2024. május 7. kedd Gizella

Sárgarépa és burgonya Mikro-Vitallal

Agro Napló

 


 

 

 

A Mikro-Vital tulajdonságai



A Mikro-Vital baktériumtrágya egy talajlakó baktériumokat tartalmazó talajoltó készítmény, mely hatékony talajerő-visszapótló, valamint bizonyítottan növényvédelmi mellékhatással bír Sclerotinina sclerotiorum és Fusarium spp. tekintetében. Javasolt dózisa: 1-3 liter/ha, kijuttatása vízzel együtt szántóföldi permetezővel történik, majd utána sekély bedolgozást igényel.





A burgonyában végzett kísérletek beállításának körülményei



A kísérleteket Vajdaságban, többek között öntözött szabadföldi hajtatott burgonya, és sárgarépa kultúrákban állítottuk be.

A Bácsszőlős környéki talaj gyengén–közepesen lúgos, humuszban (0,8–1,1%) szegény homok, Arany-féle kötöttségi szám 25. Az öntözést mindkét kultúrában vízágyúval végzik.





Mikro-vital kezelések korai burgonyában



Fajta: Concord

Tápanyag-utánpótlás ősszel: 50 t/ha baromfitrágya és 200 kg/ha vegyes (5-14-28) mûtrágya.

Tavasszal: 100 kg/ha ammóniumnitrát fejtrágyaként, illetve a 0,4 ha kísérleti területre 3 liter/ha Mikro-Vital került kijuttatásra. A hajtatás fátyolfólia-takarással történt.





Eredmények



A kísérleti tábláról május 8-án szedtünk fel véletlenszerûen burgonyatöveket. A felszedett burgonyát tövenként lemértük, majd a gumókat a helyi értékesítési szempontok szerint osztályoztuk.

2008-ban kiemelkedő mennyiségû korai burgonya termett, de a hektárra átszámolt adatok szerint a Mikro-Vitallal kezelt parcellák termésmennyisége 13,3 tonnával több volt, mint a nem kezelteké (1. ábra).

 


 



Ezt a pozitív eredményt tovább növelték az osztályozás során nyert adatok. A 2. ábra adatai szerint a kezelt tövek alatt 4%-kal több extra, 1%-kal több első osztályú, és 2%-kal több másodosztályú burgonya termett. Annak ellenére, hogy ezek az adatok ránézésre nem szembetûnők, értékesítési árra átszámolva már jelentősek lehetnek. (2. ábra)

 


 

 



Az átvételi árak ebben az időben euróra átszámolva a következők voltak:

• extra 0,30 EU/kg,

• I. osztályú 0,25 EU/kg,

• II. osztályú 0,15 EU/kg.

A számítások adatait a 3. ábrán tüntettük fel. Ezek szerint a Mikro-Vital kezelés a korai burgonya árbevételét hektáronként 3000 euróval növelte. (3. ábra)

 


 





Mikro-Vital kezelések korai sárgarépában

Fajta: Nappa F1

Talajerő-visszapótlás ősszel: 50 t/ha istállótrágyával, tavasszal 250 kg/ha vegyes mûtrágyával (10:10:20) végezték.

Elővetemény: facélia, amit 2 kg/m2 zöldtömegnél dolgoztak be a talajba vetés előtt 10–15 cm mélyen talajmaróval (1. kezelés), illetve 30 cm mélyre ekével (2. kezelés). A kísérleti parcellákra hektáronként 2 liternek megfelelő Mikro-Vitalt permeteztek ki, amit az előveteménnyel egy menetben dolgoztak be a talajba.





Eredmények



A mérési adatok szerint a kontroll parcellában 2,34 kg/m2 sárgarépa termett, ezt követte az 1. kezelés 2,14 kg/m2 kilogrammal, míg a legkevesebb sárgarépa a 2. kezelésben volt 2,07 kg/m2. A kontroll és a 2. kezelés közti különbség 0,24 kg/m2, ami nem tûnik soknak, de hektárra átszámolva már jelentős mennyiség (4. ábra).

 


 

 



Meglepő volt a répák minőségi megoszlása, amit a fényképfelvételek is igazolnak (fotón).

 


 


 



A legtöbb első osztályú termés az 1. kezelés parcelláiban volt 55,14%, míg a kontrollban csak 23,5% (5. ábra). A selejt minőségû répatestek a tulajdonos elmondása szerint nem értékesíthetők. A minőségi hányad növekedése tehát árbevételben bőven kompenzálta a kontroll terméstöbbletét.

A nagymértékû selejthányad oka részben a talaj fonálféreg-fertőzésére vezethető vissza. A jelenséget sokkal inkább egy termesztéstechnológiai hiba okozhatta.

 


 

 



A magvetés az elővetemény és a Mikro-Vital bedolgozása után néhány nappal történt, tehát a talajban sok volt a szármaradvány, ami gátolta a répatestek szabályos növekedését. Ez a szakmai hiba viszont azt bizonyította, hogy az elővetemény nagy részét a baktériumok hatásosan lebontották, és emiatt nőtt meg a kezelt parcellákban az első osztályú árú aránya.





Összefoglalás



A kezelt parcellákon mindkét növény esetében javult a termések piaci minősége. A korai burgonyában nem csak a minőségi hányad növekedett, hanem a hektáronkénti terméshozam is, ami a minőségjavulással együtt jelentős többletbevétellel járt.

Annak ellenére, hogy méréseket nem végeztünk, a sárgarépában végzett adatok alapján feltételezzük, hogy a baktériumok a talajba bedolgozott szerves anyagokat hatékonyan lebontják.



Justus Gyula, Sipos Béla Zoltán


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!