2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Aktuális és várható környezeti hatások kezelése kalászosban, repcében

Agro Napló
Az idei melegebb, ismételten hómentes tél próbára teszi az őszi vetésű kultúrákat. Igazi mélynyugalomról évek óta nem lehet beszélni, folyamatosan váltakoznak a hosszabb melegebb és rövidebb hideg periódusok, ezt a növények életfolyamatai is kénytelenek lekövetni. A már beépített tápanyagok mennyisége ilyenkor különös hangsúlyt kap, hiszen ezeket a raktárakat használja a növény életfolyamatai megfelelő biztosításához és a tavaszi indulásához.

Ehhez nyújtunk segítséget az UPL Hungary Kft. biostimulátoraival, melyek várhatóan mindegyike felhasználható lesz az induló AÖP pályázatban 1 pontot érően.

A repcék vagy a kalászosok kelése után, néhány lombleveles állapotban érdemes kitenni a Tonivit (Ascophyllum nodosum) tengeri alga bázisú biostimulátort, amely a GA 142 algakivonat (oligoszacharidok, betain, vitaminok, hormonok) mellett a gyökeresedéshez fontos makroelemeket, a foszfort és a káliumot tartalmazza. Elősegíti a gyökérfejlődést, viszont nem serkenti a hajtások csúcsrügyeinek fejlődését, így a növény föld feletti részeinek növekedését. A fejlettebb gyökérrendszer hatékonyabbá teszi a talajból a tápanyagok és a víz felvételét, ezek beépítésével több tartalék tápanyag segíti az áttelelést. Dózisa 1,0–1,5 l/ha. Szárazabb vetés utáni időjárás esetén a készítmény használata tavaszi vetésű kultúrák esetén is hasznos lehet.

A fagyok elmúltával a repce és a kalászosok intenzív növekedésnek indulnak, rögtön ezután az Atonik (nitrofenolok, nitroguajakol Na-sói) kijuttatását javasoljuk 0,6 l/ha dózisban. Őszi búzában érdemes klórmekvát hatóanyagú készítménnyel keverni a markánsabb termésnövelő hatás érdekében. Az Atonik használatával serkentjük a citoplazma áramlását, melynek következtében intenzívebb oldal- vagy mellékhajtás-képződést idézhetünk elő az osztódószövetek működésének befolyásolásával. A kultúrnövényeket ért kora tavaszi gyomirtó stressz kezelésére, ellensúlyozására is kitűnő választás (1,0 l/ha dózisban repcében). A bekövetkezett kár mérséklésére lehetőleg 24–48 órán belül juttassuk ki.

A Forthial (GA 142 + N + Mg) kijuttatását (1,0 l/ha) a kalászosok zászlóslevél kiterülésének időszakára pozicionáljuk, amikor a kalászosok energiaigénye a csúcson van. A tápanyagfelvételért felelős enzimek stimulációján túl fokozza a talajon, illetve levélen keresztül felvett tápanyagok beépülését és ezáltal javítja a növények kondícióját. Mindez hatással van a zászlóslevél méretére, annak klorofilltartalmára és fotoszintetikus aktivitására, melynek következtében a kezelt növényekben több asszimilátum jut a kalászokba: ez a virágzás időszakában pozitívan befolyásolja a kalászonkénti magszám, később pedig az ezermagtömeg alakulását.

Repcében (és az összes olajos kultúrában) kritikus időszak a terméskötődés fázisa. A Multoleo (GA 142 + N + B) a repce zöldbimbós állapotában, 2,0 l/ha dózisban kijuttatva segít csökkenteni a bekötött becők abortálódását.

A fent említett készítmények használatával nincs kockázat a keverhetőséget illetően sem, mert mindegyik vizes bázisú. Stimulátoraik párban járnak a kalászosok esetében az Adob Extra Gabona (3-4 kg/ha), az olajos növények esetében az Adob Napraforgó-Repce (2–6 kg/ha) lombtrágyáinkkal, a jobb kondíció eléréséért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő v...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!