UTS biogáz erõmû épül Kapuváron

Agro Napló
A Kisalföldi Mezõgazdasági Zrt. Kapuvár-miklósmajori szarvasmarhatelepén az UTS Biogas Kft. és a Stallprofi Kft. közös kivitelezésében hamarosan átadásra kerül a telep komplett fejlesztésének részeként megvalósuló biogáz erõmû. Ezt követõen megkezdõdhet a felfûtési szakasz.  

 


 

 





Az erőmû évente mintegy 25 000 tonna szarvasmarha hígtrágya, 5200 tonna szarvasmarha almostrágya, 500 tonna takarmánymaradék és 2200 tonna kukorica-szilázs felhasználásával fog villamos- és hőenergiát előállítani. Az 526 kW teljesítményû konténeres gázmotorral termelt villamos energia közhálózatba való betáplálása mellett a keletkező hőenergia jelentős része is felhasználásra kerül az új építésû fejőházban fûtésre és tejhûtésre.



Szajkó Lóránt, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatójának elmondása szerint a projekt megvalósítását hosszú, csaknem három éves előkészítés előzte meg. Ennek során megismerkedtek szinte valamennyi biogáz technológiával foglalkozó céggel, aki a német és az osztrák piacon komolyabb referenciával rendelkezett. A számos ajánlat közül végül az UTS-t választották. Ennek oka az volt, hogy a referencia látogatások meggyőzték őket arról, hogy az UTS technológia egyszerre rugalmas és robosztus. Alkalmas többféle alapanyag kezelésére különböző hőmérséklet-tartományokban és nagyon megbízhatóan mûködik a beépített technológiai elemek magas minősége és biztonságos méretezése miatt. A döntésben természetesen szerepet játszott a meglévő hazai szervizháttér és nem utolsó sorban a kedvező ár is.



2007-ben az UTS GmbH a Stallprofi Kft.-vel közös vállalkozást hozott létre a hazai megrendelők professzionális kiszolgálása érdekében. A Stallprofi istálló- és hígtrágya technológiai beruházásokban megszerzett 10 éves tapasztalata, és a már három éve az UTS külföldi biogáz üzemeit szerelő, 3–6 fős szervizcsapat jelenti a garanciát a gördülékeny lebonyolításra és karbantartásra. A cégcsoport célja, hogy teljes körû szolgáltatással segíthesse az állattartó telepek istállótechnológiai és trágyakezelési rendszerének rekonstrukcióját valamint biogáz üzemek építését.



Az UTS többek között olyan szabadalmakkal rendelkezik,  mint a szervizkamra, amely egy eszközként ötvözi a keverők beállításának és gyors kiszerelésének lehetőségét, a biztonsági lefúvatót, a gázelvétel kialakítását és a fermentorba való betekintés lehetőségét. Szintén egyedülálló megoldás a hidraulikus keverők alkalmazása, amelynek hatásfoka felülmúlja a villamos keverőjét, üzemeltetési és szervizelési költsége alacsonyabb. A tartályok által közrezárt lefalazott tér maga a kompakt kivitelû, jól áttekinthető szivattyúház. Itt kap helyet a nagy teljesítményû központi centrifugálszivattyú, az automata szubsztrátelosztó rendszer, és az üzem érintőképernyős vezérléstechnikája. A kedvező helykihasználásnak köszönhetően ide kerül a hőközpont is.



A szilárdkomponens beadagolás berendezései sem lógnak ki a sorból. A megerősített tépőhengerekkel és elektronikus mérleggel ellátott 45 m3-es fogadógaratból zárt szállítószalagon, majd ferdecsigán keresztül áramlik az „energia” a fermentorba.

 

A vasbeton tartályok építésében a számos kiváló hazai referenciával büszkélkedő WOLF System Kft. vesz részt. Nemzetközi tapasztalatuk, megbízható és kiforrott zsalutechnikájuk, alapanyag beszállítói kapcsolataik valamint dolgozóik hatékony és gyors munkavégzése elengedhetetlen a profi kivitelezéshez. A Kapuvár-Miklósmajorban épített fer-mentorok és végtározók (összesen 20 000 m3) felépítéséhez kevesebb, mint két hónapra volt szükség!

 


 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!