2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egy sikeres megoldás a nagy szártömegû fûfélék betakarítására - KRONE tárcsás kasza

Agro Napló
Varga Zoltán 1993-ban indította mezõgazdasági vállalkozásukat, mely ma már az egész család számára biztosítja az intenzív foglalkoztatottságot és megélhetést. A timári Milk-Tim Kft. állatállományát 150 fejõs- és 35 húsmarha adja.  






 

Az összesen 520 hektáros területből mindössze 100 ha a szántó, a fennmaradó 420 ha kaszáló. Érdekessége a területnek a 80 hektárt kitevő zöld pántlikafû. Ez a nagy hozamú (60–100 t/ha zöldtömeg) évelő, tarackos szálfû fiatalon vágva igen értékes takarmány, betakarítása viszont mindig is komoly fejtörést jelentett a gazdának.

 


 

 

 

Az idők során többféle kaszát is kipróbált, de a nagy tömegû és sokszor kusza, megdőlt, összeesett állomány betakarítása állandó kínlódás volt. Egészen az elmúlt évig, amikor sok kipróbált gép után a VALKON Kft-től a vállalkozáshoz került egy KRONE EasyCut 280 CV-Q kasza. A rossz tapasztalatokra való tekintettel Varga úr a gépet úgy rendelte meg, hogy először kipróbálja, s csak akkor maradhat a gazdaságban, ha használni tudja a pántlikafûben is.





A KRONE kasza nem okozott csalódást

 


 

 



Az EasyCut 280 CV-Q hátsó függesztésû kasza, acél verőujjakkal. A verőujjak feladata eredetileg a lekaszált növény „megsértése” a gyorsabb és egyenletesebb száradás céljából. Jelen esetben a verőujjak azonban más fontos szerepet is kaptak: a lekaszált füvet elhúzták a kaszatárcsáktól, s ezáltal lehetővé vált a kasza folyamatos, eltömődés mentes üzemeltetése. Kezdetben – félve az esetleges eltömődéstől – egy gyenge szársértést állítottunk be, hogy a szársértés helyett inkább az elhúzásra törekedjünk. Mivel így minden gond nélkül üzemelt, a második beállítás alkalmával már bátrabban nyúltunk a kaszához, és agresszívebbre hangoltuk a szársértőt. A kaszálás így is zökkenőmentesen ment, és a rend is sokkal magasabb, szellősebb lett.

A kasza tehát olyannyira bevált, hogy Varga úr elmondása szerint a 95 LE-s traktorra akasztott géppel olykor 20 km/h körüli sebességgel is dolgoznak. S nem csak fûféléket, hanem a lucernát is ezzel vágják. Bár pillangósokra inkább a gumihengeres szársértőt szokás használni, a gazda szerint a verőujjak által „felborzolt”, vissza nem tömörödött takarmány jobban ízlik a jószágoknak is, s nem válogatnak, turkálnak benne.

 


 

 



Ezzel 2008-ban a timári gazdaság a már meglévő RoundPack 1550 bálázó mellett egy újabb KRONE szerzeményel bővült.

A KRONE bálázókat és szálastakarmány betakarító gépeket Ön is keresse a VALKON Kft. munkatársainál.



Jónás Zsolt – Dobos Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

Újabb betakarítási dimenzióba lépünk

„Nagyigmándon és környezetében gazdálkodunk. A családomban régóta élethivatás a mezőgazdasággal való együttélés” – tudtuk meg Szentirmay Károlytól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!