2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Charolais Charolles-ból

Agro Napló
Ebben a cikkben szeretném az olvasóval a franciaországi élményeimen keresztül megismertetni a Charolais marhát, egy kicsit összehasonlítva a körülményeket a Magyarországon meglévõkkel, érintve néhány sarkalatos pontot, mint például az állategészségügy. A cikk folytatásaként egy következõ számban, pedig a húsmarha-tartási, takarmányozási és állategészségügyi témaköröket fogom egy kicsit részletesebben kibontani, elõtérbe helyezve a Charolais fajtát.  



 


 

 



Legelőször 5 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem és a társamban, hogy a Charolais marhával fogunk foglalkozni. A voksot azért tettük le e fajta mellett, mert kiválóan honosodik, a világ számos országában tartják nagy számban. A kiváló hústermelő képessége mellett – amit a piac meg is fizet – a takarmány hasznosítása is rendkívüli, valamint a nagy izomtömeg ellenére nem mondható problémásnak, az ellés terén és megfelelő gondozás esetén elég szelíd. Ezek az okok összességében és az, hogy tetszik kinézetre is, juttattak el minket odáig, hogy megvásároljuk az elsőket Franciaországból. Azért döntöttünk úgy, hogy importáljuk a tenyészalapanyagot, mert mindamellett, hogy a fajta nagyon jól örökítette a kiváló hústermelő képességét, a zömmel, fajta-átalakító keresztezéssel kialakított magyarországi vonalakon, szembetûnő volt a különbség az import bikával termékenyített tehenektől származó azonos korú üszők és a magyar bika után születettek között. A mi célunk az, hogy egy kiváló és a régióban meghatározó törzstenyészetet hozzunk létre és ehhez véleményünk szerint szükség van a francia genetikai háttérrel rendelkező állományra.

 


 

 

 



Franciaországban a Charollais France International elnöke volt az, aki kalauzolt minket a tenyészetek között. A tenyészetek kiválasztásánál jó néhány szempontot figyelembe kellett venni. A genetika mellett főként állategészségügyi szempontból kellett a telepeknek megfelelniük. Csak olyan telepről vásároltunk, ahol Brucellózis, Leukózis, TBC, IBR, Kéknyelv mentes volt az állomány és az utóbbi kettőre vakcinázottak is.



Egyébként lényeges különbség, hogy bizonyos betegségek esetén a franciák sokkal rugalmasabban kezelik az állategészségügyet, mint mi. Például kéknyelv esetében, náluk elég régóta jelen van több szerotípus is és megtanultak vele együtt élni, vakcináznak ellene, ami nálunk egyenlőre nem lehetséges. Hozzá kell tennem, Magyarországon a gyakorlatban nincs kéknyelv. Jelenleg egyetlen regisztrált esetben bizonyosodott be, hogy a behozott állatok kéknyelv betegséggel fertőzöttek, - ami miatt védő és megfigyelési zónák vannak kijelölve - de szerencsére még a karantén idején fény derült az esetre és azóta, újabb beteg vagy gyanús egyedet nem regisztráltak. Szerintem ez köszönhető annak, hogy bizonyos szempontokból a magyar állategészségügy jól mûködik. A karanténozással kapcsolatos direktívákat teljes szigorral tartatták be velünk, míg ugyanez a francia félről nem volt elmondható.

 


 

 

Van különbség a tartási módozatban is. A leglényegesebb, legalábbis amit a Loire vidékén láttunk, hogy télen elletnek. Ennek egyszerû oka az, hogy így tudják munkaszervezés szempontjából a legkönnyebben megoldani. Az épületek mindenhol kaliforniai rendszerû nyakbefogóval vannak felszerelve, a téli takarmányozáskor ezt használják, illetve nagy segítség lehet, ha az állatot bent az állományban valamilyen okból meg akarják vizsgálni. Tavasztól ősz végéig az állatok legelőkertekben vannak. Ezeknek a kialakítása nagyon egyszerû, fa oszlopok közé három, vagy négy sor szögesdrót és az egészet körbeültetik sövénnyel. A kertekben a marhákat együtt tartják a birkákkal, azon a füvön, amit a marha nem tud lelegelni a birka még kiválóan megél. Szeretnék megemlíteni még egy dolgot, a marketinget, ami nem tartozik közvetlen az állattartáshoz, de nagyon szorosan kapcsolódik hozzá és a jövedelmezőség egyik kulcsa. Nagyon jó érzés volt ott állni Charolles-ban egy bolt előtt, ahol az egész üvegfalat egy hatalmas poszter borította, hirdetve a Charolais marhát és birkát, hogy a minőség garantált. Külön Charolais házat építettek a város szélére, aminek két szekciója van, egy kultúrház, itt a Charolais fajta hagyományaival és minden ehhez kapcsolódó témával lehet megismerkedni és egy éttermi rész, ebben csak a Charolais juhból és marhából készült ételeket szolgálnak fel. Természetesen tudom, hogy más a kultúra és ezt a legnehezebb megváltoztatni, de sajnos pont ezen a területen a legnagyobb a lemaradásunk.



Látogatásunk során sok hasznos információval láttak el bennünket, mind a kísérők, mind pedig a gazdák, egy kis unikumot, ami az elléssel kapcsolatos, megosztok önökkel: meg kell becsülni a párzás idejét, és alaposan megfigyelni a tőgybimbót, hogy megbecsüljük az ellés idejét. 8 nappal a várható ellés előtt, ugyanaz a személy minden este, ugyanabban az időpontban mérje meg az üsző testhőmérsékletét etetés előtt, ugyanazon testhelyen, azonos körülmények mellett. Három szakaszt kell figyelni. Többnapos 38,5°C-os testhőmérséklet után emelkedés lesz tapasztalható szintén több napon át kb. 40°C-ra. Amikor este a testhőmérséklet visszaesik 38,5°C-ra, üszőknél 38,8°C-ra, akkor az ellés még azon az éjszakán, kb. 6 óra múltán várható. Ha minden mûvelet a leírtaknak megfelelően történik, biztos a siker. Ha a tehén le van kötve, vagy ha nappal kijár, vagy a lázmérés etetés után történik, a testhőmérséklet 0,3–0,4°C-kal magasabb lesz. Kifejlett tehén esetében a 38,0–38,2°C testhőmérséklet jelzi, hogy az állat felkészült az ellésre.



Porkert Krisztián

A cikk szerzője: Porkert Krisztián

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!