a termésbiztonságra törekvő nemesítés eredménye. Ez azt jelenti, hogy a hibrid 2007-től minden évjáratban, termőhelyen és termesztési szinten megtartotta kimagasló termőképességét a fentebb idézett kísérleti rendszerekben. A PR37N01 eltérő évjáratokat áthidaló termésstabilitása mellett, a különböző termőhelyekhez is remekül alkalmazkodik.





3, A szárazságtûrésnél még egy fontos tulajdonságot kell megemlíteni, a zöld száron érést



Ez a tulajdonság az idei évben is fontos volt az aszályos augusztus miatt. A zöld száron érő kukoricák képesek ellensúlyozni az aszály hatását a szemkitelítődés időszakában. A Pioneer számos zöld száron érő hibridet ajánl a termelőknek.



Szintén az idei év sajátossága volt, hogy az éréshez szükséges hőösszeget előbb megkapták a kukoricák így korábban értek be a megszokott időszaknál.





4, Előtérbe került a jó szárszilárdság,



a jó állóképesség, mivel a betakarításra kész kukoricák akár egy hónapot is kint töltöttek még a szántóföldön mire a kombájn megérkezett. Ezért nemesítői programunk kiemelt eleme a Pioneer hibridek szárszilárdságának fokozása.

A fenti követelmények értelmében nézzük is meg, mely hibridek képezik a Pioneer ajánlatának gerincét, milyen terméseket adtak az idei kísérletekben.

 



1. FAO 300 eleji éréscsoport



A FAO 300 első felébe tartozó kukoricáknál a termőképességet, termésbiztonságot tekintve három hibridet ajánlunk. A FAO 300 eleji kukoricáink 2009-es kísérleti eredménye látható az 1. számú ábrán.

 


 





A PR38A79 – P9400 – P9578 alkotta hármas a Pioneer FAO 300 eleji új ajánlata a gazdálkodóknak! E három hibrid fő jellemvonásai, ami alapján eldönthető melyiket hova, milyen technológiához tervezzük, a következőek:





PR38A79: a Pioneer hibridek között az egyik legjobb stressztûrő és alkalmazkodó kukorica. Termésében stabil, ha valamelyik környezeti tényező negatív hatása érvényesül remekül helyt áll, aszályos száraz években megbízhatóan teljesít. A kukoricatermesztés gyakorlatában szinte mindig van valami negatív tényező, ezért az A79 a termésbiztonságra törekvő gazdák kukoricája! Mûtrágyázási kísérleteinkben az A79 adta a legnagyobb termést – más Pioneer hibridekhez viszonyítva – a kontroll, tápanyag nélküli szinteknél, ez is mutatja kiváló alkalmazkodó- és stressztûrő képességét.



P9400: termőképességét a korai vetésekben lehet kamatoztatni. Jól tûri a korai vetések idején előforduló hidegebb körülményeket. Jól reagál a magasabb tőszámokra, tőszámkísérleteinkben nagyobb tőszámon magasabb termést adott a többi Pioneer hibridhez képest. Tetszetős nagy csövei egészségesek, jó ellenálló képességgel rendelkezik a különböző csőbetegségekkel szemben.



P9578: már az új generációt képviseli, termőképességben a genetikai előrehaladás látványos! 2008-ban az MgSzH kisparcellás fajtakísérleteiben minden sztenderd hibridet megelőzött termésben és betakarításkori szemnedvességben is (2. számú ábra). A FAO 300 végi hibridek szintjén terem, miközben vízleadása FAO 300 eleji! Szembetûnő jellemvonása talán a kétcsövûsége, még ebben a száraz évjáratban is hozta a második csövet! Ezt a hibridet határozottan ajánljuk mindenkinek, egy új termésszintet ismerhetnek meg általa a FAO 300 elején. A Pioneer idei nagyüzemi kísérleteiben is a vezető helyen végzett. A fentiek alapján is látszik, hogy a P9578 a jövő nagy hibridje, a Pioneer, bevezetőben is vázolt, nemesítői munkájának új FAO 300 eleji kukoricája.

 


 





A P9578 kiváló termésbiztonságát mutatja, hogy a 2008-as MgSzH kísérletekben és a 2009-es Pioneer nagyüzemi kísérletekben elfoglalt pozíciója megegyezik: mindkét említett kísérletben FAO 300 végi hibridekre jellemző termése az éréscsoport legkorábbi hibridjeire jellemző vízleadással párosul. Ennél a tulajdonságánál fogva az egyik leggazdaságosabb hibrid!



