AZOTER talaj-baktériumtrágya technológiája - a magasabb hozam érdekében

Agro Napló

Kitekintés



A talaj tápanyagigényét szakszerûen kell biztosítani a növény optimális terméshozama érdekében.

Az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával a növény magas hozamot ér el és alkalmazása gazdaságos. BIO termesztésben használható, talajjavító hatásával megfelelő magágyat biztosít az őszi és a tavaszi vetések számára.



Az AZOTER® talaj-baktériumtrágya használatával egészséges termőtalajt kapunk és egyben elkerülhető a pentozán hatás. E hatás lényege, hogy a szármaradványok talajba kerülésekor drasztikusan változik a talaj szén-nitrogén aránya, mivel a szerves anyagok bomlás közben nitrogént vonnak el környezetükből. A növénymaradványok lebomlásakor szinte teljesen eltûnik a talaj nitrogénkészlete, és a haszonnövény számára nem marad elegendő nitrogén, tehát nitrogénpótlás szükséges. A nem megfelelően kezelt, szalmában gazdag istállótrágyával vagy a helytelen mennyiségû mûtrágyával csak a szalma, tarló lebontásához szükséges nitrogént biztosítjuk. Ha a nitrogén pótlását az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával oldjuk meg, akkor a pentozán hatást is kiküszöböljük, és a növény számára kellő mennyiségû nitrogént juttatunk. Az AZOTER® a foszfor és a kálium felvételét elősegíti, valamint a szármaradványok, egyéb szerves anyagok lebontásával biztosítja az optimális tarlókezelést és a növények számára szükséges N-P-K arányt.





AZOTER® technológia alkalmazása a növények tápanyagigénye alapján



 


 

 

A kijuttatandó tápanyag mennyiségének összefüggésben kell lennie a talaj tápanyag-szolgáltató képességével. A táblázat alapján például 10 t kukorica szemterméséhez és a hozzá tartozó gyökér és szár termeléséhez, a talaj típusától és a tápanyag-ellátottságától függetlenül összesen 195 kg nitrogén, 105 kg foszfor és 200 kg kálium hatóanyag szükséges.

A táblázatból az is kitûnik, hogy – az AZOTER® talaj-baktériumtrágya használata mellett – az előző növénykultúra szár- és gyökérmaradványainak lebontása mennyi nitrogén, foszfor és kálium többlet hatóanyagot ad a következő növénynek. Ha például a kukorica előveteménye napraforgó volt, akkor a 3,5 tonna átlagtermésû napraforgó bedolgozott maradványa 30 kg nitrogént, 15 kg foszfort és 160 kg káliumot ad a kukoricának. Ha ezeket a szármaradványokból kinyert mennyiségeket összeadjuk az AZOTER® által biztosított 180 kg nitrogén, 80 kg foszfor és 30 kg kálium értékeivel, akkor összesen 210 kg nitrogén, 95 kg foszfor és 190 kg kálium tápanyag jut a kukoricának, tehát a mûtrágyázás elhagyható.





Őszi vetésû növények technológiája



Repce, őszi gabonák, zöldségfélék, és virágok esetén hektáronként 10 liter AZOTER®-t vízben elkeverve szántóföldi permetezőgéppel vagy hígítás nélkül a munkagépre szerelhető kijuttató szerkezettel a tarlóra permetezve – betárcsázva, a talajt lezárva – az előző növény aratása, betakarítása után a lehető legrövidebb időn belül alkalmazzuk. Így jobban segíti a növényi maradványok lebontását, a baktériumok gyorsabb szaporodását, és tápanyagban gazdagabb magágyat készíthetünk az őszi vetés számára. Ha tarlóra nem használjuk az AZOTER®-t, akkor legkésőbb ősszel, vetés előtt vagy a vetéssel egy menetben a talajra kell permetezni, és egyszerre a vetés mélységébe kell beforgatni. Felhasználását a nap korai és kései óráiban, szélcsendes időben javasoljuk, hogy az erős napfény ne tegyen kárt a készítményben található mikroorganizmusokban. Minden olyan készítménnyel jól keverhető és kijuttatható, amelynek nincs baktérium- és gombaölő hatása.



