A SUMMIT-AGRO repcekínálata

Agro Napló
A repcesiker tovább folytatódik „...próbálj meg mindent és tartsd meg a legjobbat” Pethe Ferenc (1762–1832)

Az őszi káposztarepce hazai termesztése soha nem tapasztalt látványos növekedésen ment keresztül az elmúlt években. Jelentősen emelkedett a termesztéstechnológia színvonala, ami óhatatlanul a termésátlagok javulását eredményezte.

A jelenlegi hazai vetésterület meghaladta a 260 000 ha-t, s a jóslatok szerint ez még tovább növekedhet az elkövetkező években, azáltal, hogy az alapanyag felhasználási és értékesítési lehetőségek fokozatosan évről-évre emelkednek.

A repce megtalálta a méltó helyét az üzemi vetésforgók szerkezetében, véglegesen eldöntve azt a korábbi dilemmát, hogy extenzíven vagy intenzíven kell termelnünk, és ma már igényességével a legfontosabb szántóföldi kultúrává vált. A széles körû ipari célú felhasználás megköveteli a nagyfokú termésstabilitást, amit egyrészt a kimagasló genetika, másrészt a fegyelmezett, pontos agrotechnika tud biztosítani.

A Summit-Agro által forgalmazott repcefajták, amelyek az Euralis/Rustica cégcsoport nemesítői munkáját dicsérik, magukban hordozzák azt a nagymértékû genetikai fejlesztést, amely az utóbbi tizenöt évben végbement e növényfaj nemesítésében. A nemesítési célkitûzések tekintetében elsődleges szempontot kapott a termésstabilitás, a termőképesség fokozása, a télállóság növelése és a betegség ellenállóság. Az Euralis repcefajták tökéletesen alkalmasak biodízel előállításra, magas olaj és alacsony glükozinolát tartalommal rendelkeznek.

Az elmúlt években beállított előkísér­letek, amelynek célja a hazai adaptáció vizsgálata, az itthoni viszonyokhoz legjobban alkalmazkodó és a legjobb eredményeket produkáló fajták kiválasztása, jól tükrözték a szélsőséges időjárási körülményeket is elviselő Euralis repcék genetikai potenciálját.

Az idei rendkívüli csapadékszegény tavasz ellenére is elfogadható állományok alakultak ki üzemi körülmények között. Az ország csapadékosabb, dél-nyugat-dunántúli termesztési körzetében várhatóan magas termésátlagok lesznek, míg a többi területen, az időjárási hatásoknak megfelelően, szerényebb betakarítási eredmények jósolhatók.

A korai hibridrepcék favoritja a 2001 óta köztermesztésben lévő Elvis remekül szerepelt az idei vizsgálatokban. Évek óta bizonyítja, hogy méltán vívta ki magának azt az elismerést, ami alapján egyre több termelő ragaszkodik hozzá. Elsősorban a nagyfokú termőképessége és termésstabilitása miatt közkedvelt nagyon sok üzemben. Az államilag elismert hibridek kísérletében, éréscsoportjában, immár kilencedik alkalommal végzett az első helyen, 105,4%-kal. Az üzemi demo kísérletekben több helyen 5,0 t/ha fölötti termésátlagot tudott realizálni. Olajtartalma is kiemelkedő, 47% és hektáronkénti olajtermése is látványos 106,4% volt, az állami kísérletben. Agrotechnikai tulajdonságai közül ki kell emelni a nagyon jó kezdeti fejlődési erélyt, ami esetenként egy megkésett vetésben tud kiválóan hasznosulni. Kelése egyenletes, robbanásszerû. Az Elvis jól tolerálja a kevésbé intenzív termesztési körülményeket, jó a tápanyag feltáró képessége, a jó kiszolgálást viszont nagyon nagy terméssel hálálja meg. Növénymagassága közepes, szárszilárdsága kiváló.

Pék Ferenc-Kampfl Kft. Zalaegerszeg,növénytermesztési ágazatvezető szerint: ”…az Elvis az egyik legjobb hibridrepce azok közül, amiknek a termesztését kipróbáltam nagyüzemi körülmények között.”