A FAO 300 első felében a Pioneer három fenti hibridje biztonságos termés elérését teszi lehetővé. Mindhárom hibridre jellemző a jó szárszilárdság, állóképesség.





2. FAO 300-as éréscsoport második fele



A magyar kukoricatermesztésben, vetésterületét tekintve, ez az éréscsoport bír a legnagyobb jelentőséggel Magyarországon. A Pioneer hibridjei a FAO 300 második felében jelentős szerepet töltenek be (Kleffmann, 2009), termőképességben közülük is kiemelkedik azonban a PR37N01. 2009-ben sem okozott meglepetést az N01, mint az előző években most is a legnagyobb termést adta a Pioneer nagyüzemi kísérletekben a FAO 300-as éréscsoportban. (3. sz. ábra)

A FAO 300 második felében kettő hibridet helyezünk az ajánlatunk középpontjába, természetesen a PR37N01-et és az P9494-et.

 


 





PR37N01: az utóbbi két évben (2008–2009) már jól ismertnek számít a magyar gazdák körében. Mindkét évjáratban számos kísérleti rendszerben (MgSzH-VCU, GOSZ-VSZT, IKR, Pioneer nagyüzemi kísérletek) termésben igen jól szerepelt. Különösen kiugrott az államilag elismert hibridek kísérletében (GOSZ – VSZT) az aszályos 2007-es évben. Agronómiai tulajdonságai nagyon jók, szára, gyökere erős. Korán vethető, nagyobb tőszámokra jól reagál.



Stressztûrő, jól adaptálódik az ország valamennyi termőhelyére, jól alkalmazkodik a különböző évek eltérő időjárási viszonyaihoz. Méltó utóda a korábbi generációk nagy Pioneer hibridjeinek. Az utóbbi két évben meredeken növekedett az ezzel a hibriddel bevetett terület Számítunk rá, hogy 2010-ben jelentősen növekszik részaránya. Termésstabilitását jól mutatja a következő két diagram (4-5. sz ábra), melyek úgy keletkeztek, hogy a 2009-es Pioneer nagyüzemi kísérletek eredményeit két részre bontottuk, a 8,5 tonna feletti és alatti kísérleti átlagok alapján. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mely hibridek szerepelnek jobban az alacsony, illetve a magasabb termésszinten. A Pioneer hibridek termésstabilitását jól mutatja, hogy nincs nagy átrendeződés, az egymáshoz viszonyított pozíciók hasonlóak, egy hibridet kivéve. Ez a hibrid az N01, mely magas termésszinten a legjobb FAO 300-as, az ábrázolt Pioneer hibridek között. (4. sz. ábra)

 


 

 

Az alacsony termésszinten azonban már felülmúlja a FAO 400-as Pioneer hibrideket is (5. sz. ábra)!

 


 

 



P9494: ez a hibrid már az új generációt képviseli. 2008-ban a hivatalos MgSzH kísérletekben elsőévesként több, mint egy tonnával múlta felül a sztenderd hibridek átlagát! Ez az eredménye látható a 2. számú ábrán. 2008-ban ugyanígy kiemelkedett a Pioneer termékfejlesztési kísérletekben is. Minden kukoricatermesztőnek határozottan ajánljuk a vetéstervbe illesztését!

A P9494-ről készült a fénykép.

 

3. FAO 400-as éréscsoport



A FAO 400-as éréscsoportban találjuk az igazán „nagy ágyukat”, melyek közepes és jó csapadékviszonyok esetén mutatják meg teljes terméspotenciáljukat. Az itt található hibridekhez fûződnek általában a legnagyobb termések. A Pioneer egyik FAO 400-as hibridjét, a PR37F73-at termésstabilitása, megbízhatósága miatt az MgSzH sztenderd hibridnek választotta. Az idei évben került bevezetésre a PR36V52, mely termőképességben, agronómiai tulajdonságaiban hibridjeink közül kiemelkedik.



PR36V52: erőt sugárzó növényfelépítésével, széles leveleivel jól megkülönböztethető más hibridektől. 2007-ben az MgSzH fajtajelöltek kísérleteiben 1400 kg-mal (!) múlta felül a sztenderd fajták átlagát, megmutatva kiváló aszálytûrését. Teljesítménye a Pioneer idei, 2009-es kísérleteiben is visszaköszön, ez látható a 6. számú ábrán, mely a teljes Pioneer portfolió teljesítményét mutatja.

 


 

 


 



Fábián László

termékmenedzser


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?