A tavalyi jobb év volt az elõzõnél - Gráf József

Agro Napló
A tavalyi jobb év volt az elõzõnél Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter értékelése szerint. A múlt évben a magyar mezõgazdaság kibocsátása az elõzetes számítások szerint 35–40 százalékkal lehet több, mint egy évvel korábban.




 

 

Az agrártárca vezetője ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a 2008-as évet nem lehet reálisan értékelni a mezőgazdaság előző évi teljesítménye nélkül. A múlt év és az előző ugyanis szinte minden tekintetben eltért egymástól. Jelentős aszály és fagy sújtotta a növénytermesztést 2007-ben, amelynek kibocsátása ezért az előző évhez képest 30–35 százalékkal csökkent. Emiatt emelkedtek a termelői árak, kompenzálva a terméskiesésből adódó veszteséget. Tavalyelőtt volt egy spekulációs időszak az év vége felé, ami még inkább felhajtotta az árakat. Mindez pedig az állattenyésztést teljes mértékben ellehetetlenítette.



A tavalyi év épp ellenkezője volt az előzőnek. Azaz termelési oldalról nem lehetett panasza a gazdálkodóknak, vagyis magas hozamokat könyvelhettek el. Mindez viszont azt jelentette számukra, hogy a nagy árubőség miatt kipukkadt a spekulációs léggömb. Ezért volt olyan termény, amelynek ára egyharmadára csökkent.



A múlt év első 9 hónapjának statisztikája alapján a kettős könyvelést végző cégeknél a nyereségnövekedés várhatóan 3-5 százalékos lesz. Így az előző évi 72–73 milliárd forintos eredmény 2008-ban várhatóan 75–76 milliárd forintra rúg majd, nagyon szerencsés esetben elérheti akár a 78 milliárd forintot is. Az ágazati eredmény pedig az előző évi 140 milliárdról 155-156 milliárd forintra nőhet 2008-ban.



Az ágazat exportbevétele 2008 első háromnegyed évében 4,2 milliárd forintot tett ki. Ez csaknem annyi, mint az előző év teljes egészében. A miniszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy tavaly nem voltak az országból uniós intervenciós gabonakiszállítások. Az import pedig 2,8 milliárd euró volt ugyanebben az időszakban, ami a 2007-es mértéknél kisebb volt, és így az ágazat pozitív szaldója is jobban alakul 2008-ban, mint az előző évben.



Az agrártárca vezetője elismerte, hogy belföldön a magyar agrárium pozíciókat veszít ugyan, ám hozzátette, hogy külföldön pedig egyértelmûen piaci pozíciókat szerez.



Egyértelmûen kedvezőnek ítélte viszont, hogy az elmúlt 5 évben az ágazat támogatási forrásai megduplázódtak. Míg 2003-ban – az uniós csatlakozást megelőző évben – a magyar agrárgazdaság támogatására fordítható összeg 210–220 milliárd forint volt, addig 2008-ban ez az összeg 430 milliárd forintra rúgott, az idén pedig az agrárágazat mintegy 460 milliárd forintos támogatási forrással számolhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!