2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A gabona minõségének vizsgálata

Agro Napló
Gabonaminõség vizsgálat a legmodernebb mérõmûszerekkel  




 

A magyar gabona piacának növelése elsősorban a minőség javításával érhető el. Ilyen mértékû árcsökkenés mellett a magyar mezőgazdaság csak akkor lesz képes haszonnal termelni, ha jobb minőségû gabonát termel, mint a tengerentúli államok. A magyarországi gabonaraktárak igencsak zsúfolásig teltek a kereslet-kínálat mai helyzete miatt. A felhalmozott gabonánál fontos a folyamatos minőségellenőrzés. Biztosítani kell a megfelelő körülményeket, hogy elkerüljük az amúgy sem jó helyzetben a nagyobb anyagi károsodást.



A Landasin-Agrogazda Kft. mûszerei éppen ezt a célt szolgálják: minőségellenőrzés felsőfokon. Az aratástól a feldolgozásig folyamatosan állnak rendelkezésre a különböző mérőmûszerek.

A gabonapiacon fontos, hogy a gazdálkodók milyen minősítésben tudják eladni terményüket; takarmány vagy étkezési felhasználásra. Így a beltartalmi értékek meghatározása elengedhetetlen a kereslet-kínálat számára egyaránt.

A minőségvizsgálat megfelelő mintaelő-készítést igényel. A Rakoraf Auto a legkorrektebb mintavevő. Megszûnik minden eddigi manipuláció. A mintavétel közvetlenül a szállító jármûről történik, a szállítószerkezet pedig minden alkalommal 0,6 kg terményt juttat a mérőszobába. A Rakoraf Auto összeköthető egy mintaosztó készülékkel, ez a Pfeuffer Vario. Precíz elosztást biztosít közvetlenül a kívánt mennyiségre. Megkönnyíti a minta vizsgálatát, a további labori feldolgozást. Egy ilyen készülékkel időt spórolhatunk.

Az előkészített mintát könnyen osztályozhatjuk, ha a Sortimatot használjuk. Egy lépésben képet kaphatunk gabonánk minőségéről. Felmérhetjük a tisztítás költségeit. A készülék külön edénybe juttatja a tört szemeket, szemetet, illetve a jó minőségû magokat. Így a tömeg alapján könnyen kiszámolható a minőségi gabona százalékos aránya.

Hasonló feladatokat lát el a Pfeuffer mintatisztító. A készülék több osztályba sorolja a mintát, illetve megtisztítja a szeméttől, illetve a tört szemektől. Teljesen automata tisztítás szinte minden szemes terményhez.

A megtisztított minta sokkal nagyobb pontosságot eredményez a nedvességmérésnél, illetve a beltartalmi értékek analizálásánál.

Az egyik értékes mutató az esésszám, amely különösen a gabona étkezési felhasználásnál játszik fontos szerepet. Cégünk LD esésszám-mérője segít besorolni a különböző kategóriákba a lisztet. Egy beépített nyomtató segítségével pedig azonnal dokumentálhatjuk a kapott értéket. A 15% nedvességtartalom feletti gabonákban az alfa-amiláz aktív, ez nagymértékben rontja a liszt minőségét. A Pfeuffer nedvességmérők segítenek a megfelelő aratási időpont meghatározásában. A He Lite és a He 50-es készülék 0,5–1%-pontos készülékek. Mobilitásukkal hozzájárulnak munkájának megkönnyítéséhez, a megbízható eredmények pedig a jó döntéshez.

A Pfeuffer Granomat nedvesség-, hőmérséklet- és hektolitersúly-mérő készülék ideális a gabona betárolásánál, illetve a folyamatos kontroll tevékenységhez. Emellett a német készülék mellett az MB infrás gyors nedvességmérők megkönnyítik a minőségellenőrzést. Másodpercek alatt meghatározza a nedvesség-, illetve szárazanyag tartalmat. A készülék szárítóként és mérlegként is funkcionál, milligramm pontossággal. Így hasznos eszköze minden mérőszobának.

A nedvességtartalom és az esésszám mellett elengedhetetlen a sikértartalom, illetve az olajos magvaknál az olajtartalom mérése. A Pfeuffer Granolyser alkalmas gabonák, olajos magvak és lisztfélék vizsgálására. A készülék mérési tartománya 950–1550 nm, ezzel garantálja a precíz és helytálló eredményeket. A kalibrálásnál növényenként 8 paraméter adható meg. A Granolyser támogatja az MLR illetve a PLSR kalibrációt, így a saját mérési eredmények eltárolása után létrehozhatunk egy új kalibrációt. Az adatok az USB-portnak köszönhetően könnyen átvihetők számítógépre, így elemzéseket is készíthetünk.

A Zeltex Zx50-es mûszer segít a jó minőségû gabona kiválasztásában. A mai idők gazdálkodóinak lett kifejlesztve annak érdekében, hogy a betakarításkor ellenőrizni lehessen a minőséget és a piacképességet. 40 másodperc alatt biztosít a helyszínen eredményt 100 g mintából.

A Zx50-es kalibrálható különböző búzafajtákra, kukoricára, szójára, árpára, rizsre, zabra, cirokra, repcére stb. A készülék tervezésekor törekedtek arra, hogy a terepen való használathoz kellően erős legyen. Nincs benne semmi olyan mechanikus vagy motorikus alkatrész, amely hibaforrás lehetne.

A laboroknak, nagyobb szárítóknak, feldolgozóüzemeknek az InfraLum FT10-es készüléket ajánljuk, amely alkalmas többek között a napraforgó elemzésére is. A legtöbb gabonafajtához használható alapkalibrációval kerül leszállításra, kérésre azonban ügyfélspecifikus beállítások is elvégezhetőek.

A könnyen megérthető, menüvezérelt SpectraLum szoftver PC-re telepítve átveszi az elemző rendszer vezérlését és kiszámítja az eredményeket. A mérés rendkívül egyszerû: a minta betöltése után a megfelelő terménygomb kiválasztásával kb. 60 másodperc alatt megjelenik az eredmény a számítógép monitorán.



Ha megbízható, pontos készülékeket szeretne, hogy gabonája minőségét elemezni tudja, válassza a Landasin-Agrogazda készülékeit!



Bujtás Regina

Landasin-Agrogazda Kft.

8000 Székesfehérvár,

Takarodó út 2.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!