Pioneer - sikeres volt a 2008-as esztendõ

Agro Napló
„Technológia, mellyel sikert arat” Sikeresnek ítélte a Pioneer 2008-as magyarországi üzleti tevékenységét Sövény Andor, a Pioneer Hi-Bred Zrt. vezérigazgatója – aki egyben az amerikai cég kelet-európai vezetõje – a múlt év december elején, a Pioneer hazai érdekeltségeinek budaörsi székhelyén tartott sajtóbeszélgetésen, amelyen részt vett az Agro Napló ügyvezetõje is.

 


 





Az immár hagyományos év végi sajtótájékoztatón a vezérigazgató elmondta: az értékesítési szempontokat figyelembe véve a 2008-as év a vállalat számára sikeres volt. A kukoricát tekintve a vetőmagpiacon a vállalat megerősítette a vezető szerepét. Ez elsősorban az új termékek piaci megjelenésének volt köszönhető. Az újdonságok ugyanis olyan teljesítménytöbbletet hordoztak, amelyek megalapozták, hogy a termelők ezeket a vetőmagokat válasszák.



A napraforgó szintén fontos növény a vállalat magyarországi portfóliójában. A cég a második legnagyobb vetőmag forgalmazó és fajtaajánló e területen a magyar termelők számára. Az elmúlt években mindez 26–27 százalékos piaci részarányt jelentett a Pioneer számára. „Stratégiánk, hogy ezt az arányt stabilizáljuk, és olyan új technológiákat ajánljunk a napraforgótermesztők számára, amely elsősorban a gyomirtás területén tesz lehetővé új megoldásokat. Nevezetesen: a posztemergens módon történő gyomirtást a napraforgótáblákon” – hangoztatta a vezérigazgató.



A Pioneer által harmadik éve forgalmazott olajos növény a repce. Tavaly e téren a társaság a hibrid piacra koncentrálva, csak repce hibrideket ajánlott a magyar termelőknek. Így megduplázta az előző éves értékesítést, ami a piaci részarányban is tükröződött. A 13 százalékos piaci részaránnyal pedig már jelentős szereplőivé vált a repcepiacon. A repce a napraforgó mellett jelentős jövő előtt álló olajos növény. Hiszen a biodiezel-gyártásnak a repce olaja sokkal jobban megfelel, mint a napraforgóé – állította a vezérigazgató.



Az idei – azaz 2009-es – kilátásokat taglalva Sövény Andor aláhúzta: a globális árváltozások ugyanazt tükrözik, mint a hazai piac. A világban ma is van egy kukoricahiány. Ezt mutatják az igények és az átmenő készletek is: viszont a készletek, a feleslegek Középkelet-Európában vannak, beleértve az oroszokat és az ukránokat is. Itt nem mozog az áru, nincs kereslet, nincs fizetőképes mozgás – a szakember megítélése szerint. A világban ugyanakkor beszélnek egyfajta hiányról. Így régiónkban, ha mégis előáll egy olyan mértékû kereslet, hogy megérje már távolabbról is ezeket a készleteket megmozdítani, akkor a kérdés az, hogy ez mikor következik be. Ez az alfája és az omegája a következő szezon elejének. Ha ez bekövetkezik február végéig, akkor a következő szezon egy elfogadható szintet fog elérni, ha nem következik be és átcsúszik májusra-júniusra, akkor a kukorica vetőmag szezon nagyon nehéznek ígérkezik – fejtette ki véleményét a vezérigazgató. Hozzátette: így elképzelhető, hogy a termelők úgy döntenek, hogy nem, vagy nem annyit termelnek, mint korábban. Ez viszont a teljes piacméretre, a termelési tömegre nézve negatív hatású lehet, és ez értelemszerûen a vetőmagajánló vállalatokra is kihathat. A kilátásokat még az is befolyásolhatja, hogy a kukorica vetési idejében már lehetnek hírek az esetlegesen gyenge orosz és ukrán búzatermelésről. Ha ez begyûrûzne, akkor ez hathat még pozitívan a kukorica vetőmag piacára is. Az olajos magok tekintetében elsősorban a repcénél nem látszik olyan helyzet, ami különös aggodalomra adna okot. A Pioneernál azzal számolnak, hogy azok a lehetőségek rendelkezésre állnak 2009-ben is mint 2008-ban – mondta Sövény Andor.



Máté József külkapcsolati igazgató a genetikailag módosított kukorica piacáról beszélt. Emlékeztetett: egyetlen egy termékről van szó, ami kereskedelmi forgalomban lehet az unióban. A genetikailag módosított kukorica-vonal a MON 810-es kukoricamoly rezisztens anyag. Ezt a Monsanto fejlesztette ki, és csak ennek van termesztési engedélye az EU-ban. Így a többi cég licenszeli ezt a gént, és építi be a hibridjeibe. Mindehhez hozzátette: itt a környéken a kukoricamoly nem akkora probléma, mint például Spanyolországban. „Nálunk elsősorban arra lenne igény, hogy engedélyezzék a kukoricabogár-rezisztens, vagy pedig a növényvédőszer-toleráns anyagokat” – mondta.



A Pioneer saját termékei ezen a területen: a Herculex I, a kukoricamoly rezisztens faj; a Herculex RW, a kukoricabogár-rezisztens anyag; a Herculex Xtra, a kettő kombinációja; valamint az Optimum GAT: a glifozát- és szulfonilurea-toleráns fejlesztés. A Herculex I-et adta be a cég legelőször az EU-ba engedélyezésre.



A külkapcsolati igazgató beszámolt arról is, hogy van a Pioneernak egy közös – környezeti hatástanulmány – kísérlete a Szent István Egyetem Növényvédelemtani Intézetével, Sóskúton. Ezt 2006-ban kezdték el és jövőre szeretnék befejezni, ám egyelőre ez is bizonytalan. De nem csak a kísérletet nem lehet folytatni Magyarországon, hanem a szigorú koegzisztencia szabályozás a termesztést is lehetetlenné teszi.



–a. n.–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?