Zöldség-gyümölcs piaci kilátások -válság és stratégia

Agro Napló
A fenti címmel tartotta szakmai tanácskozását a Budapesti Corvinus Egyetemen a közelmúltban a FruitVeb. Az elõadások a gazdasági válságnak a zöldség-gyümölcs ágazatra való hatásáról, az ágazati stratégiai megvalósíthatósági tanulmányról és a válságkezelésrõl szóló javaslatokról szóltak. A program része volt a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem képviseletében felkért hozzászólók elõadása is.  



Magyarország földrajzi és természeti adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a zöldség és gyümölcs termesztésére, valamint kereskedelemre. Az ágazat szerepe a rendszerváltás után jelentősen felértékelődött, miután ezen a területen a termelésnek és a kereskedelemnek nincsenek Európa Uniós kvótái és korlátai.



Szakmai körökben mára már nyilvánvalóvá vált, hogy az EU-s és a hazai szinten mérve is alul támogatott magyar zöldség-gyümölcs ágazat az elmúlt 20 év piacgazdasági körülményei közt is felszínen tudott maradni, több, sokszor magasan támogatott más mezőgazdasági ágazatokkal szemben. A jelenlegi pénzügyi válságban még sokkal kontrasztosabb a kép, mert épp azok a gazdaságok és szervezetek kerültek bajba – és sokan felszámolás alá –, akik az elmúlt években beruháztak és fejlesztettek, hogy produktivitásuk és hatékonyságuk növelésével fel tudják venni a versenyt a feketegazdaságban tevékenykedőkkel.



A téma iránt érdeklődők honlapunkon olvashatnak bővebb terjedelemben. www.agronaplo.hu/termekinformaciok/32

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!