A Pioneer nemesítés legújabb eredményei - FAO 300 eleji Pioneer kukoricahibridek

Agro Napló
PR38A79 – P9400 – P9578 Az elmúlt évtõl egy teljesen új generáció jelent meg a FAO 300 elsõ felébe tartozó hibridek palettáján a Pioneer kínálatában. A Pioneer mindig is meghatározó volt ebben a szegmensben, elég ha csak a Clarica korszakra gondolunk vissza. Mostantól azonban egy új mércét jelentõ, termésben és agronómiai tulajdonságokban az eddigi hibrideket felülmúló „hármas-fogat” (merthogy három hibridrõl van szó) tagjai közül választhatnak a kukoricatermesztõk.



2008-ban került bevezetésre ennek az új generációnak az első képviselője, a PR38A79. Kiváló termesztői tapasztalatok jöttek vissza róla, termésbiztonságát kiemelkedő alkalmazkodóképességének, stressztûrő képességének köszönheti. 2007-ben, a szélsőségesen aszályos évben 910 kg-mal múlta felül a sztenderd fajták átlagát az MgSzH regisztrációs kísérleteiben. Ott ahol valamilyen környezeti tényező negatív hatása érvényre jut, biztosan az A79 kerekedik felül a termésben!

 


 

 



Az idei évben már nagyüzemi körülmények között vizsgázik a 2009-ben állami elismerést kapott P9400. Kimagasló termőképesség jellemzi, rekordokra képes a korai éréscsoportban. Korai fejlődési erélye igen gyors, ezzel látványosan megelőzi versenytársait.



A következő szezonban fogja a Pioneer bevezetni a harmadik, ebbe az éréscsoportba tartozó hibridet, a P9578-at. Idén minden kísérletbe elvetésre került, érdemes lesz majd figyelni a szereplésére. 2008-ban az MgSzH vizsgálataiban egytől-egyig minden sztenderd hibridet megelőzött, mely sztenderd hibridek között a legnagyobb területen termesztett FAO 300 végi ismertebb hibridek is vannak. A P9578-ra tehát FAO 300 végi rekordtermés jellemző, a korai kukoricák alacsony betakarításkori vizével!



Idén a kukoricavetéseket megelőzően már igyekeztünk minél több helyszínre elvetni, így minél több helyen bemutatni a fenti három hibridet. Szokásos nagy Pioneer kísérletbe 126 helyszínre kerültek elvetésre, ezen felül 324 db kisebb, úgynevezett információs kísérletbe. Mellévetésre, egy-egy hektárra való kipróbálásra, 644 helyszínre juttatták el csak az A79-et kollégáink a termesztőknek. A gazdálkodók emlékezhetnek még a „Hívjon ki minket” akciónkra, melynek keretein belül a jelentkező kukoricatermesztőknek 1-1 hektárra való vetőmagot adtunk, hogy saját körülményei között, az általa termesztett hibrid mellé vetve győződjön meg a fenti hibridek terméselőnyéről. A nagyszámú jelentkező miatt ilyen akcióba több, mint 100 helyszínre került ki vetőmag a mellévetésekből, azaz sok-sok adat lesz ezeknek a fontos hibrideknek a szerepléséről.



A nagyszámú betakarítási adat az összevont eredmények megbízhatóságát emeli, másrészt minden termőhelyre tudunk majd eredményeket mutatni, a helyi viszonyok figyelembevételével.



Minden kukoricatermesztőnek ajánljuk tehát figyelmébe az előbbi három hibridet, mert ezekkel még nagyobb terméseket érhetnek el a FAO 300 eleji, korai éréscsoportban. Érdemes lesz figyelni a kísérleti és üzemi eredményeiket!

 








Fábián László

Termékmenedzser

Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?