2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

OLIMAC DRAGO az intelligens kukoricacsõ-törõ adapter

Agro Napló
A Colosseum vagy a római vízvezetékek az antik világ egyedülálló mérnöki teljesítményei voltak. Van-e a mai olasz mérnökökben is kreatív és újító képesség? Miután gondosan szemrevételeztük az OLIMAC kukoricacsõ-törõ adapter mûszaki megoldásait, a válasz csak határozott igen lehet.  

 


 

 





Az OLIMAC DRAGO kukoricacső-törő adapter legfontosabb mûszaki előnyei



Automata törőléc állítás



Az extra hosszúságú törőhengerek felett (65 cm) elhelyezkedő törőlécek közötti távolságot egy rugós szerkezet állítja be minden egyes kukorica növény szárvastagságához. Ennek eredményeképpen a gép képes a legkisebbtől a legnagyobbig minden egyes kukoricacsövet betakarítani, nem képződik csőveszteség a kukorica betakarítás során. Az elveszített csövek száma „nulla”.





Törőhengerek, szárzúzó és füles láncok meghajtása egy hajtómûből



A gép meghajtási energiaigényét és a meghibásodási lehetőségeket csökkenti, a szerkezetet egyszerûsíti, a szervizelést könnyebbé teszi az adapter hajtómûvének konstrukciója. A hajtómûben elhelyezkedő, egy tengelyre felfûzött három kúpos fogaskerék közül a központi nagy kúpos fogaskerék előre a két törőhengert hajtja meg, lefelé egy gyorsító áttételen keresztül a szárzúzónak biztosítja a meghajtást.

A tengelyen levő 2 db kisebb méretû kúpos fogaskerék ugyancsak kúpokon keresztül felfelé a füles láncok lánckerekét hajtja meg.

 


 


 


 



Rögzített ellenkéses szárzúzó



A központi hajtómû felől kinyúló szárzúzó tengelyre szerelt kések a törőhengerek alatt végzik munkájukat.

A törőhengerek fent még tartják a szárat, miközben a percenként 2400 fordulatszámmal pörgő kések alattuk végzik „aprító” munkájukat. A forgókések felett mintegy 1 cm-rel egy fix pozícióba hegesztett élezett ellenkés helyezkedik el, így a két kés találkozásakor ollószerû vágóhatás keletkezik. Az OLIMAC szárzúzó munkája után a tarló azonnal szántható.

 


 


 







Lapos konstrukció, kitûnő betakarító képesség megdőlt állományban is



Az OLIMAC adapterek sajátossága a lapos, a talajsíkkal 18 fokos szöget bezáró talajra helyezési szög, valamint az extra hosszú (65 cm) törőszerkezet. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a veszteségmentes betakarítást megdőlt kukoricaállományban is. Szükség esetén a kukorica növények adapterbe történő terelése száremelő oldalcsigával is elősegíthető, amely opcióként a géphez vásárolható.



Napraforgó betakarítás



Az OLIMAC DRAGO egy kukorica betakarító adapter, nem napraforgó betakarításra készült célgép. Amennyiben azonban a gazdának szüksége van egy gyors és gazdaságos megoldásra ahhoz, hogy a napraforgóját elfogadható mértékû veszteséggel (1-2% között) betakarítsa, erre a célra gyárilag kifejlesztett szett segítségével percek alatt átalakíthatja OLIMAC adapterét.

A törőlécek közé egy speciális álló késpengét csavarozunk fel két csavarral a kombájn felőli részen. A füles lánc belső oldalához egy konzolt csavarozunk fel, amelyen egy lánckerékre szerelt, háromszög formájú forgókés helyezkedik el. A lánckereket a füles lánc belső oldala hajtja meg. A forgókés alul túlnyúlik a láncon és a törőlécekhez csavarozott állókéssel szemben dolgozva vágja le a napraforgó kaszatokat.

Az átszerelés gyorsabb és egyszerûbb, mint egyéb adapter típusoknál.





Még néhány szót általában a gyártóról, a szervizről, az adapterről és mûködéséről



Az egykor kis manufaktúra, ahol az első OLIMAC adaptereket gyártották, mára világszínvonalú gépgyártó üzemmé fejlődött. A gép minden komponensének gyártása – kivéve az olyan elemeket, mint csapágyak, láncok és csavarok – az OLIMAC gyárban történik. Számítógép által vezérelt megmunkáló központok végzik a fogaskerékgyártást és a hajtómûház öntvények végső megmunkálását. Az elmúlt 10 évben darabszámra vetítve a gyár termelése évi 300 darabról 1200–1400 adapterre nőtt, az USA-ban már 16-soros betakarító csőtörő is üzemel. Ezek a gépek mára már meghódították Nyugat-Európán kívül az Amerikai Egyesült Államokat, ahol eladásuk darabszáma évente megháromszorozódik, de ugyancsak nagy darabszámban vannak jelen az orosz, ukrán, román, lengyel és más kelet-európai piacokon.

Az adapter bevezetése Magyarországon a többi piacokhoz képest meglehetősen későn kezdődött el, de az eredmények rendkívül bíztatóak.



Nagy hangsúlyt helyezünk a szervizre és az üzemeltetők kiképzésére. A Pannonagri Kft. országos körjáratot folytató szervizbusza a vevőhöz helyszínre szállítja az alkatrészeket. Igény esetén a helyszíni javítást is elvégezzük.

A gép térvázas szerkezetû vázra épül. Minden olyan elem, amelynek nincs statikai funkciója, „ki van könnyítve”, így a gép súlya a konkurens termékekhez képest mintegy 20%-kal kevesebb. A gyártás során először a vázak készülnek el, többféle változatban 4-től 16-soros méretig. Az 5, 6 és 8-soros gépek összecsukható kivitelben is.



A gyártás rugalmasan és gyors határidőre történik. Eladási szezonban a gyárban csütörtökig megrendelt gépeket a következő csütörtökön már szállítóeszközre rakják és elindítják a célállomás felé. Ez úgy lehetséges, hogy az első félévben gyártott törőegység hordozó vázszakaszra az ugyancsak előzetesen gyártott és készre szerelt törőegységeket csavarkötéssel rögzítik. Ennek a rögzítési módnak megvan az az előnye is, hogy az OLIMAC adaptert „nem lehet összetörni”. Ütközés esetén a gép a csavarkötéseknél enged vagy megy szét és a megsérült alkatrészek, komponensek új alkatrészek beszerelésével pótolhatóak.

Az OLIMAC által kifejlesztett rendszer rendkívüli rugalmasságot tesz lehetővé a gyártásban és a gépek javításában is.



Az OLIMAC adapter után tarlót böngésző személyek csak az idejüket vesztegetik. Nem fölösleges időpocsékolás azonban, ha Ön, aki ezeket a sorokat olvassa, meglátogatja társaságunk kiállítási standját a debreceni Farmer Expo-n, a Bábolnai Gazdanapokon vagy az Agro+Mashexpo-n. Szeretettel várjuk, ismerkedjen meg személyesen is ezzel a kiváló betakarító adapterrel.

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!