2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elõtérben az üzemanyag-takarékosság és a nedvességmegõrzés

Agro Napló
Sok érdeklõdõt vonzott a Güttler Kft. és az Austro Diesel hazai képviselete által közösen szervezett országjáró vándorbemutató 2009. március 30. és április 4. között.





A bemutatott Massey Ferguson erőgépek közül kiemelendő az MF 8600-as sorozat, amely nemcsak egy 370 LE-ig terjedő nagy teljesítménytartományt kínál a gazdáknak, de sok területen megnöveli a termelékenységet és a teljesítőképességet is – hangsúlyozta előadásaiban Löwi Vilmos az Austro Diesel hazai értékesítési vezetője.

 

 


 

 

Sok gazdát foglalkoztat a „hektáronkénti gázolaj-megtakarítás” kérdése. A versenyképesség megőrzése érdekében minden gazda az üzemanyag-felhasználás és az abból következő hektáronkénti fix költség csökkentésére törekszik. Az SCR technológia (szelektív kipufogógáz-csökkentés) alkalmazásával ez a költségcsökkentés megvalósítható. Kihangsúlyozta, hogy az MF traktorok alkatrészellátása az ország egész területén 24 órán belül biztosított, így mûszaki probléma esetén sem kell az erőgépek hosszú kiesésére számítani.

 


 

 



Páska Norbert a Güttler Kft. értékesítési vezetője felhívta a figyelmet, hogy a változó klimatikus viszonyok miatt igen nagy szükség van a nedvesség megőrzésére a talajban. Az érdeklődők megtekinthették testközelből, hogy a Güttler talajmunkagépek hogyan végzik el a talaj optimális lezárását. Szó esett még a frontfüggesztővel szerelt erőgépek és a Güttler fronthidraulikus magágykészítők alkalmazásáról. A gazdálkodók ezáltal kapcsoltan végezhetik egyszerre a szántáselmunkálást és a vetést, mely technológiával időt és pénzt takaríthatnak meg.

 


 

 



Gyenis Csaba gazdálkodó a szentlőrinci bemutatón osztotta meg velünk tapasztalatait a Güttler hengerről:



– 120 ha területen gazdálkodom Pécsváradon, napraforgó, kukorica, búza és árpa termesztéssel foglalkozom. 4 éve vásároltam egy Güttler hengert. Tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a vontatási sebességre nem érzékeny a gép, sőt, ilyenkor sokkal jobb a rögtörő képessége. Így nagyobb sebesség elérésekor is hatékony munkát végez, ezáltal mondhatjuk, hogy nagyobb a területteljesítménye is. Fontos a nedvességmegőrzés, melyet a vetés utáni hengerezéskor és a talajmunkák utáni lezáró hengerezéskor is egyértelmûen tapasztaltam. Vetés előtti és utáni hengerezés után a kelés egyöntetû lett.

 




Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!