A tarlóhántáskor az AZOTER®-rel kezelt magágyban az őszi veteményeknek megfelelő mennyiségû, 30–50 kg kötött nitrogén, mobilizált és vízoldható foszfor, valamint a növényi maradványok lebomlásakor felszabadult kálium áll rendelkezésre. Így az őszi mûtrágyázás elhagyható. A téli periódus után, 10°C felett a nitrogéngyûjtő baktériumok ismét elkezdenek szaporodni, ezért a tavaszi trágyázás mennyisége 25%-kal csökkenthető. Tavasztól aratásig 50-60 kg további nitrogént juttat a baktériumtrágya a növénynek. A foszfor és a kálium feltárása egész évben folyamatos, mert a szárbontást végző és foszforfeltáró baktériumok mûködését a talaj hőmérséklete nem befolyásolja. Az AZOTER® technológia használatával és a fent említett táblázatban lévő számolás alapján látható, hogy az AZOTER®-rel kezelt őszi búzatábla hozama nagyobb, mint a kontroll tábláé.

 


 

 





Kezelés középérésû őszi búzánál:



A kontroll táblák 150 kg/ha nitrogén hatóanyagú mûtrágyakezelésben részesültek, míg a 10 l/ha AZOTER®-rel kezelt táblák mûtrágyát nem kaptak (grafikon). A forgalomban lévő talaj-baktériumtrágyák közül a legnagyobb sejtsûrûséggel – 12-16 milliárd sejt/ml – az AZOTER® rendelkezik.



Kiszerelés: 25 és 50 literes hordókban.

Eltarthatóság: hûvös (4–14 °C), naptól védett helyen 3 hónapig eltartható.

Ár: 940 Ft/l +áfa leszállítva.

FVM engedélyszám: 46318/2004. BIOKONTROLL: K-3703/04.

 

Újdonság!

TCaP 28 természetes kalcium-foszfátot javasoljuk a foszfor és a kalcium tápanyag utánpótlására.



TCaP 28 főbb összetevői:

• 28–31% P2O5, az élettani, biokémiai anyagcsere folyamat egyik főeleme,

• 50% CaO, a savanyú talajok pH értékét emeli,

• 0,7–1,5% MgO, a növényi klorofill képződést segíti,

• értékes nyomelemeket, mint pl. vasat, cinket, rezet és szelént tartalmaz.



Hatása hosszan tartó, a talajból nem mosódik ki. Min-den növényhez felhasználható hagyományos és biogazdálkodásban egyaránt. Amennyiben a talajban nincs elegendő foszfor, akkor ősszel, alaptrágyázáskor kell kijuttatni 150–300 kg/ha mennyiséget. A TCaP 28 finom őrlemény, szemcsemérete 0,63-1 mm, ömlesztve vagy big-bag kiszerelésben kapható.



Ha a TCaP 28-at az AZOTER® talaj-baktériumtrágyával együtt használjuk, akkor az AZOTER®-ben lévő Bacterium Megatherium a növények részére 95%-ban felvehető formába alakítja át a foszfátot. Példa: 250 kg TCaP 28–ban ~75 kg P2O5 található, ebből 95% hasznosul, tehát 71 kg-ot vehet fel a növény hektáronként.



FVM engedélyszám: 02.5/710/7/2009. BIOKONTROLL: 13309/09.

További hasznos információért kérjük, tekintse meg a www.pannon-trade.com honlapunkat, illetve munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.



Elérhetőségeink: H - 9026 Győr, Mayer Lajos u. 69.

tel.: +36-96/517-777, fax: +36-96/517-776

mobil: +36-30/956-1358

azoter@pannon-trade.comwww.pannon-trade.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?