GVH-eljárás az élelmiszer etikai kódex miatt

Agro Napló
A Gazdasági Versenyhivatal azt vélelmezi, hogy az élelmiszer-termékpálya kódex megsérti a deklarált versenyszabadságot a piacon.  

Ezért a versenyhatóság több agrárszervezet ellen eljárást kezdeményezett. Mint ismeretes, az élelmiszer etikai kódexet még április elején írta alá több szakmai szervezet annak érdekében, hogy július 1-jétől a magyar áruk aránya a nagy áruházláncok polcain elérje a 80 százalékot. Dékány András, az FVM szóvivője az üggyel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a szaktárca egyetért a dokumentumban foglalt szakmai célkitûzésekkel. Hozzátette azonban azt is, hogy az FVM biztos abban is, hogy a szakmai szervezetek által kidolgozott irányelvek nem sértik a versenyjogot.



Az etikai kódexben foglaltak ugyanis nem a versenyről szólnak, hanem az etikus piaci magatartást rögzítik. Jelezte egyben azt is, hogy a GVH esetleges szakmai javaslataira mind az aláíró szervezetek, mind az FVM nyitott, és hajlandó azokról a GVH-val egyeztetni. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára viszont azon az állásponton van, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eljárása bizonytalanná teszi az élelmiszer etikai kódex július elejétől való alkalmazását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!