Minõségi mûtrágyázás LINZER WARE termékekkel

Agro Napló
A tápanyagellátás a sikeres növénytermesztés egyik meghatározó tényezõje. Az õszi alaptrágyázás alapozza meg a kö­vetkezõ év termését, ezért különösen fontos, hogy mit, milyen adagban és mikor juttatunk ki. A kiváló minõségû LINZER WARE mûtrágyák biztos alapot adnak a növények kezdeti fejlõdéséhez.  





A kikelő növény számára fontos, hogy a tápanyagok a gyökérzet közvetlen közelében és felvehető formában legyenek jelen. A LINZER WARE NP- és NPK-mûtrágyák kiváló szórási tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő beállítással mindössze 5%-os eltéréssel teljesen egyenletesen szórhatóak. Így a bedolgozás után a talajban egyenletesen oszlanak el a szemcsék, nem lesznek tápanyaghiányos és túltrágyázott foltok, sávok.



A LINZER WARE termékek a növények számára azonnal felvehető formában tartalmazzák a tápanyagokat. A nitrogén ammónium- és nitrát-ion formájában van jelen. A foszfortartalom 80%-a, a káliumtartalomnak pedig 100%-a vízben oldható, tehát a növények számára felvehető.



A mûtrágyák kalciumtartalma segít megőrizni a talaj kémhatását. A LINZER WARE termékek tartalmaznak hozzáadott mezo- és mikroelemeket is, szintén a növények számára felvehető formában. Minden mûtrágyánk tartalmaz ként, amelynek 90%-a vízoldható, és a 10%-nál magasabb foszfortartalmú mûtrágyáink hozzáadott cinket is tartalmaznak a foszfor-cink antagonista hatás elkerülésének érdekében. Ismert tény ugyanis, hogy a túl nagy adagú foszfortrágyázás a cink felvételét gátolja, mivel a két vegyület kölcsönhatásával keletkező cink-foszfát rossz oldékonyságú, ezért a növények számára nem hozzáférhető.



A LINZER WARE NP- és NPK-mûtrágyák több szempontból is előnyösebbek az őszi alaptrágyázás szempontjából, mint például a hagyományos MAP és kálisó keverékének kijuttatása. A MAP csak ammónium formájában tartalmaz nitrogént, a növénynek viszont a nitrát formára is szüksége van. A MAP nagyon nagy hányadban tartalmaz foszfort (11% N, 52% P2O5), ezért kijuttatása csak foszforral gyengén ellátott talajokon lenne indokolt, az igényen felül kijuttatott foszfor ugyanis lekötődik a talajban. Csak MAP kijuttatása esetén nagyon tág a N:P arány (~1:5), amit később nagy mennyiségû nitrogéntrágyával lehet csak a növény számára megfelelő arányra (2:1, 3:1) módosítani. A MAP-kálisó keverék esetében a tápanyagok aránya valamivel kedvezőbb, viszont a keverékben nincs kén, és nincsenek mikroelemek. A keverékkel szemben a granulált mûtrágyák mellett szól az is, hogy a növény tápanyagfelvételének szempontjából sokkal előnyösebb a tápelemek együttes, egy szemcsében való jelenléte. Kísérletek kimutatták, hogy a növények több tápanyagot tudnak felvenni és jobban fejlődnek, ha a tápanyagokat helyileg együtt találják, mint ha a gyökérzet más-más része veszi fel az egyes tápanyagokat.



A LINZER WARE granulált NP- és NPK mûtrágyák kiegyenlített tápanyagellátást biztosítanak a növény számára, változatos hatóanyag-arányuknak köszönhetően ideális megoldást kínálnak minden kultúra részére. Területi képviselőink készséggel állnak rendelkezésükre a megfelelő termék kiválasztásában.



Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!