 


 

A középérésû hibridek közül ajánljuk az Olano névre hallgató hibridrepce kipróbálását, azoknak a kedves partnereknek, akik egy újabb genetikával rendelkező megbízható hibridet keresnek. Termőképességét jól tükrözi a hivatalos állami kísérletben 2007-ben mért eredménye, melyben 4,93 t/ha-t és 121,1 %-os termést ért el a standard fajták átlagához viszonyítva. Ezzel a terméseredményével abszolút első helyen végzett az összes bejelentett repce versenyében. Az elmúlt évben sem kellett szégyenkeznie az MgSzH kisparcellás kísérletében, 4,51 t/ha-os eredményével az előkelő élmezőnyben foglalt helyet. Az Olano nagyon magas, 45% fölötti olajtartalommal rendelkezik. Termete alacsonyabb, mint az átlag, télállósága átlag feletti, állóképessége kiváló. Az Olano az üzemi demo kísérletekben 3,7 t/ha fölötti termést ért el 12 hely átlagában.

 


 

A középérésû hibrid csoport igazi újdonsága az ES Artist, amely már lehetőséget kapott a bemutatkozásra az elmúlt esztendőben, és az új fajtákat kereső gazdák közül jó páran már ki is próbálhatták. Kiváló termőképességét a tavalyi üzemi kísérletekben is bizonyította. Az Es Artist 2008-ban 11 kísérleti helyen került beállításra, és átlagban 4,073 t/ha eredményt produkált.

Az ES Artist nagyon magas olajtartalommal és igen kedvező, alacsony 13-15 mikromol/g glükozinolát tartalommal rendelkezik. Rendkívül értékes tulajdonsága ennek a hibridrepcének, hogy genetikailag egy kimagasló betegségellenálló képesség jellemzi. Különösen a fiatalkori állományt pusztító Phoma spp. és Pyrenopeziza spp. toleranciáját kell kiemelni, amely a termesztés biztonságához tud jelentősen hozzájárulni.

Az ES Artist az Euralis/Rustica repcékre jellemző közepes termettel és nagyon erős szárral ebből adódóan kiváló állóképességgel rendelkezik. Kifejezetten intenzív típusú, igényli a jó agrotechnikai körülményeket.

 


 

Azoknak a kedves partnereknek akik a repcetermesztésüket a szabadelvirágzású fajtarepcékkel képzelik el, változatlanul az ES Astrid az egyik legjobb ajánlat. 2005 óta forgalmazzuk ezt a kiváló középérésû repcét. Termőképességét sok helyen a hibrideket is megszégyenítő magterméssel, az elmúlt évben is markánsan bizonyította. A beállított üzemi kísérletek terméseredménye 4,26 t/ha

volt, 11 hely átlagában.

Az ES Astrid jól tolerálja a gyengébb termesztési körülményeket is, bár igazán rekord termésre az intenzív viszonyok mellett képes. Beltartalmi mutatói is kiemelkedőek, különösen a hektáronkéni olajtermése látványos. Alacsony 140–150 cm-es növénymagasság jellemzi, bőséges alulról induló oldalelágazásokkal. Nagy előnye ennek a kompakt típusú repcének a kedvező, veszteség nélküli, olcsó betakaríthatóság, ami egyre inkább előtérbe kerül és igényként jelentkezik a termelők körében.

 


 

A korai fajtarepcék közül évek óta előkelő helyen szerepel az Eleonore, amely rendkívül megbízható fajta. Jól elviseli a gyengébb termesztési körülményeket is, de ahol kellőképpen kiszolgálják ott rekordokra képes. Az államilag elismert fajták kísérletében 2007-ben 3,56 t/ha-s terméseredményt realizált éréscsoportjában. Nagyon magas 45-46%-os olajtartalommal rendelkezik.

A repcetermesztés sikerét jelentősen, akár 20%-kal is befolyásolja a fajtaválasztás nagyon fontos és megkerülhetetlen kérdése. Nagy felelősséget és szakértelmet is kíván ez a feladat, amelyben segítségünkre lehet a saját területünkön beállított üzemi kísérlet, mely az összes információt első kézből nyújtja. Gazdálkodásunkban folyamatosan jelentkező kihívásokra csak úgy tudunk felkészülni, ha a mindig újat és jobbat kereső kísérletező gazdái leszünk a birtokunknak. Bizalommal ajánljuk figyelmükbe a Summit-Agro értékes repce vetőmagjait.

 


 

Kiss Péter

Summit-Agro Hungária Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!