Áruházláncok: várhatóan 80 százalék magyar élelmiszer a polcokon

Agro Napló
Folynak a tárgyalások az élelmiszert árusító nagy áruházláncok valamint az élelmiszer termékpálya vezetõ érdekképviseleteinek képviselõi, azaz az alapanyag-termelõk, feldolgozók és kereskedõk, valamint az agrártárca megbízottai között arról, hogy az élelmiszer-kiskereskedelemben legkésõbb ez év közepétõl az értékesített termékek 80 százaléka magyar eredetû lesz.  



A tárgyaló felek a szóban forgó elvárás alapelveit egy közösen kidolgozandó együttes etikai kódexben rögzítenék. A megbeszélések Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint már a finishez közelednek, és az etikai kódex végleges formába öntése hamarosan várható. A véglegesítést követően pedig azt minden, a tárgyalásokon résttvevő fél a tervek szerint aláírja majd. Amennyiben mégsem születne megegyezés a szóban forgó kérdéskörben, úgy a kormány az említett területet törvényi úton kívánja szabályozni.



A tárgyalásokon egyetlen fontos kérdés maradt még nyitva: az úgynevezett visszatérítések százalékos arányának meghatározása. A témáról szakértői egyeztetések folynak. A megbeszéléseken a résztvevők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a visszatérítést semmi olyan után nem lehet kérni, amely mögött nincs tényleges szolgáltatás. A visszatérítésnek pedig arányosnak kell lennie a nyújtott szolgáltatás értékével.



Az agrártárca vezetője bízik abban, hogy az etikai kódexben foglaltakról végül is önkéntes alapon sikerül a tárgyalásokon résztvevőknek megállapodniuk, mivel minden fél számára a legjobb megoldás az volna Gráf József szerint, ha az önkéntes etikai kódexet alkalmaznák e területen a jövőben.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!