Toprex a valódi repce regulátor

Agro Napló
A növekedés-szabályzó használata az õszi káposztarepce növényvédelmében ma már egyre inkább alkalmazott eljárás. Mind az õszi, mind a tavaszi kijuttatásnak más és más a célja. A tavaszi felhasználásnak fõ feladata, hogy tél után a repce minél hamarabb talpra álljon és fejlõdésnek induljon a kívánatos mértékben.  



A Toprex egy új készítmény, a világon először hazánkban kapta meg engedélyét őszi káposztarepce növekedés-szabályozására, gombabetegségek elleni védelemre.

Speciálisan repcére kifejlesztett kombináció. Két hatóanyagot tartalmaz, a paklobutrazol elsősorban a növekedésszabályozásért, a difenokonazol főleg a betegségek elpusztításáért felel. Ősszel és tavasszal juttatható ki 0,3–0,5 l/ha dózisban. Tavasszal a szárba indulás megkezdéséig kell a permetezést elvégezni, akár az első rovarölő-szeres védelemmel karöltve. Az alacsonyabb dózist a korábbi időszakban, a magasabb dózist a szárba szökkenéshez közeli időpontban, túlfejlődésre hajlamosító időjárás, betegségeknek kedvező feltételek (érzékeny fajta vagy hibrid, meleg, párás, csapadékos időjárás) esetén ajánlott kiadni.

 


 



A növény a paklobutrazol hatóanyagot nem csak a levélen át, hanem a talajból is képes felvenni. Így a talajra jutott Toprex nem vész kárba, gyökéren keresztül is bejut a növénybe. Hatására a repce gyökérzete intenzív fejlődésnek indul, több vizet, tápanyagot tud magához venni, ezért a tél által okozott kedvezőtlen hatásokat gyorsabban kiheveri, előnyhöz jut a gyomokkal szemben a vízért és a drága tápanyagért folyó versenyben. A Toprex-szel kezelt növény színe haragos zöld, levélzete tömött, a tavasszal kijuttatott lombtrágya felszívódását elősegíti, és jobban hasznosítja.

 


 



Tavaszi kijuttatásának köszönhetően a korai lombbetegségek visszaszorulnak, a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) késleltetve jelenik meg a száron.

Hatására a repce szára erős lesz, érés előtt nem dől meg, nem hátráltatja a betakarítást. Növeli az oldalelágazások számát, ami több becőt eredményez, nagyobb és biztosabb lesz a termés.

 




Kurtz György

Syngenta Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetv...

A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!