Csattanó maszlag ellen napraforgóban - Gardoprim Plus Gold

Agro Napló
A kétszikû gyomnövények közül az elmúlt 5–10 évben kiemelkedõ fontosságúvá vált a parlagfû mellett a csattanó maszlag. Az 1950-ben végzett gyomfelvételezéskor ez a gyomnövény a kapás kultúrákban a 101. helyen szerepelt, 1997-ben már a 6. legfontosabb gyomnövénnyé nõtte ki magát.  





Felszaporodásának egyik oka a N-mûtrágyák nagyadagú használata, továbbá e gyomnövénynek egyes herbicidcsoporttal – karbamid származékok, egyes szulfo-nilureák – szembeni toleranciája. Elterjedéséhez hozzájárult nagy maghozama, valamint csírázóképességének hosszú ideig történő megőrzése. Hazai adatok szerint egy növény átlag 3000 magot terem, melyek 10–12 évig megőrzik csírázóképességüket. Hőmérsékletigénye hasonló a napraforgóéhoz, a fő csírázási ideje április eleje–május vége egybeesik a napraforgó vetési idejével.



A napraforgóban jelenleg engedélyezett és elterjedten használt kétszikû spektrumú készítmények, csak részleges hatással rendelkeznek e gyomnövénnyel szemben. Ezzel a gyommal erősen fertőzött területeken ezért terjedtek el tank-kombinációkban a prometrin hatóanyagú készítmények, mint pl. a Gesagard. 2007-ben az EU-ban, így hazánkban is utoljára kerülhetett felhasználásra ez a készítmény, szükségesnek látszott ennek pótlására egyéb területen engedélyezett készítmény vizsgálata.



A csattanó maszlag a gyökérherbicidek közül a triazinokra a legérzékenyebb, ezért az ebbe a szercsoportba tartozó és EU-ban egyéb területen már engedélyezett terbutilazin hatóanyagot is tartalmazó Gardoprim Plus Gold felhasználhatóságának vizsgálata látszott a legkézenfekvőbbnek. A szabadföldi szelektivitási és hatékonysági vizsgálatok pozitív eredményei alapján 2007-ben került engedélyezésre a készítmény napraforgó gyomirtására.



A Gardoprim Plus Gold 312 g/l S-metolaklórt és 187 g/l terbutilazint tartalmazó kombináció szuszpenzió koncentrátum (SC) formulációban. A kombinációban az S-metolaklór elsősorban a magról kelő egyszikû gyomok, a terbutilazin a magról kelő kétszikû gyomok ellen hatásos. Napraforgóban a vetést követően preemergensen kell kijuttatni jól elmunkált aprómorzsás talajfelszínre 4,0 l/ha adagban.

 


 



A Gardoprim Plus Gold felhasználását csattanó maszlaggal fertőzött napraforgóban különböző gyomosodási viszonyok mellett a következőképpen javasoljuk:

• Jó kultúrállapotú közepes gyomosodású területen: a jól ismert Gesagard + Dual Gold kombináció leváltására alkalmas a Gardoprim Plus Gold 4,0 l/ha adagban.

• Erős egyszikû fertőzés esetén a kombináció további 0,4 l/ha Dual Gold-dal történő kiegészítésére van szükség.

• Parlagfûvel és csattanó maszlaggal erősen fertőzött területen: Gardoprim Plus Gold-ot fluorkloridon hatóanyag-tartalmú szerrel, tankkombinációban preemergensen kijuttatva javasoljuk.

• Erős egyszikû fertőzés esetén a kombináció további 0,4 l/ha Dual Gold-dal történő kiegészítésére van szükség.

A vetés után-kelés előtt elvégzett pre-emergens kezelések jó hatáskifejtéséhez, mint minden esetben, ezúttal is a kezelés utáni két héten belül legalább 10–20 mm bemosó csapadék szükséges.

 


 

 




Radvány Béla

Syngenta Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!